Nākamā gada budžets: maznodrošinātie lai kuļas kā paši prot

Reirs

Topošajā nākamā gada budžetā nav iekļauti instrumenti, lai turpinātu sniegt palīdzību maznodrošinātiem cilvēkiem, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs («Vienotība»).

Ministrs norādīja, ka iepriekšējos gados samazinājies PVN un sociālais nodoklis, bet tikusi celta minimālā alga. «Pērn minimālā alga tika celta par desmit eiro, bet pirms tam – par 40 eiro. Šis [budžets] ir bez jebkāda atbalsta maznodrošinātajiem cilvēkiem,» teica Reirs.

Labklājības ministrs arī uzsvēra, ka 2014.gadā, kad minimālā alga tika palielināta par 40 eiro, valstij nekas ārkārtējs nenotika un Latvijas ekonomika attīstījās ar straujākiem tempiem, nekā jebkura cita eirozonas valsts. Tādēļ Reirs centīšoties iedrošināt savus valdības kolēģus atbalstīt minimālās mēneša darba algas palielināšanu no 370 eiro līdz 407 eiro.

Labklājības ministrs Reirs virza izskatīšanai informatīvo ziņojumu, aicinot ar 2017.gada 1.janvāri paaugstināt minimālo mēneša darba algu līdz 407 eiro. Ziņojumu kopīgi sagatavojusi Labklājības ministrija kopā ar citām ministrijām, paredzot minimālās algas paaugstināšanu par 9,1% – no 370 eiro līdz 407 eiro. Sagatavotais ziņojums tiks skatīts tuvākajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Nodarbinātības valsts aģentūra secinājusi, ka viens no iemesliem kādēļ cilvēki atsakās no darba piedāvājumiem, ir nepietiekamā minimālā darba alga. Atalgojums nav pietiekams, lai, piemēram, kompensētu transporta izmaksas un citus izdevumus, kas saistītas ar nokļūšanu, līdz darba vietai.

Īpaši reģionos esot gadījumi, kad bezdarbnieki līdz ar to atsakās no minimālās algas darba piedāvājumiem. Pēc LM sniegtās informācijas, minimālās algas paaugstināšana mazinās to darba devēju skaitu, kas veic «aplokšņu algu maksājumus». Palielinot minimālo algu , rastos līdzvērtīgāka izmaksu konkurence starp godprātīgiem darba devējiem, un tiem, kuri veic «aplokšņu algu « maksājumus.

Pašlaik minimālās mēneša darba algas apmērs normāla darba laika ietvaros (8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā) ir 370 eiro. LM uzskata, ka minimālo mēneša darba algu 2017. gadā ir iespējams paaugstināt līdz 407 eiro. Aprēķins veikts ņemot vērā citu Eiropas Savienības valstu labo praksi minimālās mēneša darba algas noteikšanā.

Tāpat vēstīts, ka Finanšu ministrija veikusi aprēķinus saistībā ar LM piedāvāto sumuu un uzskata, ka minimālo algu varētu celt par 10 eiro, jo, paceļot minimālo atalgojumu par 40 eiro mēnesī, tiktu apdraudētas darba vietas reģionos un atsevišķās nozarēs. Arī Ekonomikas ministrijas ieskatā minimālo algu nākamgad varētu palielināt par 10 eiro.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: BNS

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar