Ministrs Belēvičs īsinās pacientu rindas, šķirojot onkoloģiskos izmeklējumus pamatotos un noraidāmos

ministrs Belēvičs

Veselības ministrs Belēvičs intervijā LTV raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja, ka turpmāk onkoloģiskajiem izmeklējumiem, piemēram, lai tiktu pie radiologa, cilvēks pats vairs nevarēs pierakstīties uz izmeklējumiem, bet tam būs nepieciešams pamatots ģimenes ārsta nosūtījums. Ja radiologs to atzīs par nepamatotu, viņam būs tiesības to noraidīt.

Jautāts par garajām rindām uz onkoloģiskajiem izmeklējumiem, uz ko saskaņā ar Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītājas Sarmītes Veides sacīto rindā jāgaida pusgadu vai vairāk, ministrs Belēvičs atzina, ka Veselības ministrija analizē un meklē risinājumus šo rindu mazināšanai.

“Šogad situācija saistībā ar rindām onkoloģiskajiem pacientiem būtiski uzlabosies,” solīja veselības ministrs Belēvičs. Viņam nav ne mazāko šaubu, ka ģimenes ārsti spēj uzrakstīt pamatotus nosūtījumus.

“Absolūti lielākā daļa ģimenes ārstu ir kompetenti,” ministrs piebilda.

Iepriekš intervijā LTV raidījumā „Rīta Panorāma” Latvijas Onkologu ķīmijterapijas asociācijas vadītāja Gunta Purkalne norādīja, ka Eiropā mirstība ar vēzi mazinās, taču Latvijā tā paliek iepriekšējā līmenī,
Viņa norādīja, ka ik gadu mirstības Eiropā samazinās par 1%. „Mēs vēlamies, lai šī tendence samazinātos,” par Latviju teica Purkalne. Tiesa, gan Latvijā, gan citur Eiropā saslimstība ar vēzi palielinās.

Purkalne skaidroja, ka Latvijā mirstību neizdodas mazināt, jo ir nepieciešamas labas iespējas agrīni diagnosticēt vēzi, kā arī to savlaicīgi ārstēt. Savukārt Latvijā daudzos gadījumos vēža konstatēšana ir novēlota nepietiekošā finansējuma dēļ.

Tāpat cilvēki paši, saprotot, ka vizīte pie onkologa prasīs ilgu rindā stāvēšanu, nereti atmet ar roku. Taču vēzis ir viltīgs – cilvēks var justies labi, bet slimība pirmajā stadijā jau ir atnākusi, brīdināja Onkologu ķīmijterapijas asociācijas vadītāja.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LTV

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar