Par Latviju nomelnojošo Bordāna vēstuli

Bordāns

Kādēļ Jāņa Bordāna vēstuli ārvalstu diplomātisko misiju vadītājiem LV valsts augstākās amatpersonas, Saeima un valdība nedrīkst atstāt bez ievērības? Kādēļ uz to obligāti un adekvāti ir jāreaģē? Kāda būtu adekvāta reakcija šajā gadījumā?

Būtība: 

J. Bordāna vēstule ir adresēta tikai un vienīgi atsevišķām ārvalstu valdībām (diplomātisko misiju vadītāji pārstāv savu valstu valdības). Starp adresātiem nav minēti LV pilsoņi, sabiedrība kopumā vai valsts institūcijas.

Vēstulē LR Ģenerālprokuratūra būtībā tiek vainota J. Juraša nepamatotā vajāšanā. No vēstules noprotams, ka J. Juraša ienaidnieku (kuri iegūti viņa neatlaidīgās cīņas pret korupciju laikā) līdzdarboņi atrodas LV tiesībsargājošās iestādēs, to skaitā arī Ģenerālprokuratūrā. Būtībā noprotams, ka tiesiskums un likuma vara Latvijā šobrīd darbojas apšaubāmi. Vēstules saturs Latvijas medijiem netiek izpausts.

Secinājumi un iemesli adekvāti reaģēt uz J. Bordāna vēstuli:

1. Tas ir bezprecedenta gadījuma Latvijas Republikas vēsturē, kad tieslietu ministrs (tiesa, parakstoties “tikai” kā Saeimā ievēlētās partijas vadītājs, bet no adresātu puses viennozīmīgi uztverts kā LV Tieslietu ministrs) citu valstu valdības informē, ka Latvijā ir problēmas ar likuma varu un amatpersonām, kas šajā jomā darbojas!

2. Adresātu iespējamo secinājumu un politiskās, diplomātiskās, ekonomiskās un juridiskās reakcijas amplitūda uz šo vēstuli šobrīd ir neprognozējama. Ir iespējam, ka šo vēstuli gan politiski, gan tiesiski pret Latvijas valsti kā papildus argumentu var izmantot tie ārvalstu pilsoņi un uzņēmumi, kuri atrodas tiesvedība procesos, vai arī plāno tādus uzsākt pret Latviju.

3. Šo vēstuli pret Latvijas valsti savās politiskās, ekonomiskās, propagandas un juridiskās interesēs var izmantot arī citas valstis un starptautiskās organizācijas, kuras nav minētas starp adresātiem.

4. Vēstule var ietekmēt Latvijas valsts institūciju spēju veiksmīgi aizstāvēt valsts un sabiedrības intereses vairākos aktuālos starptautiskos forumos, sarunās un diskusijās, piemēram, gaidāmais Moneyval ziņojums, starptautisko organizāciju vēlēšanas, kurās Latvijas valsts un LV pilsoņi kandidē uz atbildīgām vietām. Tāpat LV sabiedrotajiem var tikt radīts iespaids, ka LV atbildīgo institūciju spēja izprast valsts noslēpuma aizsardzības būtību, ir apšaubāma.

5.  J.Bordāna vēstule ir interpretējama arī kā Valsts prezidenta, Saeimas, valdības un sabiedrības kopumā nespēja nodrošināt likuma varu valstī.

6. J. Bordāna izvēlētais komunikācijas veids adresātiem ļauj secināt, ka ministrs netic iespējai “pozitīvu” risinājumu šai problēmai panākt valdības un atbildīgo institūciju darba ietvaros.

Vēlamā un ieteicamā valsts augstāko amatpersonu reakcija:

1. Kopīgs publisks NDP locekļu paziņojums, kurā pausts vēstules vērtējums un tieslietu ministra rīcības nosodījums;
2. J. Bordāna rīcības izvērtēšana atbildīgajās Saeimas komisijās;
3. Uzdot Ārlietu ministrijai informēt J. Bordāna vēstules adresātus par LV augstāko amatpersonu nostāju šajā jautājumā.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Autors: Jānis Urbanovičs

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


17
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ēriks
Ēriks

Kalnmejers turpina strādāt noziedzīgās politmafijas labā. Roka roku mazgā šajā mazajā, viens otru pazīstamu paziņu korumpētā valstelē, jo baidās.

jaajaa
jaajaa

…apsveicam Bordānu ar labi uzrakstītu vēstuli…:)..ja jau Urbanovičs šitā uztraucas…vai tik nebūs pat no lielā austrumu kaimiņa kādi neērti jautājumi bijuši ?…domāju, ka šajā konkrētajā gadījumā pat Krievijā būtu problēmas (izdot deputātu pretēji spēkā esošai likumdošanai)…:)

Kurzemnieks
Kurzemnieks

Kāpēc jāslēpj realitāti?! Latvijas tieslietu ministrija sen ir nopirkta, vai mēs galvu smiltīs bāzīsim?

Lamata
Lamata

Tieslietas jau gadiem ir bijušas NA pārziņā. Šīs partijas daudzie atbalstītāji ir vērā ņemams spēks. Ja kādam ir pretenzijas, vajadzēja par to runāt savlaicīgi.

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Lai politiskie konkurenti nograuž viens otru…

Juris
Juris

Darbojas vispopulārākā nelietību forma, darīt nelietības ir labi un apsveicami, tikai runāt par tām nedrīkst. Autors varēja ārprāta pastrādātās nelietības celt gaismā, nevis visiem spēkiem mēģināt paslaucīt zem savas gultas. Vari droši ticēt, šāda veida izdarības mūžīgi neturpināsies. Francijā ārkārtas stāvokli panāca dzeltenās vestes, Polija pilsētas galvu piebeidza uz skatuves, ko, dabīgi, neviens neatdzīs par labu esam. Mums tikai maza vēstulīte satracinājusi termītu pūzni. Ir pilnīgi saprotams, zem demokrātu maskas izveidota nesalaužama sistēma, kas nodrošina tautas lielākās daļas paverdzināšanu un aktīvāko pilsoņu ”atslēgšanu”. Un pēkšņa vēršanās pret izredzēto kastu starptautiskā līmenī, ir pietiekams bieds koruptatīvai valdīšanai.

Redžs
Redžs

Urbanovičs jau nu ir īstais trauksmes cēlājs. Korupcijas nobarots ģīmis (roža)

pingpong
pingpong

+

Lamata
Lamata

Kāds sakars Urbanovičam ar Bordāna vēstulēm ? Nesapratu.

GNOMIK
GNOMIK

Vai pats J.Urbanovičs ir iepazinies ar vēstules saturu??? Kuras valsts pārstāvis viņš ir?

Inga
Inga

Vai tad Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, kur ir pērkami valsts varas pārstāvji?!! Viss – gan labais, gan sliktais- ir visur, bet citu valstu ministri un parlamentu deputāti nezin kāpēc tā nenoķengā savu valsti, sūtot ārvalstu vēstniecībām slepenas vēstules, lai tikai spodrinātu savējo spalvas. Tas nav bezkompromisa tiesiskums, bet, maigi izsakoties, neadekvāta rīcība. Ko tad tagad, tiklīdz kā kaut kas nebūs JKP pa prātam, visi Latvijā tiks noķengāti, izsūtot slepenas vēstules pa visu pasauli?!!

Andris
Andris

Manuprāt, Latvijas Republiku grauj un darbojas pretvalstiski pērkamie prokurori, tiesneši un citas augstas valsts amatpersonas.

Rīta stienis
Rīta stienis

Un pat ja tā ir, šāda vēstule nav nekāda cīņa ar šo situāciju, bet muļķība augstākajā pakāpē, kas mūsu valstij var maksāt dārgi. Pat ja Bordāna rīcībai bija labs dzinulis, izpildījums ir bērnudārza līmenī.

Juris
Juris

Var neko nedarīt, var nosodīt darītājus, tad nu lūdzu, gudrīti, pasaki to pareizo darīšanas formulu, jeb arī paklusē.

Rīta stienis
Rīta stienis

Ja tev šķiet, ka sūdzēšanās ārzemniekiem ir “darīšana”, tad man tevis žēl. :)

Juris
Juris

Valsti, tavā skatījumā, labāk ļaut nesodīti iznīcināt, pat krimināllietas pēc labākiem čekas paraugiem spējam safabricēt, un, kā PSRS laikos, ka tikai ne zilbīte ārpus dzelzs aizkara neparādās. Laiks sen aizmirst čekas nesodīto darbošanos, kas jau atklāti notiek mūsu valsts augšās. Šito uzņēmumu izkratīt līdz vīlītei, šito uzņēmumu nepārbaudīt, šitam cilvēkam valsts noslēpumam nepiekļūt, šito apcietināto izlaist no kameras, lai noslēpjas ārzemēs, un uz ārpusi ne čiku ne grabu. Nu nebūs tā. Šie leiputrijas laiki iet uz beigām.

Xbox
Xbox

Pierādi, nevis klabi