KNAB prasa pusotru miljonu

KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) šogad nepieciešams aptuveni pusotra miljona eiro liels papildu finansējums.. To otrdien pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes žurnālistiem pavēstīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

Komisija uzklausīja KNAB ziņojumu par biroja darbības rezultātiem pagājušajā gadā un šogad plānoto finansējumu. Daļa komisijas sēdes bija atklāta, taču attiecībā uz biroja budžetu sēde tika pasludināta par slēgtu.

Pēc komisijas sēdes Straume žurnālistiem skaidroja, ka biroja darba uzlabošanai ir nepieciešami papildu līdzekļi jeb tā sauktie kapitālie izdevumi aptuveni pusotra miljona eiro apmērā. Lai arī precīzu šo izdevumu saturu Straume nevarot atklāt, viņš norādīja, ka nepietiekamā finansējuma dēļ biroja darbība šogad varētu būt apgrūtināta “kādos četros punktos”. Par nepieciešamo finansējumu informēta ne tikai Saeimas komisija, bet arī premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Straume vērsa uzmanību, ka birojs lūgumā par šogad nepieciešamo papildu finansējumu apvienojis arī pagājušā gada vasarā iesniegtās jaunās politikas iniciatīvas, kuras, aizkavējoties budžeta pieņemšanai, netika skatītas.

“KNAB budžets ir audzis, un tas ir audzis pēdējos divos gados uz atalgojuma līmeni. Taču auguši arī kapitālie izdevumi, piemēram, birojam pārceļoties uz jauno ēku, ir vairāk apsardzes posteņu, nomainījies autoparks un izdevumu ir vairāk. Papildus nauda, piemēram, nepieciešama, lai uzlabotu biroja kapacitāti ar dažādu ierīču vai rīku palīdzību,” piebilda Straume.

Vērtējot KNAB pagājušā gada darbību, Straume žurnālistiem norādīja, ka biroja darba rezultāti apliecina tā aktīvāku darbošanos un darbiniekiem ir lielāka ticība pašu spēkiem. Tāpat panākti uzlabojumi darba apstākļos, piemēram, birojs ir pārcēlies uz jaunu ēku un ir paaugstināts atalgojums.

“Es domāju, ka tas ir rezultāts, kāpēc ir vairāk kriminālprocesu. Tāpat biroja darbības rezultāti ir sasniegti, pateicoties sabiedrībai, kura arvien aktīvāk ziņo par iespējamiem likumpārkāpumiem,” norādīja KNAB priekšnieks.

KNAB pagājušajā gadā sākto kriminālprocesu skaits bijis lielākais pēdējo piecu gadu laikā.

KNAB pērn kopumā sāka 38 kriminālprocesus, no kuriem 17 sākti pēc KNAB ceturtās pārvaldes ziņojumiem, 12 lietas ierosinātas pēc privātpersonu iesniegumiem, savukārt deviņi izdalīti no jau esošiem kriminālprocesiem.

No citām tiesībsargājošajām institūcijām pērn KNAB saņēma trīs kriminālprocesus, bet pēc piekritības citām institūcijām nosūtīja sešus kriminālprocesus.

“Sākto kriminālprocesu skaits šogad bijis lielākais pēdējo piecu gadu laikā, kas skaidrojams ar proaktīvu rīcību noziedzīgu nodarījumu atklāšanā un informācijas analīzes jomā,” teikts biroja pārskatā.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,TwitterYoutube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Līva
Līva

Skatot korupcijas apmēru, ar to varētu būt arī par maz. Labāk jāmotivē KNAB darbinieki un vienlaikus arī jāpaaugstina sankcijas par šāda veida nodarījumiem, ieviešot arī legālo prezumpciju.

Zane L
Zane L

ņemot vēra Latvijā valdošo korupcijas sērgu, ar 1.5 miljoniem būs daudz par maz