Kārtējais Saeimas brāķis – iebraucēju auto nodoklis. Neviens to nemaksās, būs vēl sliktāk

auto nodoklis

Problēma ir īsta.

Ir vairāki iemesli, kāpēc izdevīgi reģistrēt savu automašīnu Lietuvā vai Igaunijā.

Pirmkārt, Latvijas augstie nodokļi, pateicoties kuriem automašīnu ekspluatācija, reģistrējot to Lietuvā vai Igaunijā, ļauj ietaupīt būtiskus līdzekļus.

Otrkārt, braukšana ar ārvalstīs reģistrētu automašīnu Latvijas teritorijā faktiski atbrīvo no pienākuma maksāt sodus par ātruma pārsniegšanu, kuru fiksējuši fotoradari. Tāpat arī virkni sodu par stāvēšanu neatļautās vietās.

Abi šie aspekti kopumā liek Latvijas budžetam zaudēt līdzekļus. Bet varbūt vēl būtiskāk – veicina zināmu tiesisko nihilismu sabiedrībā.

Saeima pieķērās šai problēmai un atrada vienkāršu, efektīvu risinājumu, kāds tādā vai citādā formā jau sen ir ieviests citās Eiropas valstīs. Proti, lai brauktu Latvijā ar citur reģistrētu automašīnu, ir jānomaksā speciāls nodoklis, kas kompensētu Latvijas budžetam tos zaudējumus, kas rodas vietējiem, reģistrējot savu mašīnu ārpus Latvijas. Šis nodoklis ir arī visnotaļ taisnīgs, jo ārvalstīs reģistrētās automašīnas tāpat lieto Latvijas infrastruktūru un ir tikai normāli, ka šādi piedalās tās uzturēšanā. Tāpat kā Latvijā reģistrēto auto īpašnieki.

Viss ir skaisti un pareizi. Bet tad pie darba ķērās Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija, tās priekšsēdētāja Ilmāra Latkovska (NA) (attēlā) vadībā.

Un šī komisija izdomāja, ka šāds nodoklis diskriminēs latviešu diasporu ārpus Latvijas.

Rezultātā komisija nolēma, ka nodoklis būs jāmaksā tikai par tām mašīnām, kuru īpašnieku dzīvesvieta ir reģistrēta Latvijā.

Šis sīkais grozījums patiesībā radikāli maina likumprojektu. Nodoklis vairs netiek uzlikts mašīnai, bet gan tās īpašniekam. Turklāt prasība viņam reģistrēt dzīvesvietu ārpus Latvijas ir ne tikai elementāri apejama, bet arī mudinās reģistrēt ārpus Latvijas ne tikai automašīnu, bet arī dzīvesvietu. Un patiešām – kāpēc gan ne? Ja jau reiz cilvēki uzņemas klapatas, lai izbaudītu kaimiņvalstu sakarīgās un loģiskās nodokļu sistēmas priekšrocības, tad kāpēc lai vēl papildus pie viena arī nepiereģistrētu savu dzīvesvietu ārpus Latvijas?  Un kāpēc gan lai pakāpeniski neatteiktos no Latvijas nodokļu rezidenta statusa vispār?

Tā nu sanāk, kad visādi latkovski sāk rakstīt likumus. Pat grūti būtu bijis iedomāties, ka var sabojāt kaut ko tik vienkāršu kā iebraucēju auto nodokļa likums, bet tas nu ir izdarīts.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


23
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
xx
xx

Nu šito Latkovskis ir pareizi izdarījis . Nav jēgas , atkārtoju – nav saprātīgi pieņēmt likumu, kurš ir pretlikumīgs , sākot jau ar Satversmi un beidzot ar ES brīvas darbaspēka kustības ideju . Nekādu diskrimināciju, dārgie tautieši ! Lai vai kā skauž un lai vai kā visādi slīpie un slidenie tipi csdd nesiekalotos pēc piķa, diskriminēt nedrīkst . Šito gan iegaumējiet , lūdzu . Ja šis likums būtu pieņemts iepriekšējajā redakcijā , es pats personīgi iesniegtu prasību Satversmes tiesā jau nākošajā dienā .

bebrs
bebrs

Atbalstu Latkovski! Tas likums vispār ir lieks! Pareizāk būtu izlīdzināt maksājumus par auto ar Igauniju un Lietuvu! Un nodokļus pielikt degvielas cenai, tad arī visa šī ākstīšanās nebūtu!

March
March

Pilnīgi pamatota un jēdzīga izmaiņa attiecībā uz rietumvalstu latviešiem – jau līdz šim pavadīt atvaļinājumu LV izmaksāja līdzīgi kā silto zemju kūrortā, pie tam bieži mašīna atpakaļ dodas piekrauta ar LV iepirktām precēm. 10 EUR dienā principa pēc vēl vairāk no mums virzītu uz dienvidiem, pie tam daudzi no mums rietumvalstīs ir pavadījuši pietiekami ilgu laiku lai kļūtu par pilsoņiem. Palasot LV ziņas nav vairs nekā kas no tā atturētu.

lietuvietis
lietuvietis

Pēc raksta autora domām reģistrēt auto kaimiņzemēs var katrs, kam ienāk prātā, taču tā nav. Piem. Lietuvā nopērkot auto, jūs ar savu LV pasi, varat dabūt tikai tranzīta numurus, lai dotos uz mājām LV. Lai dabūtu LT numurus, ir jāsaņem uzturēšanās atļauja un to tik viegli imigrācijas dienesti neizsniedz. Arī jūsu viedoklis, ka dzīvesvietas deklarēšana svešā valstī ir elementāra, rada izbrīnu. Interesanti, kā jūs to domājāt? Kas jums ļaus deklarēties kur ienāk prātā?
Latkovskis malacis, vienīgais iedomājās, ka šis nodoklis būs spieķis reemigrācijas plāna riteņos…

udzis
udzis

Vispār jau arī tagad likumos noteikti ierobežojumi ārvalstīs reģistrētu lietošanai Latvijas Republikā. Ne velti tādu auto ir maz – parasti ipašnieki ir ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi, kam ir papīri par auto lietošanas deleģējumu attiecīgai personai. Privātpersonai arī šodien ir minimālas tiesības lietot auto ar ārzemju numuru.

Jānis
Jānis

Tie kas strādā citā valstī jau ir deklarējušies tur tik atliek ierakstīties no LV un manis te vairs nav. Nekā sarežģīta.

Dace
Dace

Kāpēc tad tikai kaimiņvalstīm,ar ko tad tās sliktākas par citām??Igaunijā reğistrētos drāzīs,a Spānijā ne??

udzis
udzis

Likumos i runa par ārvalstīs reģistrētiem auto. Tāda termina kā kaimiņvalstis nav ;)

xyz
xyz

Nez kā reāli notiek un notiktu tā iekasēšana ?
piemēram atbrauc kāds leitis vai igaunis uz LV darba vai privātās darīšanās uz dienu
internetā?
uz robežas ? kāds sods ? Vai vienādstam kas iebrauc uz 1 dienu un tam kas braukā gadiem?

udzis
udzis

Ir noteikts laiks, cik arzemju auto val lietot LR nereģistrējot. Ja nemaldos, tie bija pāris mēneši gadā. Mani vairāk interesē, kā tiks noteikts šis termiņš?

zebra
zebra

muļķības, arī līdz šim Latvijas pilsoņiem csdd bij japiereģistrē auto, ja iebrauci no ārzemēm un tas bij ar ārzemju numuru. Sods par braukšanu bez atļaujas min90 eiro. Tas bij labs bizness, jo daudzi nemaz to nezināja. Gods būt Latvijas pilsonim,.

s. vabole
s. vabole

Neviens nemuhļītu, ja nodokļi būtu samērīgi (par izlietojumu pat neieminoties). Bet tagad un uz priekšu paliks tikai trakāk. Katrai viltīgai d…i ir savs instruments ar vītni un daļa mūsu neatjaunojamās enerģijas un laika aiziet neproduktīvā nodarbē. Šai varai nav nekādu cerību.

ooo
ooo

Pirmā iemaksa par labu auto jau šogad? Izsmalcināta rotaslieta mīļotajai sievietei, dāvanas tuviniekiem, traka Jaungada ballīte draugu lokā un nedēļas atvaļinājums kādā no slēpošanas kūrortiem? Tu arī to vari! Piepildi savus slēptākos sapņus.

Janis
Janis

Lielbritanijā ja brauc ilgāk par pusgadu ar ar ārzemju mašīnu nereģistrējot un nemaksājot nodokli tad vinju var zaudet. To atņems un burtiski aizsūtīs uz šrotu.

Roberts
Roberts

Kā viņi pierādīs to, ka mašīna Anglijā atrodas ilgāk par noteikto laiku?

Jurix
Jurix

Elementaari! Anglija ir 21 gadsimts un viss ir kopeji kompjutirizets. Pie chekpointa (apstadinashanas) tiks uzdots jautajums kad ieradies karaliste ar auto un tev bus precizi janorada laiks un diena, pec tam tiks paris minutees caur kompi izsists cauri tunelis, vai pramis un ja Tavi dati nebus, tu tiksi arestets par nepareizu liecibu doshanu! Anglija ir tikpat daudz kameru ka Latvija iedzivotaju un viss tiek registrets un piefiksets!

xx
xx

Atslābsti un kad sapņo tad aiztaisi acis . Mašīna var iebraukt valstī ne tikai savā gaitā bet teiksim kādā kravas automašīnā, autovedējā vai piekabē . Kādas tev vēl kameras ? Zinu cilvēkus kas brauc dekādēm , un nekas . Un ir aktieri , kas knapi iebraukuši un jau mašīna noņemta bez jebkāda iemesla . Tur jāskatās.

xx
xx

Muļķis arī baznīcā dabūs pērienu .

Doora
Doora

interesanti kuras tad ir tās Eiropas valstis kurās ir šāds nodoklis? Norvēģijā nav, Francijā nav, nosauciet!

re:
re:

Somija. Un ne tikai nodoklis pie tehniskās apskates , bet arī pērkot & ievedot valstī. Bet nu tam nav sakara ar šo rakstu

xyz
xyz

pērkot un ievedot valstī ir arī Latvijā. (principā tas ir faktiski visās valstīs – pirmreizējā regisytrācija vecām mašīnām var būt pat vairāk kā maksā pati mašīna)

dddd
dddd

Somijā ar LV reģistrētu mašīnu kā tūrists vari braukāt līdz 6 mēnešiem. Nav tāda nodokļa Somijā.

RLazdins
RLazdins

Ģeniāli, Mikrouzņēmums Lietuvā, Deklarācija lietuvā, Auto Lietuvā un nodokļi arī Lietuvai. Žetons gudrajām galvām. Kaimiņi tak jāatbalsta.