Lembergs mudina atlaist pusi Valsts kancelejas darbinieku un apvienot ministrijas

Lembergs

Latvijā būtu jāapvieno Ekonomikas ministrijas (EM), Pārresoru koordinācijas centra, Privatizācijas aģentūras, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Valsts kancelejas (VK) resursi. Un vienlaikus jāatlaiž puse VK darbinieku, lai izveidotu institūciju tautsaimniecības politikas radīšanai. Šādu viedokli “Neatkarīgajā” paudis premjera Māra Kučinska pārstāvētajā Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietekmīgais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Lembergs sūrojas, ka Latvijā nav tautsaimniecības politikas veidotājinstitucijas. Ļoti lielas funkcijas šajā jomā esot neoficiāli nodotas Finanšu ministrijai, kurai tas nav jādara. FM ir vien jāseko nodokļu plāna izpildei, kā to noteikusi Saeima, jācīnās ar ēnu ekonomiku un jāpilda dažas citas funkcijas.
Savukārt EM ir ar ļoti zemu kapacitāti un atbildot tikai par dažiem tautsaimniecības virzieniem, uzskata Ventspils mērs. Turklāt ne izšķirošajiem attīstībā. “Arī viņi neskatās kopumā uz tautsaimniecību, ņemot vērā visas nozares, reģionālos un starptautiskos aspektus.”
Aicināts novērtēt Kučinska valdības darbu, Lembergs vērtējumu īsti nav sniedzis, vien izteicies, ka “liels darbs bija ieguldīts valdības rīcības plāna izveidē”. “Drīzumā jāsāk prasīt atbildība par plāna izpildi – paziņojot skaļi, kur tas ir izpildīts un kur nav. Ja nav izpildīts un nav atļauts pārcelt darbu izpildes termiņu, tad tur vajag būt organizatoriskiem secinājumiem,” piebildis politiķis.
Savukārt Latvijas sociālekonomiskajās nedienās Lembergs pamatā vaino “Vienotību” un tās politiķus. “Latvijas gadījumā sabiedriskā doma nav ļoti optimistiska, jo joprojām ir jūtamas nepareizā ceļā pārvarētās krīzes sekas. Latvija pārvarēja krīzi, saspiežot ekonomiku, mēģinot to politiski iztēlot par “veiksmes stāstu”. Bet patiesībā tas ir “neveiksmes stāsts”, kura sekas ilglaicīgi ietekmē ekonomiku,” valdības darbu Valda Dombrovska (V) vadībā vērtē Lembergs.
“Vienotības” pārstāvim, ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam Lembergs pārmet, ka viņš nav panācis Eiropas Savienības (ES) un ASV palīdzību Latvijai ES un Krievijas savstarpējo sankciju seku pārvarēšanai. “Lai arī ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs solīja, ka ES un ASV sniegs mums palīdzību, tomēr, izņemot nelielu atbalstu piena ražotājiem, nekas nav noticis”, norāda Lembergs.
“Dziļu robu Latvijas ekonomikā atstāja arī prezidentūra Eiropas Savienības Padomē. Pusgadu gatavojās, pusgadu uzņēma bezgalīgus viesus, bet valsts pārvalde zaudēja laiku Eiropas struktūrfondu apguves uzsākšanā. Un nu ir izveidojusies bedre starp fondu apgūšanas veco un jauno periodu. Šo bedri budžets ar papildu investīcijām neaizlāpīja, ko varētu izdarīt, izmantojot Junkera plānu. Bet Latvija, Laimdotas Straujumas (V) valdība tam nebija organizatoriski gatava,” kritiku turpina Lembergs.
Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!
Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Rasma
Rasma

Kādas šausmas!Ko Latvijā darītu bez visziņa,gaišreģa un sprediķu sacerētāja Lemberga?Mēs visi būtu citos medību laukos…

Nēnuakal
Nēnuakal

Neko viņš nemudina. Tā ir tikai tukša ļurināšana presei. Cilvēks ar viņa ietekmi, ja nopietni to gribētu tad darītu savādāk, nevis uzsistu klačiņu ar žurnālistiem. Spēlēšana uz vēlētājiem.