Kas par tankiem?

“Mums tikai ar tankiem var likt mainīt šo lēmumu.”  Valdis Zatlers.

Eksprezidenta izteikums par tankiem droši ir rindojams modernās folkloras augstākajā plauktā, līdzās “nasing spešal” un “skaistumam no iekšām”. Bet šoreiz lai paliek jēgas meklējumi – mani, kā cilvēku, kurš ikdienā strādā ar rakstīto un runāto vārdu, ļoti interesē: no kurienes politiķa prātā radusies šāda līdzība? Jo pasauli taču veido valoda, kādā par to runājam – mēģinot saprast Zatlera valodu, var cerēt uzzināt ko vairāk par viņa pasauli. Un šajā gadījumā – par pasaules skatījumu, kurš visai tiešā veidā ietekmē daudzas padarīšanas šajā valstī.

Piekritīsit, izteikums interesants pat ļoti – tas krietni pārkāpis latviešu valodas robežas. Mēs taču nekad nesakām: “Es precēšu Judīti, un tikai ar tankiem mamma mani atrunās” vai “Tikai tanki mani var piespiest skatīties Eirovīziju”. Šāda eifēmisma mūsu valodā nekad nav bijis. Tad no kurienes tas pēkšņi izleca Zatleram?

Šādos gadījumos ir iespējami divi varianti: vai nu svešais izteikums pārnests no kādas citas valodas – tomēr, cik man zināms, nevienā Eiropas valodā tā nemēdz izteikties. Vai arī Zatlers iepriekš daudz domājis un runājis par tankiem, tie nosēdušies smadzenēs, atstājuši simbolisku nospiedumu, un tad nepiemērotā brīdī pārvēlušies pāri lūpai kā freidiska pārteikšanās. Un jāatzīst – brīdis tiešām nepiemērots: latviskajā telpā vārds “tanki” vispirms asociējas ar krievu tankiem, kas mūs okupējuši, tiem pašiem, kurus latvieši it kā tika bučojuši, un tā nu reiz ir viena netīkama vēstures epizode no visiem galiem. Katrā gadījumā, politiķim Latvijā lietot šādu analoģiju ir līdzīgi, kā Vācijas kancleram paziņot: Manu lēmumu var mainīt tikai gāzes kamera. Tā nav tikai bērnišķīgi vāja argumentācija. Tas vienkārši izklausās galīgi nekorekti. Ņemot vērā, ka teicējs veselus četrus gadus strādājis par valsts prezidentu, var tikai secināt, ka nekādus diplomātijas smalkumus pa šo laiku viņam nav sanācis pamācīties – tad jau mūsu jaunais prezidents uz šāda priekšteča fona izskatās kā īsts Lords Čemberlens.

Bet atgriežoties pie tankiem – ir viens tāds eifēmisms, kuru tautas valodā lieto, turklāt dara to diezgan bieži. Un tas skan: “Iet kā tankam”. Ja kāds cilvēks iet uz savu mērķi, neskatoties ne pa labi, ne pa kreisi, ja viņš aiz sevis atstāj degošus tiltus un raudošus bērnus, ja viņš gatavs pagrūst malā katru, kas viņam traucē, ja viņš ar elkoņiem un kulakiem laužas uz priekšu par spīti visam, tad par viņu var teikt: “Tas nu gan iet kā tanks!”

Vērojot, kas notiek politiskajā dzīvē un kā pa to ņemas Valdis Zatlers – jo īpaši, kas attiecas uz Saskaņas centra iestumšanu valdībā – grūti nemanīt analoģiju. Patiesībā, ir pamats domāt, ka Zatlers tik tiešām sevi redz kā tanku, un grib iet kā tanks un būt kā tanks. Mēs varam secināt vēl ko vairāk – ja reiz viņa leksikā iespraucies šis īpatnējais vārds, tad viņš to nesen kaut kur dzirdējis, turklāt, ne vienu reizi vien. Un ja starp mums būtu šī portāla vārda brālis Erkils, tad viņš noteikti nonāktu pie acīmredzamā slēdziena: Zatleru kāds nesen ir mudinājis, varbūt pat mācījis “iet kā tankam”. Tas izskaidrotu gan viņa nesaprotamo izteikumu, gan vēl neskaidrāko rīcību. Jautājums tikai – kurš?

Neesmu liels sazvērestību teoriju cienītājs, bet nu jau ir skaidrs, ka daža laba kaimiņvalsts vēstniecība šeit darbojas ar lielāku spēku, nekā Saeimā ievēlēta partija. Varbūt tur Valdis Zatlers, kādā mazāk formālā saviesībā, uzņēmis runas par tankiem. Un varbūt taisnība visādos salonos un kuluāros pirms vēlēšanām baumotajam, ka ZRP ir abpusēji uzstutēts projekts: no iekšas – apkarot Lembergu un nopārdot dažus lielos valsts uzņēmumus; no āras – ievest Saskaņas centru valdībā.

Bet varbūt viss ir daudz vienkāršāk. Tikpat labi var būt, ka šos vārdus: “Valdi, tev jābūt kā tankam”, ausī pirms miega čukstējusi dzīvesbiedre. Visādīgi var dzīvē gadīties.

Lai kā arī būtu, mums, diemžēl, nav tādu dedukcijas spēju kā portāla vārdabrālim, tādēļ varam vien vērot, kas notiks tālāk un kur tas tanks aizvedīs. Viena lieta gan jāsaka – Latvijas politisko vidi bieži vien apzīmē ar kādu citu salīdzinājumu. Par to mēdz teikt: “mūsu politika ir kā purvs”. Bet purvainā teritorijā, kā zināms, tanks ir ļoti neparocīgs karojamais agregāts.

Tas vienkārši iestieg.

 

Autors: Nils Sakss

Populārākie raksti



Lasītāju viedokļi

avatar