NA biedrs parakstījis Krimas aneksiju atbalstošas ungāru partijas deklarāciju

Nacionālā apvienība

Koalīcijas partijas – Nacionālās apvienības – biedrs un kādreizējais apvienībā iegājušās partijas “Visu Latvijai!” valdes loceklis Konstantīns Pupurs piedalījies Ungārijas prokremliskās labēji radikālās partijas “Jobbik” rīkotajā konferencē Budapeštā un parakstījis “Jobbik” sagatavotu deklarāciju par algu izlīdzināšanu “vecajā” un “jaunajā” Eiropā. Tā vēstīja LTV7 raidījums “Ļičnoje delo”. 

Uzturēšanas izdevumus dalībai konferencē sedza “Jobbik”. Pupurs skaidroja, ka konferencē pārstāvējis Nacionālo apvienību un piedalījies tajā ar apvienības vadības ziņu. Bet viens no partijas līderiem Raivis Dzintars gan to noliedz.

“Jobbik” konferencē Budapeštā 14.februārī tika parakstīta deklarācija par “Algu savienības” izveidi. Saskaņā ar “Jobbik” paziņojumu, šī pārnacionālā organizācija tiek veidota, lai liktu Eiropas Savienības (ES) struktūrām izlīdzināt algas “vecajā” un “jaunajā” Eiropā. To plānots panākt, iedarbinot ES pilsoniskās iniciatīvas mehānismu. Tā liek Eiropas Komisijai izskatīt priekšlikumus, par kuru parakstījās vismaz miljons Eiropas pilsoņu, kas dzīvo vismaz septiņās ES dalībvalstīs.

Deklarāciju parakstīja Ungārijas, Slovākijas, Polijas, Horvātijas, Rumānijas, Bulgārijas, Latvijas un Igaunijas politisko spēku pārstāvji.

Dzintars gan LTV1 paziņoja, ka partijā šī iniciatīva netika apspriesta, deklarāciju parakstīja konkrēti cilvēki un viņu viedoklis ir jānoskaidro, bet partijā tas nav pārrunāts un viņu viedoklis nav izskanējis. Dzintars uzsvēra, ka Nacionālā apvienība neko nav parakstījusi un par šo iniciatīvu nav informēta, diskusiju par to nav bijis.

Uz “Ļičnoje delo” jautājumiem, vai partijai bija zināms par Pupura vizīti uz Budapeštu un par “Jobbik” pozīciju Krimas jautājumā, Dzintars atbildēja, ka par to ir jārunā ar konkrētu cilvēku.

Pats Pupurs, jautāts par viņa statusu konferencē, raidījumam pauda, ka pārstāv partiju Nacionālā apvienība, taču saistībā ar iniciatīvu runā visas tautas vārdā, tāpat kā astoņdesmitajos gados, kad Pupurs bija organizācijas “Helsinki 86” biedrs, pirmo reizi tika pieprasīta neatkarība visas tautas vārdā.

Savukārt, jautāts par viņa vizītes un deklarācijas apspriešanu ar partijas vadību un vai viņš oficiāli pārstāvēja Nacionālo apvienību, Pupurs norādīja – ja reiz viņš uz konferenci ir devies, tātad tas tika apspriests. Viņš arī piebilda, ka cer uz to, ka par iniciatīvu runās ne tikai partijas, bet visas republikas līmenī.

Uz norādi, ka Dzintars par viņa braucienu nezina, Pupurs raidījumam “Ļičnoje delo” pieļāva, ka viens no partijas līderiem, iespējams, nav informēts.

Pupurs arī atzina ka braucienu apmaksāja cilvēki, kas viņu Ungārijā sagaidīja, un pasākumu organizēja Ungārijas partija.

No Igaunijas deklarāciju parakstīja Igaunijas parlamenta deputāts no opozīcijā esošās labējās nacionālās Konservatīvās tautas partijas Jaks Madisons, ar kuru Tallinā pēc Rus.lsm.lv lūguma sazinājās “Postimees” žurnālists Georgijs Beltadze.

Jautāts, kas apmaksāja viņa dalību konferencē, Madisons skaidroja, ka tā bija privātā darba vizīte un transportu un dzīvošanu apmaksāja rīkotāji, bet nokļūšana Budapeštā bija pašu dalībnieku ziņā.

Pēc Madisona teiktā, konferences dalībnieki tika izvēlēti partijas līmenī, partija, kas saņēma ielūgumu, lēma, kas dosies uz Budapeštu. “es zinu, ka tā bija arī ar Latvijas pusi, tika lemts, kas vēlas un var braukt”. Viņš apgalvoja, ka “Jobbik” Latvijā ir tiešais kontakts, kas vienlaikus ir arī Igaunijas Nacionāli konservatīvas partijas kontakts.

“Ļičnoje delo” norāda, ka “Jobbik” ir arī visai tuvas attiecības ar zināmām aprindām Krievijā. 2013.gada vasarā “Jobbik” līderis Gabors Vons, kurš rīkoja šī gada februāra Budapeštas konferenci, uzstājās Maskavas Valsts universitātē kopā ar vienu no “Krievu pasaules” ideologiem Aleksandru Duginu. Toreiz Vons paziņoja, ka brīdī, kad “Jobbik” nokļūs valdībā, tā pievienos Ungāriju Eirāzijas savienībai. “Mēs ne tikai lūdzam Krieviju “izņemt” mūs no ES. Mēs paši izstāsimies, ja mēs būsim valdībā,” toreiz solīja Vons.

Kopā ar Vonu uzstājās arī “Jobbik” Eiroparlameta deputāts Bela Kovačs, kas paziņoja, ka partijas darbu, viņaprāt, atzinīgi novērtē arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Par kādu tieši darbu viņš runāja, kļuva skaidrs 2015.gadā, kad Eiroparlaments atņēma Kovačam deputāta imunitāti pēc Ungārijas prokuratūras pieprasījumā saistībā ar apsūdzībām par darbu Krievijas Federālā drošības dienesta labā, iespējams, kopš  2010.gada.

2014.gadā Kovačs bija novērotājs neatzītajā Krimas referendumā, dažas dienas pēc kura “Jobbik” izplatīja oficiālo paziņojumu, ka referendums bija leģitīms. Viens no  partijas līderiem Martons Djendješi toreiz paziņoja, ka partija šo referendumu atzīst. Viņš arī bija tas, kurš parakstīja deklarāciju Budapeštā, kuru parakstīja arī Pupurs.

Pupurs raidījumam “Ļičnoje delo” sacīja, ka nezinājis par “Jobbik” pozīciju Krimas jautājumā un neinteresējies par to, jo par to netika runāts.

Viņš klāstīja, ka viņu interesē Latvijas problēmas un Latvijas iedzīvotāju labklājība, un, ja ir kādi jautājumi, kuros var sadarboties ar “Jobbik” vai kādu citu partiju Austrumeiropā, tas ir tikai labi.

Madisons savukārt pauda, ka līdz šai dienai viņš nav redzējis nevienu faktu, kas norādītu uz “Jobbik” saistību ar Kremli.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Daddy
Daddy

Broka ir Ušakova ģimenes druadzene, leģionāru gājiena vienīgā jēga ir dot pateriālu Krievijas propogandai pret Latviju, vienīgie kopā ar saskaņu iestājas Saeimā par “tradicionālajām vērtībām”, vienīgie, kas no Latvijas aizbrauc un paraksta “krimnaš” atbalsta deklarāciju, bet latviešu tūdaliņi tik balso un domā, ka Nacionālā apvienība aizstāv latviešu intereses.

DDD
DDD

Liberāļi nespēj samierināties ar to, ka ir zaudējuši un ka nacionālisti Eiropā arvien vairāk apvieno spēkus. Kamēr vēl viņiem ir kāda ietekme tādos mirstošos main stream medijos kā LSM un saimnieks Soross liek, tikmēr rej. Bet tam vairs nav nekāda svara un arī nozīmes.
Drīzāk šī izskatās pēc atriebības, ka, neskatoties uz zvērīgu propagandu, neizdevās pārliecināt tautu, ka Latvijā jāpārpludina ar musulmaņiem.

Vēsā mierā
Vēsā mierā

Ņemot vērā šis lapas autoru nostāju, nav brīnums, ka tiek šāds nomelnojošais un pārspīlējošs raksts pārpublicēts

Cilvēks parastais
Cilvēks parastais

Kaut kas te nelīmējas kopā. Vai nu kaut kas ir pamatīgi pārspīlēts vai…vai kaut kas ir pamatīgi pārspīlēts.

Tacī
Tacī

Man gan šķiet, ka sadarbība ar Višegradas valstīm konkrētos jautājumos un kopīgi centieni mazināt plaisu starp trūcīgajiem un bagātniekiem nav nekas peļams. Diskutabla drīzāk ir Latvijas līdzšinējā ārpolitika, skatoties mutē Briselei un pat nedomājot par sadarbības alternatīvām laikā, kad ES vairs nav stabils veidojums.

Helsinki-86
Helsinki-86

Kur LSM viedie ģeopolitiķi bija laikā, kad K. Pupurs totalitārisma apstākļos, riskējot ar dzīvību, uzsāka Atmodas kustību Latvijā, par ko čeka viņu izdzina trimdā? Tiešām, būtu labāk nodarbojušies ar ko jēdzīgu, nevis iesaistītos politspēlēs. Aprakstītajai iniciatīvai nav ne vainas, un ne jau visās valstīs attiecības ar Putinu ir dzīvības un nāves jautājums, kā tas ir mums. Atceroties LSM necienīgo proimigrācijas propagandu pirms pāris gadiem, kad aktualizējās kvotu jautājums, drīzāk šķiet, ka Jobbik viņiem nepatīk stingrās nacionālās nostājas dēļ.

Jocīgi
Jocīgi

Interesanti, ka LSM nesatraucas par to, ka Vienotība oficiāli ir vienā Eiroparlamenta grupā ar Fidesz :)