Labklājības ministre Petraviča demonstrē nekompetenci, raisot deputātu un bērnu invalīdu vecāku sašutumu

Otrdien Sociālo lietu komisijas sēdē Saeimā kaislības sita augstu vilni. Pie sirds ķēra gan klātesošie deputāti, gan bērnu ar smagu invaliditāti vecāki, kuri bija ieradušies uz tikšanos ar parlamentāriešiem.

Komisijas darbā piedalījās arī labklājības ministre, kura vienlaikus ir arī deputāte – Ramona Petraviča (KPV LV). Viņai nācās uzklausīt pārmetumus par nekompetenci, kurus viņai izteica sēdes dalībnieki.

Sēde, kur arī tika skatīti līdzīgi jautājumi, notika pirms divām nedēļām, taču uzaicinātā labklājības ministre Petraviča uz to neieradās. Viņa aizbildinājās ar iepriekš norunātu interviju.

Petraviča uz sēdi bija aicināta, lai pastāstītu par valdības iecerēm situācijas uzlabošanai: atalgojuma palielināšanu sociālās aprūpes centru darbiniekiem, pabalsta palielināšanu bērniem ar īpaši smagu invaliditāti un pieaugušajiem ar pirmās grupas invaliditāti no bērnības, kā arī par atbalsta palielināšanu adoptētājiem. Šiem darbiem šogad atvēlēti astoņi miljoni eiro.

Pēc darbu izklāsta sākās ministres iztaujāšana. “Izstāstiet, kas būs ar konkrētām piemaksām par darba stāžu? Likumprojekts ir gatavs, nepaspējām to izskatīt, vai tas skars 110 000 personu, kas saņems vecuma pensiju? Un 28 000, kas saņem invaliditātes pabalstu? Tas ir svarīgs jautājums,” vaicāja deputāts Andrejs Klementjevs (S).

“Mēs strādāsim, tas tiks izvērtēts un izskatīts nākamā gada budžetam,” atbildēja ministre R. Petraviča. Jāpiebilst, ka šāda atbilde izskanēja gandrīz uz visiem ministrei uzdotajiem jautājumiem.

“Runāšu lēnāk. Es satraucos, jo pirmo reizi redzu tik vāju ministru. Vai šogad būs iesniegts likumprojekts, lai mēs nākamgad varam paredzēt šo piemaksu?” jautāja Klementjevs.

“Mēs strādāsim un izvērtēsim,” atbildēja Petraviča.

“Kā var tā strādāt! Jūs nezināt pamatus. Es pirmo reizi kaut ko tādu redzu. Man ir bijuši divpadsmit ministri. Vai un kad jūs plānojat pacelt 3. grupai invalīdu pabalstu?” turpināja vaicāt Klementjevs.

Atbildi uz šo jautājumu vēlējās dzirdēt arī klātesošie vecāki, kuru aprūpē ir bērni invalīdi . Pašlaik ģimenes ar šādiem bērniem saņem piemaksu 107 eiro apmērā, kā arī īpašu kopšanas pabalstu 213 eiro mēnesī. Tā kā bērniem nepieciešama pastāvīga aprūpe, daudzi vecāki nestrādā algotu darbu un visu savu laiku velta bērnam.

“Ko darīt vecākiem, kas izaudzinājuši bērnu-invalīdu? Tās ir 24 stundas, tev nav atvaļinājuma, tev nav brīvdienu. Algas iestāžu darbiniekiem jūs pieliekat ar 1. aprīli. Bērnu-invalīdu vecākiem – ar 1. jūliju. 100 eiro. Vai tomēr nevar apvienot un ar 1. aprīli gan viņiem, gan mums 145 eiro pielikt? Naudu var atrast,” neapmierinātību pauda Salaspils novada domes Sociālo lietu komisijas vadītāja Malda Caune.

Uz to ministre atbildēja, ka ir gatava iesniegt vajadzīgos priekšlikumus Saeimā, taču panākt, lai lielāka summa vecāku kontos parādītos jau aprīlī, visdrīzāk, neesot iespējams.

Avots: TV3 Ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
bāba
bāba

Pārziedējusi bārbija te savā lauku saimnieces elementā- kā prata,tā arī māva Varbūt nevajag tik publiski, bet vēl labāk tomēr būt laimīgai saldū ar saviem 3K.

Leno
Leno

Tā izskatās, ka viņa turās pie šī amata, lai būtu viens ieraksts CV, bet gan lai strādātu! Neviens izņemot KPLV nav ieguvēji no šīs zoss!

Tino
Tino

Čičolīna

vispirms bija vārds
vispirms bija vārds

Kur jūs esat redzējuši kompetentus ministrus? Visi tādi! Visu darbu dara valsts sekretārs un ierēdņi, kuru vārdus neviens neuzzin. Ministrs nāk ar politisko gribu, ja viņam tāda ir, un tas jau ir daudz. Parasti griba ir aprobežota ar personīgo labklājību, kuru ierēdņi izkārto pie varas esošajiem un viss turpinās. Ja kāds grib izkārtot priekš sevis vairāk kā establišments grib dot, tad tādu “nosit ar avīzi”, bet, ja “talants” nāk ar shēmām, kas visiem labas, tad ir OIK. Visiem pārējiem ir un būs loose-loose situācija, lai kas nāktu.

Dakteris
Dakteris

nebeidz pārsteigt

Ingūna
Ingūna

Jūs to nopietni? ārprāc.

Aivis
Aivis

Tāda pati, kā šī sieviete, vakar TV1 Rēdera raidījumā 1:1 bija jaunā Izglītības ministre. Nu pilnīga situācijas nepārzinātāja. Izskatās, ka šādi “ministr”i ir kaut kāda Dabas kļūda.