Kā sponsori un radi pin kopā jaunās valdības koalīciju

Bordāns

Trīs partijas, kuras visos trijos valdības veidošanas etapos ir uzrādījušas vismazāk savstarpējo pretrunu, tādējādi cementējot turpmākos gadus Latvijā valdošo kodolu, vieno ne tikai kopēji lielie sponsori, bet pat ietekmīgāko biedru un publiski mazāk redzamo partijas «darba rūķu» radnieciskās saites.

Publiski redzamākie kopējie Bordāna Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un partijas Kustība Par! lielie sponsori ir apdrošināšanas biznesa pārstāvji brāļi Gints, Marts un Pauls Dandzbergi. KNAB mājaslapa liecina, ka dāsnākais no viņiem bijis Marts Dandzbergs, kurš pa 20 000 eiro ziedojis gan JKP, gan Kustībai Par!. Pauls Dandzbergs 20 000 eiro atvēlējis JKP, bet Kustību Par! atbalstījis ar vērā ņemamiem 10 000 eiro. Tikai Gints Dandzbergs ir bijis konsekvents savā politiskajā izvēlē un visus politiskā procesa ietekmēšanai veltītos 21 500 eiro viņš ziedojis Bordāna partijai.

Savukārt par radniecības saišu ietekmi uz politisko procesu liek aizdomāties, piemēram, fakts, ka premjera kandidāta Krišjāņa Kariņa radi – tēvs Uldis Kariņš un māsasvīrs Andris Bērziņš – pirms 13. Saeimas vēlēšanām ziedojuši nevis sava ietekmīgā radinieka partijai Jaunā Vienotība, bet gan JKP.

Tā U. Kariņš JKP pērn atvēlējis 1000 eiro, kaut gan iepriekš, loģiski, ziedojis dēla Jaunajam laikam (1300 latu) un Vienotībai (500 latu), kā arī uz 2013. gada pašvaldību vēlēšanām nieka 100 latu politiskajam veidojumam Reģionu alianse. Bet K. Kariņa māsas Ingrīdas vīrs, bijušais a/s Cits medijs padomes loceklis A. Bērziņš, kurš liberālā žurnāla Ir mājaslapā netiek uzrādīts kā Ir patiesā labuma guvējs, pērn ir ziedojis tikai JKP – kopā 2350 eiro.

Savukārt pats premjera kandidāts Krišjānis Kariņš politiskajam procesam (lasi – no Jaunā laika izaugušajām partijām) atvēlējis oligarha cienīgas summas, biedra naudās kopumā samaksājot vairāk nekā 56 000 eiro un vēl 30 000 eiro ziedojot.

Neatkarīgā K. Kariņam rakstiski vaicāja: «Vai Jūsu radinieki neuzticas Jaunās Vienotības ideāliem un politiskajam kursam, jebšu šie ziedojumi skaidrojami ar to, ka Jūsu radinieki jau a apriori vēlējās materiāli nostiprināt JKP un Jaunās Vienotības politisko savienību?» Jaunās Vienotības preses sekretārs Sandris Sabajevs atbildēja: «Lūgums jautājumus par ziedojumu veikšanas motīviem uzdot pašiem ziedotājiem. K. Kariņš to nekomentēs.»

Nedaudz mulsinoši, bet visliberālākās no Saeimā pārstāvētajām partijām Kustības Par! pārstāve Marija Golubeva, kura tika ievēlēta augstajā Saeimas sekretāra biedres amatā, par sava biroja vadītāju izvēlējusies Jaunās konservatīvās partijas valdes locekļa Krišjāņa Feldmana māsu Ievu Feldmani-Volmsliju, liecina informācija Saeimas mājaslapā.

Neatkarīgā vaicāja augstajai Saeimas amatpersonai, kāpēc tāda izvēle. M. Golubeva atbildēja: «Izvēlējos Ievu Feldmani-Volmsliju par sava biroja vadītāju, jo viņa ir aktīva Kustības Par! biedre un viņai ir organizatoriska darba pieredze. Ievas profesionālās kompetences ir atbilstošas amatam, un politiskie uzskati atbilst Kustības Par!vērtībām.»

Uz jautājumu, vai nav risks, ka M. Golubevas birojā mazināsies liberālo vērtību nozīmīgums, ņemot vērā, ka biroja vadītājas brālis ir valdes loceklis partijā, kuras nosaukumā iekļauts termins «konservatīvā», viņa atbildēja: «Mana biroja vadītājas ģimenes saitēm nav bijusi būtiska loma mūsu sadarbībā.»

Uz Neatkarīgās jautājumiem – varbūt M. Golubeva vēlējās stiprināt JKP un Kustības Par! partiju politisko savienību, pašā saknē nogludinot konservatīvo un liberālo vērtību pretrunas; vai varbūt viņai ir cerības, ka, pieņemot darbā JKP vadītāju radiniekus, izdosies mainīt šīs partijas kursu, pievēršot to liberāliem uzskatiem – politiķe atbildēja: «Nevaru piekrist, ka Ievas Feldmanes-Volmslijas kandidatūras izvēle biroja vadīšanai ir saistīta ar starppartiju attiecībām Saeimā vai ārpus tās.»
Cita starpā iepriekš minētie divu partiju lielsponsori brāļi Dandzbergi līdz 2016. gadam vadīja milzu finanšu līdzekļus ģenerējošo apdrošināšanas akciju sabiedrību BTA Baltic Insurance Company, liecina Firmas.lv dati.

Proti, Gints (51) ir bijis šīs AAS padomes priekšsēdētājs, bet Pauls (43) un Marts (48) – padomes priekšsēdētāja vietnieki. Šobrīd brāļiem ir daudzpusīgs bizness un aizraušanās, kā arī ar savām kundzēm noslēgti Uzņēmumu reģistrā reģistrēti laulību līgumi. Par brāļu pašreizējām interesēm politiskajā procesā tiek mēļots, ka viņi vēlas sakārtot veselības apdrošināšanu, ar ko esot izskaidrojama arī pirms Saeimas vēlēšanām izteiktā Jura Juraša vēlme kļūt par veselības ministru.

Autori: Uldis Dreiblats , Ritums Rozenbergs,

Avots: nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
mumu
mumu

reti sūdabrāļi

Republika®
Republika®

Uz galda pilns ar pildspalvām ar KPV logo, gan jau varēja pilnas kabatas piebāzt un samaksu neprasītu. Laimīgie, tā dēļ vien bija vērts iet politikā un iekāpt sūdos. :)

Lamata
Lamata

Konservatīvajiem priekšvēlēšanu cīņā galvenokārt ir socāldemokrātu lozungi. Liberālajiem un konservatīvajiem , izrādās , ir gan kopīgi, gan atšķirīgi sponsori.

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Neokonservatīvs ir realitātes aplaupīts liberālis (Irvings Kristols)