Labi jautājumi Rasnačam, uz kuriem pagaidām nav atbilžu

Rasnačs

Tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam otrdien pirms valdības sēdes izdevās aizbēgt no jautājumiem par to, kas viņa versijā ir neliela privāta skapīša pārvešana pusdienu pārtraukumā ar ministrijas auto, par kura izmantošanu viņš šoferim samaksājis 20 eiro.

Portāls Pietiek.com publicējis gan nelielo izteiksmīgo videoierakstu no bēgšanas vietas, gan jautājumus, uz kuriem pagaidām nav vēlējies atbildēt ne tieslietu ministrs, ne viņa preses pārstāvis.

Lūk, kādi bija jautājumi Rasnačam, uz kuriem pagaidām atbildes nav saņemtas:

“- Jūsu preses sekretārs ir paziņojis, ka iemesls ministrijas auto izmantošanai esot bijis „steidzamības kārtībā radies izņēmuma gadījums”. Varat, lūdzu, paskaidrot – kas bija šis izņēmuma gadījums?

– Kas tāds bija noticis ar skapi, ka to nevarējāt pārvest ar privātu transportu? Un kas bija šī steidzamības kārtība?

– Vai tika pārvests tikai skapis vai arī kas cits? Tiešām nekas cits nebija? Un tiešām izmantojāt tikai vienu ministrijas busiņu? Citas automašīnas nē?

– Kā tieši Jūs šo autotransportu sarunājāt? Pats vai ar starpniekiem?

– Vai Jūs devāt pavēli no busiņa izņemt sēdekļus, lai tajā varētu ielikt mēbeles?

– Kā tieši Jūs norēķinājāties par ministrijas auto izmantošanu? Jūsu preses sekretārs ir apgalvojis, ka iedevāt šoferim 20 eiro par benzīnu, lai viņš tālāk veic norēķinus. Tā bija? Kā Jūs aprēķinājāt tieši šādu summu?

– Kā, Jūsuprāt, šoferim vajadzēja rīkoties ar šo naudu? Vai Jūs par to devāt skaidrus norādījumus? Vai pieprasījāt naudu oficiāli iemaksāt ministrijai? Kāpēc to neizdarījāt pats? Vai šī nauda tika samaksāta ministrijai? Kad? Kā var iepazīties ar apliecinošiem dokumentiem?

– Vai zināt, cik maksā viena stunda mēbeļu pārvadājumu kompānijas darba? Vai zināt, ka tas maksā dārgāk?

– Vai samaksājāt arī šoferim vai šoferiem par mēbeļu pārnešanu, kraušanu? Ja jā, vai tas notika oficiāli? Ja nē, kāpēc ne? Izmantojāt savu kā ministra dienesta stāvokli?

– Vai ir bijuši vēl citi šādi gadījumi?

– Kā uzskatāt – vai Jums kā TIESLIETU ministram bija tiesības izmantot šo autotransportu un darbiniekus, lai pārvestu savas personiskās mantas? Atbildi pamatojiet.

– Vai Jūs esat lasījis jūsu vadītās ministrijas ētikas kodeksu?

– Vai Jūs zināt, kas teikts tā 4. punktā?

Tur teikts, ka ministrijas strādājošajam ir pienākums:

4.5. ministrijas telpas un inventāru neizmantot personīgiem mērķiem vai personīga labuma gūšanai;

4.6. neizmantot darba laiku, kā arī padotā un vadītāja attiecības privātās dzīves problēmu risināšanai.

– Vai atzīstat, ka neesat ievērojis šos ētikas kodeksa punktus?

– Kā Jūs rīkotos, ja uzzinātu, ka kāds ministrijas darbinieks ir šādi rīkojies?

– Vai šāda rīcība saskan ar atrašanos tādas ministrijas galvgalī, kādu vadāt Jūs? Tieslietu ministrijas?

– Kā tieši Jūs tagad rīkosieties saistībā ar šiem atklātajiem faktiem?

– Vai tiesiskā valstī tieslietu ministrs var vadāt savas personiskās mēbeles ar ministrijas auto?”

 

Tikmēr ministrijas paustā oficiālā versija, ko portālam TVNET sniedzis Rasnača preses pārstāvis Andris Vitenburgs (starp citu, bijušais KNAB preses sekretārs), ir – ar ministrijas mikroautobusu Volkswagen Caravelle „steidzamības kārtībā” no Āgenskalna uz Centru pārvests skapis.

Rasnačs it kā esot par degvielu samaksājis 20 eiro, taču nekādus oficiālus maksājuma dokumentus ministrija nav varējusi uzrādīt. Savukārt Vitenburgs īpaši minējis, ka „šis bija steidzamības kārtībā radies izņēmuma gadījums”.

Tiesa, Tieslietu ministrijas ētikas kodekss skaidri norāda, ka ikvienam ministrijas strādājošajam ir pienākums „ministrijas telpas un inventāru neizmantot personīgiem mērķiem vai personīga labuma gūšanai”, kā arī „neizmantot darba laiku, kā arī padotā un vadītāja attiecības privātās dzīves problēmu risināšanai”.

Lai noskaidrotu, vai šis ministra „steidzamības gadījums”, kā nu viņš to skaidrojis portālam TVNET, bijis vienīgais un vai tas atspoguļots ministrijas oficiālajās atskaitēs, Pietiek pieprasīja Tieslietu ministrijai izsniegt visu tās izmantoto dienesta automašīnu maršruta lapu kopijas par laiku no 2016. gada 1. janvāra līdz 2016. gada 31. maijam.

Ministrija nu jau divas nedēļas ne tikai nav vēlējusies izsniegt pieprasītās maršruta lapas, bet arī nav sniegusi vispār nekādu atbildi uz šo informācijas pieprasījumu.

Un, lūk, arī video:

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Pietiek.com

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Arvīds
Arvīds

Viss, par ko šeit rakstīts, nav varbūt tas pareizākais, kā ministram būtu jārīkojas. Tomēr ja mūsu varasvīriem un varassievām būtu tik vien to grēku, kā skapja vešana ar dienesta transportu, tad es būtu ļoti priecīgs. Reizēm notiek tā, ka mēs pārāk daudz uzmanības pievēršam skapim un kādam citam sīkumam, bet citu šīs pasaules vareno padarītie daudz lielāki grēki paliek nepamanīti.