Kāpēc mugurkauls ir slikts kritērijs KNAB vadītājam

Nils Sakss Konstantinovs

Nākamnedēļ Saeima balsos par jauno KNAB vadītāju. Uz balsojuma uzlikts kāds KNAB ierindas darbinieks Jaroslavs Streļčenoks. Neviens no Saeimas deputātiem gan par tādu iepriekš nav dzirdējis. Toties labi dzirdējuši ir kustība Delna un Providus. Viņi jau ziņo, ka balsojums pret Streļčenoku būtu balsojums pret tiesiskumu, demokrātiju un vispār pret visu labo uz šīs zemes. Tikmēr komisija, kura izvēlējās Streļčenoku, skaidro: “Šis kandidāts izvirzīts, jo viņam ir mugurkauls”.

Tas tiešām lieliski, ka par KNAB vadītāju tiek virzīts cilvēks ar mugurkaulu. Cik gan neveikli izskatītos, ja viņam mugurkaula nebūtu un tos korumpantus nāktos ķert, rāpojot pa zemi kā čūskai vai kādam citam bezmugurkaulniekam. Un tomēr – ja es būtu Saeimas deputāts, bez domāšanas balsotu PRET. Un vēl kafejnīcā mēģinātu atrunāt kolēģus no Streļčenoka iebalsošanas. Būsim nu godīgi – mugurkaula esamība tomēr nav pārāk nopietns arguments. Jo ziniet, kam vēl bija mugurkauls? Ādolfam Hitleram tāds bija! Un arī oligarhiem ir. Jā, pat Juta Strīķe lepojas ar mugurkaulu. Un ja reiz par to – tad kādēļ Strīķe nekandidē uz šo amatu?

Tas tiešām ir labs jautājums. Kādēļ priekšnieka amatam izvēlas nevis cilvēku, kurš birojā strādājis ilgus gadus un ieņēmis vietu tieši blakus vadībai, bet gan kādu no apakšējiem darbiniekiem. Turklāt, pat ne nodaļas vadītāju, bet tikai vadītāja vietnieku. Ņemsim par piemēru Makdonaldu – ja sapņojat kļūt par restorāna galveno menedžeri, tad sākat pie burgeru taisīšanas. Pēc gada vai diviem jūs ieceļ darbā ar kases aparātiem. Vēlāk kļūstat par menedžera asistentu. Un tikai tad drīkstat kandidēt uz menedžera vietu. Nekad nebūtu iedomājams, ka jūs pa taisno no kases ieceltu menedžera postenī. Un Makdonalds nu reiz ir stipri labāk pārvaldīta vieta nekā mūsu korupcijas dienests. Tad kādēļ rīkoties pretēji normālai pārvaldības praksei?

Protams, tādēļ, ka viss šis birojs ir anormāla iestāde. Sākot ar to, ka Latvijas mazajiem mērogiem galīgi nevajadzīgs, atsevišķi izdalīts un bruņots specdienests. Beidzot ar pašu Jutu Strīķi – kuru bez kādiem konkursiem vai citām formalitātēm aiz rokas KNAB vadībā ieveda Einars Repše. Un līdz ar to padarīja KNAB par spēcīgu Jaunā laika politikas instrumentu. Arī bez visādām sazvērestības teorijām vairāk nekā skaidrs – šis ir mēģinājums KNAB priekšnieka amatā uzstutēt Strīķei labvēlīgu un paklausīgu fasādi. Vai tiešām kāds tic, ka Strīķe ar visu savu jaudu un pieredzi tagad ņems nopietni un izpildīs sava padotā pavēles? Turklāt, tāda padotā, kuram īsti nav pieredzes nevienā vadošā amatā. Un tomēr, par spīti acīmredzamajai anomālijai, Streļčenoks tiks ievēlēts.

Jo diez vai jaunā Tiesiskuma koalīcija riskēs tapt nosaukta par prettiesisku. Tieši šo argumentu izmanto tradicionālie Jaunā laika jeb Vienotības atbalsta mediji un trešās personas, tādas kā Providus un Delna. “Ja Saeima nobalsos PRET komisijas virzīto kandidātu, tad tā būs pilnībā prettiesiska rīcība.” Acīmredzot, kad runa mūsu valstī ir par tiesiskumu, elementāra loģika atkāpjas un aizver muti. Jo vai tad prettiesiski drīzāk nav tas, ka Saeima bez domāšanas apstiprina kādu NVO izvirzītu kandidātu? Deputātiem taču par to naudu maksā, lai viņi balsotu pēc saviem ieskatiem. Tiesiskums ir tajā, ka var apstiprināt un var noraidīt. Nevis baidoties no sliktas publicitātes, no visādu ozoliņu un kažoku armādām, automātiski iebalsot viņu nolobēto personāžu.

Un tas drusku žēl. Jo lai nu kurā iestādē, bet KNAB tiešām prasītos pēc kārtīgas reformas. Necilāsim visas naudas zagšanas, savstarpējos karus, kriminālnoziegumus biroja iekšienē – tādus, kā slepenas informācijas regulāra pludināšana, un tamlīdzīgas lietas. Pietiek jau ar to, ka šis birojs strādā katastrofāli slikti. Viens piemērs. Pa visu pagājušo gadu KNAB prokuratūrai nosūtījuši 15 (!) lietas. Tur strādā aptuveni 140 darbinieku – tātad deviņi cilvēki veselu gadu nodarbojas ar vienas lietas izmeklēšanu. Un šim mērķim tērē gandrīz trīs miljonus nodokļu naudas. Vai atceraties, cik no šīm lietām reāli nonāca tiesā un līdz kaut kādam spriedumam? Es arī nē.

Nav šaubu, ka korupcija pie mums ir problēma. Tāpat kā jebkurā citā brīvā valstī, kur kukuļošana ir nelegāla padarīšana. Bet KNAB – vismaz pašreizējā formā – nav galīgi nekāds risinājums. Drīzāk jau tas ir daļa no šīs problēmas. Balsojums PAR Streļčenoku noteikti stiprinās KNAB. Tādu KNAB, kāds tas ir bijis līdz šim. Un vēl sliktāku.

 

Autors: Nils Sakss

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar