Latvijas ekonomika maksātnespējas procesos zaudējusi 665 miljonus eiro

Latvijas ekonomika

Laika posmā no 2008.līdz 2014.gadam Latvijas ekonomika maksātnespējas procesos zaudējusi 665 miljonus eiro. Lai arī Latvija var lepoties ar likumu maksātnespējas administrēšanas jomā, maksātnespējas administrēšanas procesos „ir ļoti daudz darāmā”, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” atzina Ārvalstu investoru padomes Latvijā vadītāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Ārvalstu investoru padome Latvijā savā pētījumā secinājusi, ka, lai arī likums maksātnespējas administrēšanas jomā ir uzlabots un tas atbilst OECD (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas) valstu vidējam līmenim, tomēr situācija maksātnespējas administrēšanas jomā Latvijā nav uzlabojusies.

Laika posmā no 2008.līdz 2014.gadam Latvijas ekonomika maksātnespējas procesos zaudējusi 665 miljonus eiro. “Manuprāt, tas cipars – 665 miljoni eiro, kas ir salīdzināms, piemēram, ar mūsu izglītības budžetu, īstenībā ir ļoti novērojams,” atzina Elksniņa-Zaščirinska.

Viņa atzina, ka pētījuma laikā „konstatētas ļoti interesantas lietas”, kas saistītas gan ar maksātnespējas procesu uzraudzību, gan ar trūkumiem tiesu sistēmā, kas šīs lietas izskata, gan arī ar ekonomisko noziegumu apkarošanu Latvijā.

Vērtējot vairāk nekā 9000 maksātnespējīgu uzņēmumu lietas, pētījuma autori secinājuši, ka 60% gadījumu maksātnespējas administratoru atskaites par maksātnespējas procesu nav sniegtas vai arī sniegtas daļēji.

“It kā uz papīra tā sistēma eksistē, bet realitātē tā nestrādā (..). Slikta uzraudzība, nav kompetences, nav izstrādāta pietiekoša sistēma un nav saprotams, kurš tad to darīs,” teica padomes vadītāja, norādot, ka atbildība būtu jāuzņemas gan Maksātnespējas administrācijai, gan valstij kopumā, ņemot vērā “maksātnespējas procesu smagumu”

Aptuveni 1500 uzņēmumos konstatēta vismaz viena pazīme, kas varētu liecināt par ļaunprātību maksātnespējas procesā. Viena no pazīmēm ir fiktīvu kreditoru esamība, otra – valdes un īpašnieku maiņa īsi pirms maksātnespējas procesa sākuma ar mērķi pasargāt no atbildības.

“Visas šīs pazīmes pēc būtības liecina par kaut kādu rīcību. Ne vienmēr tās ir ļaunprātīgas, bet tajā pašā laikā konstatējām, ka 54% no visiem maksātnespējas administratoriem vismaz trijos viņu pārvaldītajos uzņēmumos ir sastopamas šādas pazīmes. Viena vai vairākas,” teica Elksniņa-Zaščirinska.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar