Negaidot pētnieku ziņojumu, Saeimā virza uz priekšu «čekas maisu» publiskošanu

čekas maisi
Saeimas Cilvēktiesību komisija otrdien, 19.jūnijā, konceptuāli atbalstīja virzīšanai pirmajā lasījumā Saeimas darba grupas izstrādāto likumprojektu saistībā ar Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu publiskošanu, kas paredz čekas maisu un citu VDK dokumentu nodošanu Nacionālajam arhīvam, vēsta Latvijas Radio.
Tiesa gan, komisijā vēl nav saņemts Finanšu ministrijas atzinums. Saeima nav sagaidījusi arī čekas dokumentu pētnieku gala ziņojumu.
Saeimas darba grupa, kas strādāja ar VDK dokumentu publiskošanas jautājumu, izstrādātajā likumprojektā aicina, līdzīgi kā VDK dokumentu pētnieku komisija, visus materiālus kā vienotu vēsturisku dokumentāru mantojumu nodot Latvijas Nacionālajam arhīvam, kur tie glabājami mūžīgi un būtu publiski pieejami nākamajām paaudzēm

Saeimas atbildīgā darba grupa piedāvā saglabāt Totalitārisma seku dokumentēšanas centru, kas turpinātu veikt savas funkcijas darbā ar aģentu kartotēku. Proti, centrs turpinās dot izziņas privātpersonām vai drošības iestādēm, prokuratūrai vai tiesai un citām institūcijām par sadarbības fakta pierādīšanu. Tikai centra darbiniekiem paralēli uzdotu digitalizēt Satversmes aizsardzības biroja (SAB) telpās esošos VDK materiālus, lai to oriģinālus nodotu Nacionālajam arhīvam.

Darba grupas vadītājs Ritvars Jansons (Nacionālā apvienība) stāstīja, ka izstrādātajā likumprojektā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” arī norādīts, ka turpmāk dokumentu publisku pieejamību nosaka Saeima, nevis Ministru kabinets.

Likumprojektu atbalsta gan Tieslietu ministrija, gan arī Izglītības un zinātnes ministrija, kuras paspārnē darbojās čekas dokumentu pētnieku komisija.

Savukārt Kultūras ministrija norādīja, ka atbalsta likumprojektu, ja tiek piešķirts finansējums – nepieciešamie 140 tūkstoši eiro. Nacionālā arhīva vadītāja Māra Sprūdža pauda – ja naudu piešķirtu šogad ne vēlāk kā septembrī, tad uzdevums būtu izpildīts līdz nākamā gada maijam. Par prasīto naudas summu nepieciešams sagatavot dokumentu glabātavu un lasītavas.

Finanšu ministrija savukārt norādīja, ka līdzekļus no budžeta neparedzētiem gadījumiem nevar piešķirt, jo likumprojekts nav neparedzēts gadījums, tāpēc aicināja naudu meklēt atbildīgo ministriju resursos vai gaidīt nākamo gadu.

Tikmēr daudz aprunātās čekas dokumentu pētnieku komisijas gala ziņojums ar ieteikumiem, kā publiskot VDK dokumentus, arvien nav nonācis Ministru kabinetā. Pētnieku gala ziņojuma termiņš bija noteikts līdz 31.maijam. Latvijas Universitātē informēja, ka pētnieku gala ziņojumu saņēma 8. jūnijā, bet tas neesot pieprasītajā dokumentu formātā.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Latvijas Radio

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar