Latvijas tēla katastrofa Amerikas Savienotajās Valstīs

Vējonis Amerikā

ASV lielākais biznesa kanāls CNBC par Latviju izteicies visai skarbi un neglaimojoši vēl pirms mūsu prezidenta Raimonda Vējoņa tikšanās ar Donaldu Trampu. 

Ziņojot par Donalda Trampa un Baltijas valstu prezidentu tikšanos, CNBC pauda uzskatu, ka Latvijas problēmas ir drauds visai NATO. Turklāt tas ir laikā, kad Krievija izrāda agresiju: ”Latvija nav spējusi iegrožot liela apmēra naudas atmazgāšanu un korupciju nacionālajā banku sektorā.”

CNBC norāda, ka finanšu noziegumi Latvijā ir ierasta un sena lieta, un tā pirmsākumi meklējami jau PSRS laikos. Tomēr tagad, kad ASV prioritāte ir kibernoziedzības un transnacionālu noziedzības tīklu novēršana, Latvijas nebūšanas to padara par īpaši riskantu.

Medija arī atgādina, ka arī pats Tramps ir iesaistīts vienā no Latvijas naudas atmazgāšanas skandāliem.

Džordža Meisona universitātes profesore Luisa Šeilija skaidro vēsturisko kontekstu: ”Padomju gados cilvēkiem, kuri tikko iznāca no cietuma, nebija ļauts dzīvot galvenajās pilsētās. Vienlaikus tika mēģināts pārkrievot Baltiju, tādēļ šiem noziedzniekiem ļāva dzīvot Rīgā. Laika gaitā Rīga kļuva par mājām lielai krievu kopienai,  no kuriem vairumam bija noziedzīga pagātne.”

Profesore norāda, ka pēc PSRS sabrukuma šie paši cilvēki varēja ērti darboties ”duļķainajos ūdeņos”, dažiem kļūstot par oligarhiem. ”Atšķirībā no Igaunijas, Latvijā industriju privatizācija notika nelabvēlīgi un pavirši. Tieši tādēļ teju katrs finanšu noziegums, kam ir saistība ar Krieviju, noticis caur Latviju,” pauž profesore.

ASV eksperti arī izteikuši pārliecību, ka Latvijas prezidents Vējonis vizītes laikā nav pietiekamā mērā izrādījis, ka apzinās – šīs problēmas jārisina ātri un efektīvi.

 

ASV parodiju šovā Vējoni nodēvē par Boratu

Savu artavu Latvijas tēla “izgaismošanā no sliktās puses” devis arī ASV populārais humora un skeču šovs “Saturtday Night Live”, kas parodēja ASV prezidenta Donalda Trampa un Baltijas valstu prezidentu tikšanos.

ASV prezidentu Trampu atveidoja aktieris Alekss Boldvins, parodējot Trampa attieksmi pret Baltijas valstu prezidentiem. Tā piemēram, Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites runas laikā viņš aizdomājas un iesnaužas, savukārt uz kādas ASV žurnālistes jautājumu lūdz atbildēt Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni, nosaucot viņu par “Boratu”.Kā zināms, Borats ir satīrisks tēls, ko radījis un attēlo britu komiķis Saša Barons Koens. Par Borata lomu filmā “Borats: Amerikas kultūras mācība par labu lieliskajai Kazahstānai (2006)” aktieris ieguvis Zelta Globusa balvu. 

Izsakiet  savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Sagatavots pēc publikācijām plašsaziņas līdzekļos

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Beņja
Beņja

Ai kā jankisi aizmelojušies,vai ta nebūs kas tā labi PĀRMĀCA.

Kaspars
Kaspars

Ja Koens var iegūt Zelta Globusa balvu , tad nesaprotu , ar ko Vējonis var šo itelekta un Gaismas valstību izjaukt ? Kaut noklausoties – kauns diktens … un pat it kā vainīgs neesmu , bet tik un tā kauns.