Minimālās sociālās iemaksas nākamgad mudinās likvidēt desmitiem tūkstošu darbavietu

sociālās iemaksas

Minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) noteikšana visām algām, tostarp arī nepilnām slodzēm, nākamgad uzņēmējiem liks likvidēt desmitiem tūkstošu darbavietu. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Jāņa Endziņa teikto citē db.lv.

Saeimas apstiprinātie grozījumi likumā Par valsts sociālo apdrošināšanu nosaka, ka no nākamā gada 1.janvāra par katru darba ņēmēju, kam atlīdzība ir mazāka par minimālo algu, VSAOI būs jāveic no valstī noteiktās minimālās algas.

“Sagaidāms, ka desmitiem tūkstošu darbinieku tiks atlaisti vai tiem sāks maksāt algas aploksnē. Varu saderēt, ka redzēsim legālo darbavietu samazinājumu,” uzsver Endziņš.

LTRK vadītājs prognozē negatīvu bezdarba dinamiku nākamgad. Tāpat sagaidāma arī ēnu ekonomikas palielināšanās tajā segmentā, kas attiecas uz darbinieku neuzrādīšanu. Viņš piebilda, ka, ja līdz šim darbinieku uzrādīšanas ziņā Latvija bija labākā pozīcijā nekā Igaunija, tad nākamgad tiks panākts pretējais.

Endziņš brīdina, ka līdzīgas problēmas gaidāmas arī valsts un pašvaldību iestādēs, kur tiek nodarbināti cilvēki uz nepilnu slodzi. Tāpēc ir atvērts jautājums, vai publiskais sektors plāno atlaist cilvēkus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: db.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ivars
Ivars

Nothing special.Tikai jaunas krīzes sākums.

Spārka
Spārka

Pārējo Finanšu ministrijas retoriku un melošanu vēl varētu pieciest. Bet apgalvot, ka maksājumam no neesošiem ieņēmumiem šodienā būs pozitīvs efekts kaut kad pensijas gados – tas ir drusku par traku.
Šobrīd pat nav iespējams prognozēt, kā mainīsies minimālās algas un minimālās pensijas attiecības, lai spekulētu par to, vai iemaksas no 2017.gada minimālās algas nodrošinās minimālo pensiju n-tajā gadā. Sociālās apdrošināšanas iemaksu likme ir 34.09%, bet uz pensiju apdrošināšanu attiecināmi tikai 20 procenta punkti.