Ministrija: pedagogu algu reforma ir izdevusies

pedagogu algu reforma

Pedagogu algu reforma esot izdevusies, TV3 raidījuma Bez Tabu sižetā apgalvo Izglītības ministrijas pārstāve. Samazināta netaisnība pedagogu algu sadalījumā, taču vērtēs, ko varētu uzlabot un pilnveidot. Iespējams, pēc Jaunā gada tikšot ieviestas korekcijas.

Turpretī Bez Tabu saņem ziņas no skolotajiem dažādās Latvijas vietās, ka solīts makā nekrīt. Izglītības ministra solījums: pedagogu algas pēc reformas nesamazināsies, bijuši tukši vārdi, vēsta Skaties.lv.

Daļai skolotāju šogad nācies saņemt pat par simts eiro zemāku atalgojumu par tādu pat slodzi, kāda bijusi pagājušajā gadā.

Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve taisnojas, ka tagad tiekot apkopots, cik lielas ir pedagogu algas. Negrib ticēt, ka atalgojuma samazinājums attiecas uz daudziem pedagogiem.

Viņasprāt, iespējams, neesot pareizi salīdzināta šī gada slodze ar iepriekšējā gada. Atzīst, ka algas samazinājums varētu būt pedagogiem, kam ir augstāka kvalifikācijas pakāpe un tajās skolās, kur skolēnu skaits kļuvis mazāks, īpaši vidusskolu klasēs.

Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga gan uzskata, ka reforma nav izdevusies: “Jāsaka paldies pašvaldībām, ka viņi ieguldīja savus brīvos līdzekļus, lai pedagogiem par septembri vispār izmaksātu atalgojumu. Problēma radusies, jo ministrija nevarēja ātrāk veikt aprēķinus par mērķdotācijas sadali, lai virzītu valdībai apstiprināšanā.”

Šī mācību gada četriem mēnešiem skolotāju algām esot paredzēti deviņi miljoni eiro. Inga Vanaga ir sašutusi par to sadalījumu: “Joprojām no 9 miljoniem ir nesadalīti 1,7 miljoni, ko ministrija atļāvās novirzīt internātskolu izdevumu segšanai. Šie 9 miljoni sākotnēji bija rezervēti pedagogu darba samaksas sistēmas ieviešanai. Šie 1,7 miljoni, mūsuprāt, bija jāiztērē tām pedagogu grupām, kurām neiedeva. Mūsuprāt, šie aprēķini veikti ļoti nekorekti. Te jārunā par ierēdniecības profesionalitāti un godaprātu. ”

Izglītības ministrijas pārstāve taisnojas, ja finansējumu novirza internātskolu uzturēšanai un tās darbinieku (tostarp to, kas nav skolotāji) atalgojumam, nekāds pārkāpums neesot. Reforma esot izdevusies. Samazināta netaisnība pedagogu algu sadalījumā, taču vērtēs, ko varētu uzlabot un pilnveidot. Iespējams, pēc Jaunā gada tikšot ieviestas korekcijas.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Skaties.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar