Pabriks: KPV LV prasītā konfidencialitāte valdības sarunās ir pretrunā Latvijas interesēm

Artis Pabriks

Partiju apvienība “Attīstībai/Par!” varētu nepiekrist konfidencialitātei, ko valdības sarunās vēlas ievērot premjera amatam nominētais Aldis Gobzems no partijas “KPV LV”.

To intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atklāja “Attīstībai/Par!” politiķis Artis Pabriks.

Pabriks pauda, ka nav saņēmis atbildi uz jautājumu, kāpēc Valsts prezidents Raimonds Vējonis premjera amatam ir izvirzījis Gobzemu. Tāpēc, viņaprāt, prezidentam jāpalīdz Gobzemam valdības veidošanā vai jāatzīst kļūda kandidatūras izvēlē.

Viņš izteica šaubas par to, kā spēs funkcionēt valdība, kuras iespējamam premjeram un kādiem ministriem varētu nebūt pielaides valsts noslēpumam. “Šī nominācija savā ziņā bija pārsteigums. (..) Ar šo lēmumu Valsts prezidents uzņēmās ļoti lielu atbildību uz sevi, jo tika ignorēti drošības iestāžu signāli un informācija par iespējamām nopietnām problēmām pielaides saņemšanai izvirzītajam kandidātam,” sacīja politiķis.

Varot gan nākt ar likumdošanas piedāvājumu, ka augstos amatos ievēlētie automātiski saņem pielaides valsts noslēpumam. Tādā gadījumā varētu prasīt Satversmes aizsardzības birojam (SAB) un citām drošības iestādēm vērtējumu.

Problēmas varētu būt arī sadarbībā ar NATO sabiedrotajiem gadījumā, ja augstajām amatpersonām nebūs pielaides – šādu signālu Pabriks esot saņēmis, tiekoties ar sabiedroto valstu vēstniekiem.

Tāpat neesot pieņemama iecere par konfidencialitāti sarunās, kurās tiek apspriestas būtiskas reformas valstī. “Tika piedāvāts parakstīt konfidencialitātes līgumu, kas nozīmētu, ka ne žurnālisti, ne masu saziņas līdzekļi, ne sabiedrība varētu zināt, kāda veidā tiek piedāvātas reformas valdības sarunās. (..)

Esmu pārliecināts, ka “ Attīstībai/Par!” pārstāvji nespēs parakstīt konfidencialitātes līgumu, jo tas būtu pretrunā ar principiem un vērtībām, kuras mēs pārstāvam,” sacīja Pabriks.

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar