Kā „Haritonova pastnieks” Dobelis tika pie 1600 eiro “speciālās” pensijas, kuru viņam maksājam mēs visi

Pēc vairāku lasītāju lūguma portāls Pietiek ir noskaidrojis, kā gan bijušais Saeimas deputāts Juris Dobelis, kurš savulaik bija zināms kā „Haritonova pastnieks” (sakarā ar savu aktivitāti, vācot parakstus vēstulei ar lūgumu atbrīvot organizētās noziedzības līderi Ivanu Haritonovu), bet mūsu dienās ievērību guvis ar Jūlija Krūmiņa memuāros aprakstīto „piebarošanos” uzņēmumā Man-Tess un saņemtās naudas pārskaitīšanu tieši zem novērošanas kamerām, ir ticis pie iespaidīgas 1600 eiro mēneša pensijas “uz rokas”. Turklāt nevis no pensiju uzkrājumiem, bet no valsts pamatbudžeta – tātad visu nodokļu maksātāju līdzekļiem?

Portāls publicējis Saeimas un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras skaidrojumus:

„Tiesības saņemt speciālo valsts pensiju ir bijušajiem Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātiem, kuri balsoja “par” 1990.gada 4.maija deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” vai 1991.gada 21.augusta konstitucionālo likumu “Par Latvijas Republikas valstisko statusu”:

kļūstot par invalīdiem;

sasniedzot likumā ”Par valsts pensijām” pensijas piešķiršanai noteikto pensionēšanās vecumu;

sasniedzot vecumu, kādā pie likumā „Par valsts pensijām” minētajiem nosacījumiem ir tiesības uz vecuma pensiju.

Speciālo valsts pensiju piešķir, izmaksā un pārrēķina saskaņā ar likumu ”Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām” un 1999.gada 29.jūnija MK noteikumiem Nr.237 „Kārtība, kādā bijušajiem Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātiem piešķiramas, izmaksājamas un pārrēķināmas speciālās valsts pensijas”.

Papildu dokumenti (atsevišķām kategorijām atbilstoši nosacījumiem):

apdrošināšanas stāžu apliecinoši dokumenti (ja apdrošināšanas stāžs ir līdz 1996.gadam);

medicīnisks atzinums par bērna invaliditāti līdz astoņu gadu vecuma sasniegšanai;

darba devēja izziņa, kas apliecina, ka persona strādājusi sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos;

Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka apliecība;

represētās personas apliecība.

Apdrošināšanas stāžu nosaka saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 23.aprīļa noteikumiem nr.165 Apdrošināšanas periodu pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtība.

Speciālo valsts pensiju piešķir 80 procentu apmērā no Saeimas deputātu mēnešalgas.

No speciālās valsts pensijas ietur ienākuma nodokli saskaņā ar likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli 3.panta trešās daļas 14.punktu, 8.panta trešās daļas 10.punktu, 12. un 13.pantu.

Speciālo valsts pensiju nevar saņemt vienlaicīgi ar valsts vecuma, invaliditātes vai izdienas pensiju.

Speciālās valsts pensijas izmaksa tiek pārtraukta Saeimas deputāta, Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra, valsts ministra vai parlamentārā sekretāra amatu pildīšanas laikā.

Speciālās valsts pensijas saņēmēja pienākums ir ziņot VSAA par tādu apstākļu iestāšanos, kas izraisa pensijas izmaksas pārtraukšanu.

Speciālo valsts pensiju pārskaita personas Latvijas Republikas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontā.

Likumā “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām” ir noteikts, ka speciālo valsts pensiju izmaksā no valsts pamatbudžeta līdzekļiem, kuri piešķirti saskaņā ar gadskārtējā valsts budžeta likuma apropriāciju.”

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Pietiek

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Jančuks
Jančuks

Ko ir darījis Latvijas labā, neko, tikai tukšu pļāpājis un uz nodokļa maksātāja rēķina dzīvojis.

Atoms
Atoms

Atņemt! Atņemt! Atņemt. Lai izbauda sava darba augļus!!!

Ingemars
Ingemars

Tā ir pensija .
Lielāka daļa saņem “pensiju pabalstus”.

Viesturs
Viesturs

Foršs džeks tas Dobelis, vairāk LR tādu. A par pensiju, viņš to ir vairāk pelnījis nekā Dombrovskis vai Āboltiņa kopā ņemot.
Nav ko kurināt skaudību. :)