Nodokļu maksātājiem ubaga tarba, bet politiķu algas gāzē grīdā. Cieti

politiķu algas

Politiskajām amatpersonām nākamgad gaidāms automātisks algas pieaugums. Daudzas algas valsts pārvaldē palielinās atbilstoši vidējās algas kāpuma koeficientiem. To garantē likuma norma. Cieti, tā teikt. Uzņēmēji to sauc par bezatbildīgu “gāzi grīdā” piemēru un politiķiem esot vajadzējis rādīt labo žestu un no algas pielikuma atteikties. Neviena no politiskajām amatpersonām to nav izdarījusi. Kādas būs politiķu algas nākamgad pirms nodokļu nomaksas?

Ministru prezidenta alga šobrīd ir 3772 eiro, taču nākamgad alga palielināsies par 261 eiro un sasniegs 4033. Turība pieaugs arī valdības visu ministru maciņos.  Viņiem par 248 eiro mēnesī vairāk. Uz nodokļu maksātāju rēķina daudz labāk nākamgad dzīvos pilnīgi visi Saeimas deputāti. Viņu algas pieaugums par 170 eiro mēnesī. Tātad amatalga no šā brīža 2448 eiro pieaugs līdz 2618 eiro mēnesī.Vēl lielākas algas par deputātiem sagaida parlamentāros sekretārus. Tie būs gandrīz trīs tūkstoši eiro. Taču automātisks algu kāpums, kas aprēķināts ar dažādiem koeficientiem pēc vidējās algas valstī, ir ne tikai politiskajām amatpersonām, bet arī virknei Saeimas ievēlētajām, apstiprinātajām un ieceltajām amatpersonām. Lielāka alga būs arī, piemēram, Valsts kontroles vadībai, Tiesībsargam un Centrālās Vēlēšanu komisijas vadītājam. Automātisko algas palielināšanas sistēmu politiskajām amatpersonām par šokējošu nosauc Latvijas Pretnabadzības tīkla vadītāja. Situācijā, kad valstī 600 000 iedzīvotāju ir nabadzības riskā, vismaz Saeimas deputātiem un ministriem vajadzējis šoreiz atteikties no algas kāpuma.

“Mums visu laiku ir jāsaskaras ar to, ka cilvēki, kuri pieņem lēmumus, negrib iedziļināties tieši sev atbilstošos profesionālos jautājumos, bet tajā pašā laikā grib sev palielināt atalgojumu. 11:13 Kuru profesionalitātes līmenis šodienas likumdošanas vajadzībām nav atbilstošs,” saka Latvijas Pretnabadzības tīkla priekšsēdētāja Laila Balga.

Veidu, kā politiskajām amatpersonām palielinās algu, asi kritizē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Uzņēmēji neesot spējīgi saviem darbiniekiem tik strauji palielināt algas, kā to dara valsts.

“Šis bija brīdis, kad varbūt pateikt – mēs nevaram atļauties šādu pieaugumu, ņemot vērā, ka situācija nav tik stabila un daudzsološa, un es neticu, ka nākamā gada izaugsmes temps būs tāds, kā prognozē Finanšu ministrija,” norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš.

Personāla atlases speciālisti vērtē – parasti algas pielikums ir par labiem panākumiem vai cenšoties darbinieku noturēt, taču politisko amatpersonu ekskluzivitāte izvirzījusies priekšplānā darba ražīgumam.

“Citos gadījumos, viņi, iespējams, nav pat pelnījuši šo algas pielikumu, nav bijuši efektīvi, un tāpēc runāt par tādu automātisku algu palielinājumu, indeksāciju cilvēkiem, kuri nav pat piedalījušies pie tautsaimniecības izaugsmes, es domāju, ka īsti pat nebūtu pamata. Nu tas nav tāds labs signāls, ka ir kādi izredzētie valsts sektorā, kuri automātiski var uz to pretendēt,” norāda CV-Online Latvia vadītājs Aivis Brodiņš.

Šonedēļ premjers Māris Kučinskis taisnojās, ka Valsts Kanceleja jau strādājot pie priekšlikumiem reformēt valsts pārvaldes atalgojuma sistēmu. Taču patiesībā izrādās – tas neattiecas uz automātisko algas kāpumu ar koeficientiem.

“Attiecībā uz politiskajām amatpersonām nekādu uzdevumu nav bijis. Patlaban mēs esam runājuši par to un skatījušies uz valsts civildienesta ierēdņiem un darbiniekiem, mēs neesam aiztikuši politiskās amatpersonas nekādā veidā,” skaidro Valsts kancelejas vadītājs Mārtiņš Krieviņš.

Valsts kanceleja gan izrādīšot savu iniciatīvu un līdz nākamā gada septembrim būšot piedāvājumi arī politisko amatpersonu algu samērīgumam. Taču bez visiem koeficientiem, vienkārši paprasot lielāku iestādes budžetu, Valsts prezidenta kancelejas darbiniekiem būs lielākais algu kāpums. Tāds, kas daudziem Latvijā nav pat visa mēnešalga. Viņi, lai varētu palielināt algas.

Tātad šeit algas kāpums par vidēji 500 eiro mēnesī, un no šā brīža vidējā atalgojum 1694 eiro, prezidenta kancelejā tagad vidējais atalgojums pieaugs līdz 2252 eiro mēnesī.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LNT ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
bravo!
bravo!

Bet kādas prēmijas Uz Ziemassvētkiem fin min. iedeva savējiem – Valsts kasei. 300 tūkstošus!!!!!

pareizais
pareizais

Man lai tiktu pie tādas summas būtu vajadzīgi 2,5 gadi! A šeit tā vienkārši- mēnesis un ir!

Opa
Opa

Bēdīgākais, ka visi jau zākā amatpersonas kopumā. Apskatiet kādas ir algu starpības ministrijās starp vadošajiem amatiem un parastajiem referentiem, kas realitātē visu darbu izdara. Arī prēmijas un piemaksas parasti saņem visa vadība un parastajiem paliek drupačas pāri.

Kārlis
Kārlis

Kritizēt vajadzēja jau vairāk kā pirms 20 gadiem , kad pieņēma likumu par deputātu un ministru atalgojumu ! Tagad ir par vēlu ķērkt ! Kādēļ neviens neuztraucas , ka privātārsti / ģimenes ārsti / katru gadu izlaupa medicīnas budžetu par vairāk kā 20 000 000 eiro – tad visi ir apmierināti un nemaz nekurn ! Ja tā īsti apskatās , tad uz kopējā “nabadzīgās” Latvijas fona / gadā tiek reģistrētas ap 15 000 JAUNU automašīnu / , tad ministru un deputātu algas nemaz nav tās lielākās .