Kučinskis blefojis par it kā autoshēmu rezultātā nenomaksātajiem 50 miljoniem

Kučinskis

Ministru prezidents Māris Kučinskis nav spējis paskaidrot ne to, kā ir aprēķināti trešdienas rītā televīzijā izziņotie dati par 50 miljoniem eiro, kas neesot nomaksāti nodokļos „auto tirdzniecības shēmās”, ne to, kur ar tiem var iepazīties un kāda tad ir viņa pieminēto „shēmu” būtība, vēsta portāls Pietiek.com.

„Auto tirdzniecības shēmās, izmantojot “ss.lv” platformu, nodokļos nav nomaksāti 50 miljoni eiro, telekanāla LNT raidījumā 900 sekundes teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS),” – šādi premjera paziņojumu trešdienas rītā atspoguļoja aģentūra LETA.

Jau drīz pēc šī paziņojuma Kučinska preses sekretārs, kādreizējais žurnālists Andrejs Vaivars pavēstīja, ka „nedaudz pārpratums” un ka patiesībā „50 miljoni gadā netiek nomaksāti auto tirdzniecības shēmās kopumā”. Taču ne uz vienu citu jautājumu saistībā ar Kučinska paziņojumu nespēja atbildēt ne pats tā izteicējs, ne arī viņa preses sekretārs.

Premjeram saistībā ar viņa publisko paziņojumu un tajā minēto iespaidīgo summu tika lūgts precizēt – par kādu laika periodu ir runa un kāpēc Ministru prezidents neminēja šo laika periodu, kā tieši ir veikti aprēķini, kas uzrādījuši tieši šādu summu, kas tos veicis, kad, pēc kādas metodikas, kāda ir trīs biežāk izmantoto shēmu būtība un kā tieši katrā no šīm shēmām ir tikusi izmantota “ss.lv platforma”?

Tāpat Kučinskim tika lūgts atbildei pievienot attiecīgo informācijas apkopojumu, no kura viņš kā Ministru prezidents ir smēlies šo informāciju, bet, ja gadījumā šim apkopojumam ir noteikts ierobežotas pieejamības statuss, minēt dokumenta nosaukumu, personu, kas noteikusi šo statusu, statusa noteikšanas pamatojumu un šī statusa termiņu.

Līdz ar šiem precizējošajiem jautājumiem tika izteikta cerība, ka, „tā kā Ministru prezidents šo informāciju sniedza personiski un publiski, nebūs ne mazāko problēmu atbildēt uz šiem precizējošajiem jautājumiem”.

Taču ir izrādījies, ka precizēt sniegto informāciju pašreizējam valdības vadītājam ir nevis problemātiski, bet vienkārši neiespējami, – no viņa preses pārstāvja reakcijas izrietēja, ka patiesībā Kučinskim nekādi šādi dati vispār nav bijuši un ka skaitli „50 miljoni” viņš vienkārši padzirdējis no Valsts ieņēmumu dienesta (VID).

„Par to premjeru informēja VID vadību. Līdz ar to dažādas detaļas arī pareizāk būtu prasīt VID,” – tas ir viss, ko uz precizējošajiem jautājumiem Kučinska vārdā ir spējis atbildēt viņa preses sekretārs. Savukārt VID uz gandrīz identiskiem jautājumiem jau divas dienas „gatavo atbildes”.

Tas, ka premjers nav spējīgs sniegt izsmeļošus skaidrojumus, no kurienes un kādā veidā ņemti publiski nosauktie iespaidīgie skaitļi, nav pārsteidzoši: vēl tikai dienu iepriekš VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule, tāpat neminot neko konkrētāku, izteicās pat par izkrāptiem un valsts nesaņemtiem 100 miljoniem eiro auto shēmu rezultātā, bet nu, kā redzams, skaitlis jau divreiz samazinājies.

Tikmēr Neatkarīgā Rīta Avīze ceturtdienas rītā atgādināja: „Vēl 2015. gada pavasarī Valsts ieņēmumu dienests publiskā pasākumā solīja, ka autošeptmaņu labajai dzīvei tūliņ tiks pielikts punkts. Veiksmīgi aizklapējis ciet 775 kaktu autoservisus, VID grasījās izpurināt Rumbulu un visus pārējos autosalonus – attiecīgi slēgt vai piespiest iznākt laukā no pelēkās ekonomikas. Taču sludinājumu portāla ss.lv slēgšanas skandāls ir apliecinājums tam, ka no šā plāna nekas nav izdevies.”

Savukārt VID nevēlējās ne atklāt attiecīgo informācijas apkopojumu, no kura Ministru prezidents varētu būt smēlies šo informāciju, ne arī – gadījumā ja apkopojumam ir noteikts ierobežotas pieejamības statuss – minēt dokumenta nosaukumu, personu, kas noteikusi šo statusu, statusa noteikšanas pamatojumu un šī statusa termiņu. Tāpat VID arī atteicās atklāt „VID izmantotās zaudējumu aprēķina metodoloģijas”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Pietiek

 

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Aigars
Aigars

No sākuma figurēja 0,5 miljoni. Tad VID saprata (nu kā saprata – uz bomja uzrakstīja 2 ciparus un iedeva starp acīm), ka aizklapējuši ss, kas nomaksā 2 M (4 reizes vairāk nekā autotirgoņu nenomaksātie nodokļi) un iedegās lampiņa – davai pasakam ka 50 M nav nomaksāti ! Tas tak izklausās daudz grandiozāk ! Var tak muldēt kā grib, kurš tur pēc tam rēķinās?