Kariņš gatavs veidot valdību

Kariņš

Partiju apvienība “Jaunā Vienotība” ir gatava sākt konsultācijas ar pārējām 13. Saeimā iekļuvušajām centriski labējām un eiropeiskām partijām, lai noskaidrotu, vai ir stabils vairākums, kas varētu vienoties par topošās valdības kopīgi darāmajiem darbiem.

To pēc “Jaunās Vienotības” valdes sēdes žurnālistiem sacīja politiskā spēka priekšsēdētājs un premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš.

Pēc viņa teiktā, “Jaunās Vienotības” valde šādu lēmumu ir pieņēmusi, ņemot vērā to, ka citi politiskie spēki iepriekš nav varējuši izveidot valdību, bet viens kandidāts paziņojis, ka nav gatavs uzņemties šo darbu. Tāpat būtiski bija tas, ka vairāki politiskie spēki izteikuši atbalstu “Jaunajai Vienotībai” un viņam kā premjera amata kandidātam uzņemties iespējamo nākamās valdības vadību.

“”Jaunās Vienotības” valde ir lēmusi, ka mēs esam gatavi uzsākt konsultāciju procedūru ar pārējiem centriski labējiem, eiropeiskiem spēkiem, kas Saeimā ir ievēlēti, par to, vai ir vai nav viens stabils vairākums, kas varētu vienoties par kopīgi darāmiem darbiem,” teica Kariņš.

“Jaunās Vienotības” līderis jau iezīmēja darāmo darbu sarakstu, piemēram, Latvijai jāturpina eiroatlantiskais kurss, jānodrošina finansējums aizsardzībai 2% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta, kā arī jānovērš konstatētie trūkumi finanšu pārraudzības jomā, uz ko norādīja Eiropas Padomes ekspertu komiteja “Moneyval” savā ziņojumā.

Tāpat būtu jāievēro valsts budžeta disciplīna – ekonomikas izaugsmes laikā būtu jāvirzās uz budžetu ar pārpalikumu, norādīja Kariņš.

Jau šonedēļ “Jaunā Vienotība” sagatavos savu plānu valdības veidošanas sarunu organizēšanai un aicinās partijas uz divpusējām konsultācijām. Kariņš trešdien Latvijas Radio paziņoja, viņa mērķis ir veidot stabilu sešu partiju koalīciju.

Kariņš neprognozēja, cik ilgs laiks būs nepieciešams partiju sarunām, bet uzsvēra – “Jaunā Vienotība” šo procesu nevilcināšot.

Pēc otrdienas konsultācijām ar partijām Valsts prezidents Raimonds Vējonis tuvākajās dienās neiesaistīties valdības veidošanas procesā.

Valsts prezidenta kancelejā norādīja, ka pauze tiek ieturēta, lai ļautu partijām savstarpēji vienoties par atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Citi nenoraida Kariņa kandidatūru

Savu ierosinājumu izskatīt “Jaunās Vienotības” līderi Krišjāni Kariņu kā visām partijām pieņemamu kompromisa premjera kandidātu apvienības “Attīstībai/Par!” Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts skaidro kā loģisko notikumu secību.

“Tas, ko mēs minējām sanāksmē pie Valsts prezidenta, ir mūsu gatavību atbalstīt Ministru prezidenta kompromisa kandidātu, kuram visi var piekrist, no citas partijas. Piemēram, Nacionālās apvienības [Roberts] Zīles kungs, kā mēs zinām, ir atprasījies, bet Kariņa kungs, cik man bija zināms, būtu bijis gatavs. Skaidrs, ka šis jautājums ir jāizdiskutē, jāizrunā. Tā situācija ir tāda, kāda tā ir.

Pilnīgi saprotu, ka jebkurš cilvēks, kurš apsvērtu šobrīd uzņemties tādu atbildību, vispirms gribētu pārliecināties par citu partiju iespējamo atbalstu,” teica Pavļuts.

Līdz šim kategorisku noraidījumu Kariņa kandidatūrai vismaz publiskajā telpā neviens nav izteicis. Tā šķiet pieņemama arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) vadītājam Armandam Krauzem, lai gan apvienības valdei šis jautājums vēl būtu jāizskata.

Pēc Krauzes domām, valdības veidošanas procesā vērojams strupceļš un būtu jāvienojas par jauno valdību.

“Laiks iet, kopš Saeimas vēlēšanām ir pagājuši vairāk nekā divi mēneši, un šķiet, ka ir pēdējais brīdis [vienoties].”

Pozitīvi par darbu Kariņa valdībā raugās Jaunā konservatīvā partija. Tikmēr “Attīstībai/Par!” līderis Juris Pūce izteicis neticību sešu partiju koalīcijas iespējai, bet “KPV LV” politiķis Aldis Gobzems norādījis, ka, visticamāk, valdību veidos piecas partijas.

Apvienība “Jaunā Vienotība” otrdien kritiski vērtēja Kariņa kā kompromisa premjera kandidatūras apspriešanu. Tomēr trešdien šis politiskais spēks savā valdes, frakcijas un partijas biedru kopsēdē lēma pieņemt šo izaicinājumu.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Joks
Joks

Tas tiešām ir pilnīgs joks. Te skaidri redzams, ka pie Kariņa valdības viss paliks pa vecam. Bet vēlētāju vairums taku balsoja par parmaiņām.
No Kariņa prioritātēm neviena neatbilst kpv.lv vai jkp prioritātēm. Ir vairāk nekā skaidrs, ka nekāda valdība šeit nevar sanākt, ja vien kpv.lv un jkp neizvēlas vnk brutāli uzmest savus vēlētājus un norakt savu politisko nākotni, ejot šādā valdībā.
Un vēl. Patiesi nebūtu saprotams, kāpēc tad visa šī partiju blice nespēja vienoties ne Bordāna, ne Gobzema valdībai, bet tagad nu kaut kādu iemsslu dēļ spēs vienoties caurkritušās Vienotības Kariņa valdībai?

vēlētājsiespējams
vēlētājsiespējams

Diemžēl , NA ir tādi nespējnieki, kuri visu laiku bija un tādi arī pašlaik IR , kas staigā vienotības pavadā , bet paši patstāvīgi i ne soli nespēj paspert bez savējo no vienotības komandas. TIk liela partija un neatrada nevienu premjera kandidātu ????!!!!!!!!!!!!,bet akli seko katram vienotibas izdvestajam vārdiņam un lokās līdz zemei viņu priekšā visus šos gadu desmitus

vēlētājsiespējams
vēlētājsiespējams

Tagad izveidot valdību būs viegli, ,jo jkpir sasniegusi savu mērķi: ja paši netika pie šprices ,jo paši izkāra balto karogu, tad, jutiņprāt,vismaz lai tiek pie šprices draudzenes vin ķeles komanda , bet, lai viņiem nepiešūtu draudzību ar vecajiem,tad ZZEs ir jānokož līdz kaulam
Bet Gobzems bija viņiem pirmais šķērslis, kas jānovāc no ceļa , lai anninas draudzene no vienotības tiktu pie varas un ,kā VM būtu iespēja jānīšiem krāniņus -nost un ānnniņām piešūt klat

vēlētājsiespējams
vēlētājsiespējams

JKP un vecajiem V NA tieši tāds manipulējams premjers arī ir vajadzīgs,šis kā vējš pūtīs tā šī niedre locīsies ,tādēļ arī vecie+aņuta izvelejas šo par premjeru, bet zzs janokož , lai jkp vēlētāji domātu, ka jutiņa arjurīti cīnās pret vecajiem

Ita
Ita

Atrasts lielākais kretīns , kā teica klasiķis !