Partijai Vienotība atņemts valsts finansējums

Vienotība

Pēc tam, kad stājies spēkā tiesas spriedums par sodu partijai “Vienotība” saistībā ar vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nolēmis partijai pārtraukt valsts finansējuma piešķiršanu.

“Vienotības” līderis Andris Piebalgs atzina, ka tas partijai ir smags, taču ne iznīcinošs trieciens.

Politisko organizāciju finansēšanas likumā teikts, ka KNAB lēmumu šādos gadījumos partija var pārsūdzēt tiesā, tomēr lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

No KNAB aģentūrai LETA oficiālu informāciju pagaidām gūt nav izdevies, taču birojā, neminot konkrētu gadījumu, apliecināja, ka finansējums parasti tiek pārtraukts līdz Saeimas pilnvaru beigām.

Nesen stājās spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedums, kas paredz, ka “Vienotībai” būs jāmaksā KNAB piemērotais 4000 eiro sods saistībā ar vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem.

Rīgas apgabaltiesa samazināja par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu piemērotā soda apmēru – iepriekš KNAB noteikto 4300 eiro vietā partiju sodot ar 4000 eiro naudas sodu.

KNAB vērsās pret «Vienotību», jo uzskatīja, ka tā 12.Saeimas priekšvēlēšanu izdevumos nav uzrādījusi visus tēriņus. 2015.gada 13.maijā KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja nolēma administratīvā pārkāpuma lietā, ar ko “Vienotība” tika saukta pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumu neievērošanu, uzlikt naudas sodu partijai 4300 eiro apmērā.

Nepiekrītot minētajam lēmumam, “Vienotība” iesniedza sūdzību, kas ar KNAB priekšnieka pagājušā gada lēmumu tika noraidīta. Partija lēmumu pārsūdzēja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, lūdzot lēmumu atcelt. Pirmās instances tiesa negrozīja KNAB lēmumu un noraidīja partijas sūdzību.

Kopš 2012.gada valsts budžeta finansējumu piešķir politiskajām partijām, par kurām Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju. Valsts budžeta finansējums tiek piešķirts politiskajām partijām uz četriem gadiem. Līdzekļus izmaksā četras reizes gadā – līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim.

Saskaņā ar 12.Saeimas vēlēšanu rezultātiem valsts budžeta finansējumu no 2015.gada ir tiesīgas saņemt sešas politiskās partijas un to apvienības – kopumā katru gadu 612 397 eiro. Partijai “Vienotība” ik gadu pienākas 141 669 eiro jeb 35 417 eiro ceturksnī.

Partiju kases iespējams likumīgi papildināt ne tikai ar valsts finansējumu, bet arī ziedojumiem un biedru naudām.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar