Kuras ir šogad visdāsnāk atbalstītās partijas?

nauda

Latvijas partijas kopš šī gada sākuma ir saņēmušas kopā vairāk nekā pusmiljonu eiro ziedojumos un biedru naudās.

Saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzturēto partiju finanšu datubāzi, visātrāk maciņi vismaz pagaidām pildās valstī un Rīgā pie varas esošajiem spēkiem. Visdāsnākie biedra naudu maksātāji ir partijai “Saskaņa”. Savukārt ziedotāji šogad visvairāk ir iecienījuši Zaļo un Zemnieku savienību(ZZS). “Saskaņas” sponsori lielā mērā ir saistīti ar Rīgas domi, savukārt ZZS – ar partijas politiķiem un to padotajiem.

Ja informācijai par partiju ziedotājiem KNAB mājaslapā jāparādās 15 dienu laikā pēc maksājuma, tad ar biedru naudām ir citādi. Ziņas par tām partijas iesniedz un birojs publicē reizi ceturksnī, un pirmo reizi tas notiek ap aprīļa vidu.

Tieši biedru naudas palīdzēja “Saskaņai” kļūt par šogad visdāsnāk apdāvināto politisko spēku, jo gada pirmajā ceturksnī šādā veidā partija saņēma teju 90 tūkstošus eiro. Apmēram tikpat nāca arī ziedojumos. Starp lielākajiem partijas sponsoriem šogad ir sastopams pa kādam uzņēmējam, tomēr lauvas tiesa nāk no esošajiem vai bijušajiem Rīgas domes deputātiem. To, cik ļoti nostiprinājusies galvaspilsētā ir Rīgā valdošā “Saskaņa”, rāda arī tās biedra naudu maksātāju saraksts. Vairāki no tajā sastopamajiem “Saskaņas” aktīvistiem-jauniešiem, kas partijai atvēlējuši vairāk nekā tūkstoti eiro, strādā vai vismaz piestrādā “Rīgas namu pārvaldniekā”.

No “Saskaņas” partiju ieņēmumu topā tālu neatpaliek Zaļo un Zemnieku savienība, kas pirmo reizi Saeimas vēlēšanu gadu ir iesākusi kā premjera partija. Ja “Saskaņas” nauda lielā mērā nāk no Rīgas domes struktūrās strādājošajiem, tad “zaļzemnieku” galvenais finansiālais balsts ir ministri, Saeimas deputāti, Zemkopības un Finanšu ministrijās algas pelnošie, kā arī Liepājas un citu pašvaldību domnieki. Respektīvi – tie, kuru amatus nākotnē var ietekmēt Zaļo un Zemnieku savienības palikšana pie varas vai tās zaudēšana. Privātā sektora pārstāvju, proti, uzņēmēju, ziedotāju sarakstā vismaz pagaidām ir salīdzinoši maz.

Lai gan pēc šī gada ienākumiem “Vienotība” ir trešajā vietā, tās kase pildās ne tik raiti kā savulaik . Tai ir pāris lielie ziedotāji no uzņēmēju vidus, savukārt dāsnākie partijas biedri algu saņem Briselē – Eiropas Parlamentā vai Eiropas Komisijā. “Vienotības” ģenerālsekretārs Artis Kampars gan ir pārliecināts, ka gatavību vēlēšanu kampaņai tas neietekmēšot, jo izveidota jauna apvienība ar dažām reģionālajām partijām, kurai arī jauns nosaukums.

Tikai nedaudz no “Vienotības” pēc šī gada ienākumiem atpaliek partija “Latvijas Attīstībai”, kura Saeimā nav pārstāvēta, taču pirms gada ieguva deviņus mandātus Rīgas domē. Savu lomu tajā, visticamāk, nospēlēja arī masīvā reklāmas kampaņa. Šogad dāsnākie partijas atbalstītāji ir saistīti ar Ventspils uzņēmēju Olafu Berķi. Maksimālo gadā pieļaujamo summu “Latvijas Attīstībai” atvēlēja gan viņa dēls Jānis, gan viņa ilggadējais menedžeris Edgars Čeporjus, kurš ir arī partijas Ventspils nodaļas vadītājs.

Tikmēr Nacionālā apvienība, lai gan partiju reitingā jau ilgstoši būdama trešā aiz “Saskaņas” un ZZS, ziedojumu topā ir krietni zemāk.  Nacionālās apvienības vadītājs Raivis Dzintars apgalvo, ka īpaši uzdevumi biedriem par ziedošanu partijai vēlēšanu gadā nebūšot.

Ar lieliem ziedojumiem nevar lepoties arī vairākas citas, tostarp – salīdzinoši nesen izveidotas partijas. Tomēr pagaidām pat tās pārspēj Saeimā pārstāvēto “No sirds Latvijai”, kuru jau kādu laiku vajā neveiksmes – KNAB joprojām izmeklē iespējamos pārkāpumus tās finansēšanā, savukārt gada sākumā izjuka Ingunas Sudrabas vadītā Saeimas frakcija. 2014. gadā pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām vadītās partijas ienākumi pārsniedza pusmiljonu eiro. Savukārt šogad “No sirds Latvijai” kasē līdz šim ir ieripojuši vien 5 eiro.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar