Nākamgad daļai jauno vecāku pabalsts saruks

pabalsts
2018. gada 1. janvārī mainās nosacījumi pabalstu aprēķinam jaunajiem vecākiem. To nosaka jau pērn pieņemtie likuma grozījumi. Tomēr tikai tagad atklājies, ka likuma grozījumi daļai bērnu vecāku būs ļoti neizdevīgi.

No nākamā gada, aprēķinot jauno māmiņu pabalstus, sāks ņemt vērā arī darba nespējas, bezalgas atvaļinājuma un bērna kopšanas periodu. Šajā laikā ienākumi, saprotams, ir zemāki. No 2018. gada pabalsta aprēķinā iekļaus arī šos periodus. Paternitātes un maternitātes pabalstu gadījumā ienākumus pielīdzinās 70%, bet vecāku un slimības pabalsta gadījumā – 40% no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Šādu likuma grozījumu dēļ cietīs lielākā daļa mammu. Uz bērnudārziem tiks vesti apslimuši bērni, kas jau šobrīd ir tendence, uztraucas mazuļu mammas.

Labklājības ministrija (LM) tomēr neuzskata, ka jaunie grozījumi maternitātes un slimības apdrošināšanas likumā krietni samazinātu atbalstu jaunajiem vecākiem, kuru ienākumi ir virs vidējās algas valstī. Ministrijas pārstāve Jana Muižniece mierina, ka pabalsts būšot adekvāts iemaksām, kuras aprēķina periodā konkrētais cilvēks veicis sociālās apdrošināšanas budžetā. Ierēdne piebilst  – tiek cerēts, ka grozījumi izskaudīs arī krāpšanās gadījumus. “Analizējot šos gadījumus ļoti detalizēti, kāda ir zināmā mērā vecāku uzvedība pirms šo pabalstu piešķiršanas, nākas secināt, ka vairāk kā 90% ir šie izslēgtie periodi. Cilvēks strādā ar vidējo algu un īsi pirms pakalpojuma piešķiršanas ir gan darba nespēja, gan pēkšņi 10 000 mēnesī vidējā alga,” – norāda labklājības speciāliste.

Ministrija esot gatava vēlreiz izvērtēt pieņemtos grozījumus likumā. Uz to mudina arī Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija.

“Mēs zinām, ka ir ne mazums gadījumu, ka ar slimības lapām vai pat bezdarbnieku pabalstiem notiek krāpšanās. Taču tiešām tas nav taisnīgi, ka no šādiem gadījumiem pat ja tie ir bieži, cieš tās jaunās un topošās māmiņas, kurām grūtniecības laikā radušās kādas veselības problēmas un viņas ir pirms tam maksājušas pienācīgus nodokļus. Tagad varbūt šo māmiņu alga būtiski samazināsies,” norāda Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks.

Tomēr jaunās māmiņas uzskata, ka politiķi tikai vārdos demogrāfiju sauc par prioritāti. Darbi pierādot pretējo. Bērni jau nedzimst tikai pabalstu dēļ. Tomēr pabalsti ir būtisks faktors, lai izšķirtos – vai bērniņš būs vai nebūs.
Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!
Avots: LNT Ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Māris-4 bērnu tēvs
Māris-4 bērnu tēvs

sen jau bija laiks ne tikai samazināt, bet gan tieši otrādi- likt vecākiem (pastarpināti) maksāt kolhoza ,,Latvija,, tautas kalpiem par katru dzimušo .