Latvijā 56,7% uzņēmēju uzskata, ka valdība traucē uzņēmējdarbībai

bizness ekonomika

Vērtējot valdības darbības ietekmi uz uzņēmējdarbību, Latvijā 56,7% uzņēmēju norādījuši, ka tā traucē, savukārt 7,3% – ka veicina, liecina biznesa augstskolas “Turība” apkopotā Biznesa indeksa dati.

Pētījumā vērtēta uzņēmēju un uzņēmumu vadītāju attieksme pret dažādiem uzņēmējdarbības vidi ietekmējošiem faktoriem. Analizējot visus faktorus, aprēķināts arī kopējais biznesa indekss, kas ir negatīvs – mīnus 17,4.

Vērtējot administratīvo slogu, 74,7% uzņēmēju norādījuši, ka tas ir par lielu, 22,4% atbildējuši, ka tas ir pieņemams, bet 3% bijis grūti atbildēt uz šo jautājumu. Izteikti negatīvi vērtēta arī ar uzņēmējdarbību saistītās likumdošanas stabilitāte, nemainība un prognozējamība – 73,6% uzņēmēju norādījuši, ka tā ir slikta, 19,3% – laba, bet 7,1% bijis grūti pateikt.

Vienlaikus uzņēmēji augstu ir novērtējuši tādu faktoru kā sakari un internets – 43,4% uzņēmēji to novērtējuši kā ļoti labu, 53,3% kā labu, bet 2,9% kā sliktu, tāpēc aprēķinātais indekss šim faktoram ir augstākais no visiem uzņēmējdarbības vidi ietekmējošajiem faktoriem (68,3). Pozitīvi tiek vērtēti arī uzņēmumam nepieciešamie zinātniski tehniskie resursi (16,4).

Papildus indeksā iekļautajiem jautājumiem, uzņēmējiem lūgts sniegt arī vērtējumu par to, kāda šobrīd ir uzņēmējdarbības vide Latvijā. Kā drīzāk sliktu šogad to novērtējuši 39,2% uzņēmēju (2018.gadā – 48,3%), kā ļoti sliktu – 8,7% (12,8%), bet kā drīzāk labu – 43,5% (33,6%). Uzņēmējdarbības vides aprēķinātais indekss šogad ir mīnus seši, kas ir uzlabojums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kad indekss bija mīnus 19,4.

“Salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir būtiski uzlabojies uzņēmēju vērtējums par uzņēmējdarbības vidi Latvijā, taču negribētos, lai tas ļautu ieslīgt optimismā, jo virkne citu rādītāju, piemēram, valdības darbības, administratīvā sloga un likumdošanas stabilitātes vērtējums liecina, ka nevar būt ne runas par valdības atbalstu uzņēmējiem, tieši pretēji – tās darbība, lai arī labu mērķu vadība, būtiski traucē normālai biznesa vides attīstībai. Ar vienu internetu diemžēl nav pietiekami, lai tuvākajos gados mēs varētu sagaidīt pozitīvu indeksa rezultātu,” uzsvēra Biznesa augstskolas “Turība” Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne Zane Driņķe.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,TwitterYoutube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
nu gan...
nu gan...

Šī valdība traucē visai tautai būt kā tautai,to nesaprot tikai pati valdība ar tiem ,kuri ēd no viņu rokas!Bet tauta maksā viņiem algas,tik nevar saprast par ko?Par iznīdēšanu?