“Maidana cilvēki” – kas patiesībā stāv aiz izstādes?

maidana cilvēki

Fotoizstāde Maidana cilvēki Rīgas centrā raisa kaislības, kādas pilsēta nav pieredzējusi jau labu laiciņu – uzdarbojas vandāļi, politiķi jūsmo par Ukrainas varonīgajiem cilvēkiem, bet norobežojas no ekspozīcijas organizētāju politiskajiem motīviem. Tostarp portāls lsm.lv pauž šaubas par fotogrāfiju autora, ASV pilsoņa Sergeja Meļņikofa (Sergey Melnikoff) “īstumu”.

Jautājumi  rakstā “Divi aizturētie, bet jautājumi par «Maidana» izstādi paliek” portālā lsm.lv tiek uzdoti ne tikai par izstādes darbu iznīcināšanu, bet arī par cilvēkiem, kas stāv aiz šīs izstādes, pirmām kārtām par fotogrāfu.

Lai gan Meļņikofs sevi raksturo kā pasaulslavenu fotogrāfu, neviens no profesionālajiem fotogrāfiem, ar kuriem runājusi LSM, nekad nebija dzirdējis par Meļņikofu, izņemot saistībā ar nupat notikušo.

Ja Meļņikofs ir pasaulslavens fotogrāfs, attēli Meļņikofa paša interneta vietnē šķiet parasti, un vietnes dizains ir pārsteidzoši rudimentārs.

Tam pretstatā tas, ko viņš uzdod par savu CV, ir izcils, radot iespaidu par cilvēku, kurš tiekas ar prezidentiem, karalisko ģimeņu pārstāvjiem un pat Dalailamu, un kurš dzīvi pavada lidojumos no vienas pasaules valsts uz citu.

Tomēr viņa faktiskie sakari ar bagātajiem un slavenajiem šķiet daudz niecīgāki – kā gadījumā ar karalieni Elizabeti II, kurai viņš (neaicināts) nosūtīja fotogrāfiju kopā ar lūgumu, lai viņa piešķir bruņinieka titulu viņa draugam.

Meļņikofs arī apgalvo, ka viņam ir trīs akadēmiskie grādi, tostarp doktora grāds, un ka 2008.gadā viņš nominēts Pulicera prēmijai, tomēr Pulicera prēmijas datubāzē nevar atrast nevienu, kura uzvārds ir Meļņikofs, bet var atrast trīs Sergejus, no kuriem gan neviens nav fotogrāfs.

Tomēr tas nozīmē tikai to, ka Meļņikofs nekad nav bijis Pulicera prēmijas finālists. Ikviens var tikt “nominēts”, ja ir gatavs samaksāt 50 dolāru dalības maksu un aizpildīt dažas anketas.

Šķiet, ka plāns izveidot Pasaules fotomākslas centru sakšu pilī Gerlicā, Vācijā, nav izdevies, jo pilsētas oficiālajā tūrisma vietnē šāds centrs nav minēts.

Bet bez viņa labajiem nodomiem un apstrīdamajām fotogrāfa spējām – kuras, šķiet, ir balstītas uz faktu, ka viņam ir ultra augstas izšķirtspējas kamera, kas, pēc viņa teiktā, esot dāvana no japāņu ražotāja “Fuji” – ir daudz nopietnāks jautājums par to, vai Latvijai vajadzētu tikt uzskatītai par atbalstītāju cilvēkam, starp kura uzskatiem daži ir tādi, kas ir pretrunā daudziem Eiropas Savienības principiem.

Interneta vietne krievu valodā, kas ir saistīta ar Meļņikofu, ierosina Baltijas krievu iedzīvotāju deportēšanu lopu vagonos, krievu nogalināšanu, eigēnikas programmas un citu šausmu izlasi, tostarp “gulaga” sistēmas atjaunošanu “deģenerētajiem” krievu iedzīvotājiem.(Brīdinām jūtīgus lasītājus neskatīties pārāk daudz no šīs vietnes satura.)

Meļņikofs izklāstīja savus neparastos uzskatus par Krieviju radiointervijā 2014.gadā, kurā viņš apgalvo, ka krievi ir deģenerāti ģenētisku iemeslu dēļ un tāpēc, ka piecu paaudžu laikā tikuši pakļauti “selekcijai”.

Meļņikofam nepārprotami nepatīk Putins un viņam tuvās aprindas. Taču apgalvot, ka visa nācija ir psiholoģiski deģenerēta, raida neērtas un acīmredzamas paralēles ar Eiropas pagātnes traģēdijām. Kad krievu ekstrēmisti, tādi kā Aleksandrs Dugins, apgalvo pretējo – ka ukraiņi ir deģenerāti, bet krievi pārāki, viņus pelnīti iekļauj to personu “melnajā sarakstā”, kurām ir aizliegts iebraukt Eiropas Savienībā.

Tomēr gluži pretēji – Meļņikofu uzaicina atklāt izstādi Brīvības bulvārī tieši pie Latvijas Ministru kabineta, kur tandēmā plīvo Latvijas un Eiropas Savienības karogi.

Tostarp Rīgas pašvaldība aicinājusi Drošības policiju (DP) vērtēt izstādes “Maidana cilvēki” organizatoru izteikumus.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs piektdien vērsies DP ar lūgumu izvērtēt izstādes “Maidana cilvēki” organizatoru publiskos izteikumus par Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem. Sociālajos tiklos ir parādījies video ar izstādes organizatoru izteikumiem, tostarp minot, ka izstādes mērķis ir iemācīt Baltijas tautām padzīt no savas zemes okupantus, “aizsūtot atpakaļ 300 000 krievvalodīgos lopu vagonos”, norāda dome.

Tāpat izpilddirektors aicinās DP sniegt viedokli par Ukrainas organizācijas “Labējais sektors” karoga izmantošanu pasākuma laikā.

“Ir skaidri redzams, ka šī karoga izmantošana raisa ļoti negatīvas emocijas daļā rīdzinieku. Sapratni un toleranci tas, protams, iedzīvotāju vidū neveicina,” uzskata Radzevičs.

Izpilddirektors lūgs policiju pēc iespējas ātrāk sniegt viedokli par pasākuma organizatora un autora patiesajiem mērķiem, rīkojot izstādi, un iespējamajiem sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumiem izstādes laikā.

Likumiskais regulējums neļauj pašvaldībai aizliegt kādu publisku pasākumu. Izņēmums ir tie gadījumi, kad DP norāda uz apdraudējumu sabiedriskai kārtībai. Pēc Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova domām, izstādes organizatoru izteikumi ir iemesls, kāpēc DP būtu jāiejaucas, vēsta dome.

Kad būs saņemta atbilde no DP, izpilddirektors pieņems lēmumu par pašvaldības tālāko rīcību sakarā ar minēto izstādi.

Rīgas pašvaldība ir izsniegusi publiska pasākuma rīkošanas atļauju Latvijas atjaunošanas biedrībai par starptautiskas ceļojošās izstādes “Maidana cilvēki” rīkošanu Rīgā, Brīvības bulvāra alejā starp Merķeļa ielu un Elizabetes ielu no 5. līdz 25.oktobrim.

 

Avots: lsm.lv, BNS

 

 

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ghaa
ghaa

Nav pārliecības, ka tas nav kārtējais krievu propogandas raksts.