Mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem uzglūn jauns nodoklis

nodoklis

Mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja darbiniekiem, kā arī saimnieciskās darbības veicējiem 2018.gadā papildus esošajiem nodokļiem būs jāmaksā 1% no valstī noteiktās minimālās darba algas jeb 4,3 eiro mēnesī par veselības apdrošināšanu, vēsta “Dienas bizness”.

Otrdien valdības sēdē paredzēts skatīt Labklājības ministrijas sagatavotos grozījumus likumā par valsts sociālo apdrošināšanu. Tajā paredzēts papildinājums: “Mikrouzņēmuma darbinieki nav pakļauti veselības apdrošināšanai.”

Tas nozīmē, ka par mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) darbiniekiem nākamgad būs jāmaksā 1% no valstī noteiktās minimālās darba algas jeb 4,3 eiro mēnesī (51,6 eiro gadā). Jāņem vērā, ka likumprojekts paredz veselības apdrošināšanas likmes pieaugumu. 2019. gadā tam būtu jābūt jau 3% no valstī noteiktās minimālās darba algas, bet 2020.gadā – jau 5%.

Tādējādi, nemainoties minimālās algas apmēram, kas no 2018. līdz 2020. gadam plānots 430 eiro mēnesī, 2019. gadā ikmēneša maksājums būtu jau 12,9 eiro mēnesī (154,8 eiro gadā), bet 2020.gadā attiecīgi – 21,5 eiro mēnesī jeb 258 eiro gadā.

Iepriekšminēto paredz pagājušajā nedēļā vadībā akceptētais un tālākai izskatīšanai Saeimā nodotais veselības aprūpes finansēšanas likumprojekts. Tā anotācijā Veselības ministrija norāda uz prognozi, ka aptuveni 300 tūkstoši nodokļu nemaksātāju būs spiesti veikt attiecīgās iemaksas, tā rezultātā radīšoties 15,48 mlj. eiro lieli ieņēmumi.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Dzintra
Dzintra

Nepietiek ar to,ka no apgrozījuma,ne no starpības mazie mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji maksās 15% no pirmā centa,kurš iekļāva arī soc.nodokli,tad tagad jāmaksā vēl papildus.Kur palikuši dotie solijumi,ka likumus patreiz nemainīsim.Bet protams mūsu varai naudas kā nav tā nav un pat tad,ja mēs visu algu atdotu viņiem ,vienalga būtu par maz.Kauns par šiem neatkarības gadiem,kuros Latvija ir padarīta par nabadzības padarīšanas paraugvalsti.