Olimpiskā komiteja naudu modes skatei atrod, bet paraolimpiešu formām pietrūkst

Olimpiskā komiteja

Kamēr Beļģijā, Vācijā, Kanādā un vairākās citās valstīs olimpisko un paraolimpisko vienību sportistiem tiek pašūti vienota dizaina tērpi, Latvijas gadījumā pie tērpiem tikuši tikai olimpiskie sportisti, bet paraolimpieši palikuši bešā, vēsta laikraksts “Neatkarīgā Rīta Avīze” (NRA).

Vasaras paraolimpiskās spēles Riodežaneiro notiks trīs nedēļas vēlāk nekā olimpiskās spēles. Latvijas Paraolimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte NRA ar nožēlu atzīst, ka mūsu paraolimpieši, tostarp vairākkārtējs paraolimpiskais čempions Aigars Apinis un paraolimpiskās ratiņpaukošanas pasaules ranga līdere Poļina Rožkova, uz Riodežaneiro dosies bez Latviju simbolizējošiem un vienotiem komandas tērpiem, jo tādi nav bijuši nedz pasūtīti, nedz pašūti.

“Neraugoties ne uz sarunām, ne diskusijām, jo par tērpiem un Latvijas abu komandu vienoto izskatu uz olimpiskajām un paraolimpiskajām spēlēm runāts jau kopš pagājušajām vasaras spēlēm Londonā, ne arī solījumiem, ka šogad komandu tēls būs vienots, paraolimpiskajiem sportistiem tērpu nav,” NRA norāda Dadzīte, atzīmējot, ka “tas ir tieši šogad, kad pirmoreiz Latvijas vēsturē Latvijas Televīzija rādīs gan Vasaras paraolimpisko spēļu atklāšanu, gan noslēgumu tiešraidē. Nu ko, iesim parastos sporta tērpos vai neiesim nemaz.”

Dadzīte sarunā ar laikrakstu atsaucas uz memorandu, kurš paredz Olimpisko un Paraolimpisko komiteju ciešu sadarbību. Viņa skaidro, ka jau pagājušā gada jūlijā ar Izglītības un zinātnes ministriju, kas atbild par sporta nozari, un Latvijas Olimpiskās komitejas pārstāvjiem bija sarunas par Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm un to, vai Latvijas pārstāvji varētu piedalīties vienotās formās. “Atbilde bija: jā, protams, viena valsts, viena komanda, būsim vienotos tērpos. Jau pērn jūlijā es sūtīju aptuveno dalībnieku skaitu paraolimpiskajām spēlēm – sportistus un pavadošās personas -, kā arī paraolimpiskās komandas logo, jo tie gan ir atšķirīgi,” stāsta Dadzīte. Vēstule adresēta LOK ģenerālsekretāram Žoržam Tikmeram. Vēstulē arī minēts, ka pagaidām nav skaidrības par sēdvolejbola komandas kvalificēšanos paraolimpiskajām spēlēm, kas varētu izmainīt sportistu un līdz ar to arī nepieciešamo formu skaitu.

“Saprotams, mēs gaidījām ziņas no Olimpiskās komitejas par tērpiem, taču nesaņēmām un tagad saprotam, kāpēc, jo vienkārši kopīgas formas netika plānotas,” saka Dadzīte. Viņa piebilst, ka Latvijas Paraolimpiskajai komitejai nav piešķirts finansējums sportistu apģērbam, atgādinot, ka pat treniņiem un čempionātiem, lai paraolimpiskie sportisti varētu kvalificēties paraolimpiskajām spēlēm, bija jāvāc ziedojumi.

Uzzinot par gaidāmo Latvijas olimpiešu tērpu prezentāciju, Dadzīte jautājusi, vai arī paraolimpiskie sportisti ir aicināti uz pasākumu un vai mūsu olimpieši un paraolimpieši būs vienādi tērpti spēlēs. LOK prezidents Aldons Vrubļevskis viņai atbildējis, ka speciālu ielūgumu nav, bet sākums ir plkst.11. Taču visvairāk Dadzīti šokējusi Vrubļevska atbilde par tērpiem: “Tērpi atklāšanai tiek šūti individuāli pēc izmēriem. No sākuma saģērbsim savējos.”

LOK prezidents pēc sportistu formu prezentācijas NRA norāda, ka formas paraolimpiskajiem sportistiem nav pasūtītas, taču formas varētu palikt pāri, jautājums tikai, kādas. Pāri paliks, iespējams, tieši basketbolistu formas, taču tās paraolimpiešiem nederēs. Pirms Londonas spēlēm bijis citādi, jo tad formu pašūšana tikusi sponsorēta un tās nodrošinātas arī paraolimpiskajiem sportistiem. Parādes formas gan ir šūtas katram speciāli, tās paraolimpiskie sportisti nevarēs saņemt.

LOK ir stingri iezīmēts budžets tieši sportistu formām, un tas arī izlietots tieši olimpiskās vienības apģērba izveidošanai un pasūtīšanai. Jautāts, kāpēc Latvija nevar līdzīgi kā citas valstis veidot vienotu valsts tēlu abām sacensībām, Vrubļevskis skaidro, ka mūsu valstī olimpiskajai un paraolimpiskajai komandai ir citāda struktūra, proti, abas darbojas atsevišķi.

Paraolimpiskās komitejas pārstāvis Andris Ulmanis NRA atzīst, ka paraolimpiešu vienīgā izeja tagad varētu būt naudas meklēšana un mēģinājumi vienoties ar to pašu poļu uzņēmumu, kas pašuva tērpus Latvijas olimpiešiem, lai tas uzšuj tērpus arī Latvijas paraolimpiešiem. Tam būtu vajadzīgi 57 000 eiro, kuri komitejai nav. Tomēr jebkurā gadījumā pagaidām neesot arī īsti skaidrs, vai paraolimpiskā komanda drīkst izmantot olimpiešu tērpu dizainu.

Fakts, ka Latvijas paraolimpiskajiem sportistiem atkal nav tērpu, viņus pamatīgi satriecis. Dadzīte pieļauj, ka paraolimpieši uz Riodežaneiro spēlēm varētu “izvilkt no skapja vecās formas”, bet parādei izīrēt tautas tērpus. Otrs risinājums būtu parādē neiet un, kad to rādīs tiešraidē Latvijā, lūgt, lai pasaka rūgto patiesību, ka paraolimpiskajiem sportistiem tērpu nebija.

Atgādinām, ka otrdien Rīgā tika prezentēti tērpi, ar kādiem šovasar uz Riodežaneiro olimpiādi brauks Latvijas Olimpiskās komandas sportisti. Šāds apģērba komplekts ikvienam Latvijas olimpietim izmaksā aptuveni 1700 eiro, aģentūrai LETA pastāstījis Vrubļevskis. Apģērbu piegādājusi Polijas kompānija “4F”.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: NRA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar