Nacionālajai apvienībai reitinga kritums, neraugoties uz 16. marta reklāmas kampaņu

Nacionālā apvienība

Pieaugusi Saskaņas un Zaļo un zemnieku savienības popularitāte. Savukārt Nacionālās apvienības reitings samazinājies, neraugoties uz politiskā spēka aktivitātēm 16.martā. Tā liecina pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma pētījumu centra SKDS aprīļa pirmajā pusē veiktā aptauja. 

Populārākā joprojām ir “Saskaņa”. To atbalsta teju ceturtā daļa aptaujāto. Otrajā vietā ar nepilniem 15% vēlētāju atbalsta seko vadošā koalīcijas partija Zaļo un zemnieku savienība. 6,5% atbalsts ir Nacionālajai apvienībai. Ar 5% seko Latvijas Reģionu apvienība. Līdzīgi rezultāti – ap 4% – “Vienotībai” un partijai Kaimiņa partijai KPV LV. Mazāk partijām “No sirds Latvijai” un Jaunajai konservatīvajai partijai.

12,4% aptaujāto pagaidām Saeimas vēlēšanās piedalīties neplāno, un, kā allaž, ievērojams arī neizlēmušo skaits. Viņu balsis sadalot proporcionāli visām aptaujā iekļautajām partijām, atklājas – ja vēlēšanas notiktu rīt, Saeimā varētu iekļūt sešas partijas. Politiskie spēki “No sirds Latvijai” un Jaunā konservatīvā parija ir diezgan ievērojami zem piecu procentu barjeras.

Salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem, būtiskā izmaiņa ir tas, ka Latvijas Reģionu apvienība aizsteigusies priekšā partijām “Vienotība” un KPV LV.

Augstākais reitings kopš pagājušā pavasara ir arī opozīcijas partijai “Saskaņa”. SKDS vadītājs sociologs Arnis Kaktiņš pieļauj, ka daļēji izmaiņas šo divu partiju reitingos sekmējušas arī gaidāmās pašvaldību vēlēšanas, jo iedzīvotāji pievērsuši lielāku uzmanību politiskajiem procesiem un sākuši domāt par savu izvēli.

Arī vadošās koalīcijas partijas Zaļo un zemnieku savienības reitings turpina atgūties pēc iespaidīgā krituma pagājušā gada beigās un šī gada sākumā, un tagad redzams stabils kāpums, tiesa, vēl joprojām partijas reitings nav sasniedzis to līmeni, kāds bija pērn pavasarī.

Bet ievērojams reitinga kritums ir Nacionālajai apvienībai (NA). Tās popularitāte līdz šim svārstījusies vairāk vai mazāk vienā līmenī, bet tagad nokritusi pēdējā gada laikā zemākajā pozīcijā.

“Mēs neredzam, ka šis kritums būtu ārpus konteksta, ir bijis pirms dažiem mēnešiem 6,9%, tagad ir mazāk, bet pēc tam atkal šis reitings ceļas, un neviens to nevar izskaidrot,” pauda partijas līderis Raivis Dzintars.

“Ja mēģināt [izskaidrot] – protams, valdības partijām, nosacīti latviskajām partijām nav izdevīgs lielais partiju pieplūdums, tas haoss, iespējams, ka “Saskaņai” ir izdevīgs, ka ir daudz partiju, daudz jaunu piedāvājumu, kas rada haosu,” sprieda Dzintars.

Kaktiņš savukārt norādīja, ka NA vēlētāju bāze “salīdzinājumā ar dažu labu citu partiju ir diezgan stabila, tai ir tendence svārstīties noteiktā koridorā, šoreiz viņi nepārprotami ir nokrituši uz koridora zemāko līmeni vai pat mazliet izkrituši ārā, bet no viena mērījuma es neņemtos teikt, ka viņi ir ko būtiski zaudējuši savā vēlētāju bāzē”.

Jaunā konservatīvā partija pirms dažiem mēnešiem piedzīvoja pamatīgu popularitātes kāpumu pēc tam, kad tika paziņots, ka tai pievienojušies bijušie KNAB darbinieki Juris Jurašs un Juta Strīķe, un bija tāda kā intriga, cik tad augstu šīs partijas reitings uzkāps. Bet vismaz šobrīd tas ir atkal samazinājies par aptuveni trešdaļu.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LTV Panorāma

 

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Juļa
Juļa

Ušakovam paveicās būt par Rīgas mēru laikā, kad ir iespējams izmantot Eiropas finansējumu. Savukārt, tā zadzis, kā to dara viņš, līdz šim vēl Rīgā neviens nav – nano ūdens, Dzanuškānam papīrs par 50 tūkstošiem, izsaimniekots SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” un Rīgas satiksme. Par reklāmu arī gadā no pašvaldības līdzekļiem 1,400 miljons aizgājis.. Tā nav laba prakse!! Tā tiešām vēl neviens nav darījis!

naivā
naivā

pirmo reizi mūžā nebalsošu par nacionāļiem- ja vislabākais kandidāts ir Uška ģimenes draudzene…
ŽĒL..

Slaucēja
Slaucēja

Rīgas mērs būs lopkopis.