Latvijā nodokļu celšana ir neizbēgama

nodokļu celšana

Iedzīvotāju skaita samazinājuma rezultātā nodokļu celšana ir neizbēgama, liecina SIA “Firmas.lv” un nacionālās informācijas aģentūras LETA izdevumā “Latvijas biznesa gada pārskats 2016” publiskotais pētījums, kas veikts sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Oxford Research”.

“Skatoties uz demogrāfisko situāciju mūsu valstī, paliek skaidrs, kādēļ nodokļu celšana ir neizbēgama. Iedzīvotāju skaits jeb esošo un nākotnes nodokļu maksātāju skaits turpina samazināties. Tomēr, lai uzturētu valsti ar tās infrastruktūru, ceļiem, skolām, slimnīcām utt., finansējums ir nevis jāsamazina proporcionāli iedzīvotāju skaitam, bet gan jāpalielina, lai kompensētu inflāciju un apmierinātu pieaugošo pieprasījumu pēc kvalitatīviem valsts pakalpojumiem,” norāda pētījuma autori.

Lai šo uzdevumu izpildītu, no katra valsts iedzīvotāja nākotnē būs jāiekasē salīdzinoši vairāk nodokļu nekā līdz šim. Taču pētījuma autori atzīst, ka pastāvīga nodokļu palielināšana nekādā gadījumā neatstās pozitīvu iespaidu uz iedzīvotāju vēlmi palikt strādāt Latvijā un radīt pēcnācējus. Lai situāciju glābtu, būtu nepieciešams nekavējoties pievērsties demogrāfiskās situācijas uzlabošanai. Pretējā gadījumā apturēt kustību lejup pa spirāli būs ļoti grūti.

Neskatoties uz šo drūmo scenāriju, vienā demogrāfijas jomā ir vērojama neliela situācijas uzlabošanās, proti, dzimstības rādītājos.

Viscerīgākā situācija šajā ziņā ir Pierīgas reģionā, kur vidējais dzimstības pieaugums ir bijis vislielākais un veido 2,2% pēdējos piecos gados. Tomēr arī šis pozitīvais faktors nav pietiekams, lai nodrošinātu iedzīvotāju skaita saglabāšanos.

Neskatoties uz dažiem kāpumiem, kopējais iedzīvotāju skaits turpina sarukt par vidēji 0,5% pēdējos piecos gados. Tas ir par 30% labāks rādītājs nekā Zemgalē, divas reizes labāks nekā Kurzemē un Vidzemē un piecas reizes labāks nekā Latgalē. “Tomēr viens reģions nav visa valsts un uzlabojums Pierīgā nav pietiekams, lai kopējo situāciju valstī padarītu cerīgāku,” uzsver pētījuma autori.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar