Kā mums nozog nacionālismu

Liepnieks

Nacionālisms ir dabiskas un cienījamas jūtas. Līdztekus ģimenei un reliģijai, etniskās saknes un valoda ir viens no fundamentālajiem ikviena cilvēka identitātes balstiem. Pat nav jābūt īpaši reflektējošam un ar dzīves filozofiskajiem jautājumiem aizņemtam cilvēkam, lai apzinātos sevi kā konkrētas tautas pārstāvi un kultūras nesēju.

Tās ir svarīgas lietas katram no mums. Pietiekami svarīgas un tuvas, lai būtu viegli sasaistāmas ar bailēm no tā, ka kaut kas varbūt apdraud kaut ko tik personiski svarīgu. Un vienmēr jau arī kaut kas apdraud.

Šeit tad arī sāk darboties politika. Tas nav nekas jauns un nekas tāds, kas būtu raksturīgs tikai Latvijai. Nacionālisms ir intelektuāli visvieglākā, vismazāko piepūli prasošā politiskā platforma. Tā uzrunā mums katram svarīgas lietas, tad rada bailes un pēc tam piedāvā sevi kā risinājumu. Svarīgi, lai visu laiku būtu no kā baidīties, lai būtu ienaidnieks un apdraudējums. Ja ne īsts, tad iedomāts vai pārspīlēts. Ar to pietiek –  glābēji jau nāk.

Kā jau teicu, šī shēma ir veca un izplatīta. Angļu rakstnieks Semjuels Džeksons jau 1775. gadā formulēja, ka nacionālisms ir neliešu pēdējais patvērums.

Tā ir. Ja tu nespēj neko citu, neesi kompetents nevienā jomā – kļūsti par nacionālistu un vieta politikā tev garantēta. Mūsu Nacionālās apvienības politiķi tam ir labs piemērs – pat ministrus nespēj atrast. Ja tomēr atrod, tad nožēlojamus. Viņiem nekad nekas nav sakāms ne par vienu būtisku valsts pārvaldes jautājumu – ne nodokļi, ne izglītības, ne veselības reforma. Pilnīgi nevienā jomā nekādu viedokļu, nekādas kompetences. Viņiem pat nav premjera kandidāta, Roberts Zīle – vienīgais, kurš aptuveni kvalificētos, tā sargā savu eirodeputāta aldziņu un privilēģijas, ka Latvijā lieki degunu nebāž, un nekad neizteiksies vispār par neko, kas varētu būt kaut nedaudz riskants, debates raisošs vai attiecīgi svarīgs valstij.

Nacionālās apvienības Rīgas mēra kandidāte ir tuva Ušakovu ģimenes draudzene Baiba Broka, kam Satversmes aizsardzības birojs atņēmis pielaidi darbam ar valsts noslēpumiem un tāpēc viņai nācies pamest visus amatus valsts pārvaldē. Izcila kompānija. Nemaz nerunājot par valdes locekli Iesalnieku, kurš nenosoda Breiviku un tamlīdzīgi. Vai arī Raivis Dzintars, kurš gadiem bēg no jebkuras atbildības, proti, jebkura amata, kurā, nedod dies’, vajadzētu par kaut ko tiešām atbildēt, pieņemt lēmumus, darīt. Nē, nekad. Tik daudz jau prāta pietiek, lai saprastu, ka tad burbulis pārsprāgs. Tāds, lūk, partijas līderis.

Bet šoreiz ne gluži par to. Nacionālā pašapziņa ir ļoti svarīgas dabiskas jūtas daudziem. Tāpat arī latviešu tautas izdzīvošanas, latviešu kultūras attīstības, valodas un daudzi citi nacionāli jautājumi ir svarīgi daudziem, ja ne katram latvietim. Un ļoti daudzi nevis vienkārši vēlas, bet pat alkst pēc politiķiem, kuri saprastu latviešu nacionālās jūtas un veidotu savu politiku atbilstoši tām.

Un te patiešām rodas problēma, jo lai cik ļoti kāds mīlētu savu valodu, zemi, tautu un kultūru, ja tev ir nedaudz izglītības, ja tev ir tuvas Eiropas vērtības un tu vēlies dzīvot eiropeiskā modernā valstī, tu nekādā veidā nevari balsot vai atbalstīt partiju, kas iestājas par tradicionālajām vērtībām šī vārda homofobiskajā nozīmē. Partiju, kas katru gadu organizē pasākumus un ziedu nolikšanu pie Ulmaņa pieminekļa dienā, kad viņš iznīcināja demokrātiju Latvijā un pēc tam bez cīņas atdeva to okupantiem. Tas ir viens viņu varonis, bet tagad NA pasludinājusi par tautas varoņiem vēl arī visus latviešu leģionārus, ieskaitot arājus, brīvprātīgos un ebreju šāvējus, kādu tur cita starpā arī netrūka.

Viņi pat neslēpjoties pārvērš kādreizējo piemiņas dienu 16.martu par svinamu dienu, lai gan vienīgais, ar ko šī diena ievērojama, ir sīka latviešu “Waffen SS” divīzijas uzvara pār Sarkano armiju. (Jāatzīst, ka nozīme varētu būt bijusi arī tam, ka 1939. gadā Hitlers noteica šo datumu vai tam tuvāko svētdienu par varoņu piemiņas dienu un atsevišķi latviešu leģionāri šajā datumā saņēma savus nacistu apbalvojumus. Atmiņas par šiem “lieliskajiem mirkļiem” varētu būt iemesls “Waffen SS” varoņu atceres noteikšanai tieši šajā dienā). Lai vai kā, visas konotācijas, kas saistās ar šo datumu ir viennozīmīgi nacistiskas un NA to ne tikai labi apzinās, bet arī ar katru gadu arvien vairāk un atklātāk pauž tām simpātijas.

Tātad šī partija, kurai nav nekādas kompetences nevienā valsts pārvaldes jautājumā un pat ne ambīcijas ieņemt kādus amatus (izņemto tieslietu ministra, kam arī iemesli nav tie glaimojošākie), partija, kas aktīvi pauž homofobiskus, eiroskeptiskus uzskatus un koķetē ar simpātijām pret nacistiem un Trešo reihu, ir kā vienīgā izvēle latvietim, kuram nacionālie jautājumi ir ļoti svarīgi.

Šādam vēlētājam ir divas iespējas. Viena – debilizēties līdz Nacionālās apvienības līmenim. Un trakākais ir tas, ka īpaši sociālajos tīklos labi redzams – šo ceļu labprāt izvēlas daudzi, kuru intelekts it kā atļautu iet arī citu ceļu. Vai arī otra iespēja – balsot par kādu tā dēvēto “mazāko ļaunumu” un būt hroniski neapmierinātiem ar visu Latvijas politikā notiekošo.

Tā nu grozies kā gribi – nacionālisms ir nozagts. Vienas sīkpartijas privatizēts. Protams, viņiem šajā sakarā nav, ko pārmest. No politiskās tehnikas viedokļa viņi visu dara pareizi. Bet tomēr jocīgi, ka visā valstī nevar atrasties neviena kopa, kas parādītu, ka ir iespējams arī moderns, ar Eiropas vērtībām savienojams nacionālisms. Nacionālisms, kas nekurina naidu. Nacionālisms, kas padara latvietību un Latviju pievilcīgu un iekārojamu arī šeit dzīvojošiem cittautiešiem. Nacionālisms, kas iedvesmo, kas rada iemeslus lepoties ar Latviju, mīlēt to vēl vairāk un varbūt pat sākt maksāt tai nodokļus.

Modernam, pozitīvam nacionālismam, kuru nebaro tikai naids un kuram, lai pastāvētu nevajag koķetēt ar nacismu, autoritārismu un būt homofobiem, noteikti ir vieta Latvijas politiskajā spektrā.

Nacionālās apvienības reitings februārī bija 7,4%. Tas ir maz. 93% pilsoņu viņus neatbalsta un tas ir saprotams. Taču nacionāli noskaņotu cilvēku Latvijā ir neskaitāmas reizes vairāk nekā septiņi procenti. Tas ir milzīgs neizmantots potenciāls gan vienai otrai esošai partijai, kurai būtu tikai jāiztīra rindas un tiešām nopietni jāpārstrādā vēstījumi, gan arī pilnīgi jauniem moderniem politiķiem.

Līdz vēlēšanām vairāk nekā gads. Varbūt šoreiz vēl nesanāks, bet cik ilgi var turpināties šī situācija, kurā vienīgie it kā īstie nacionālisti ir sīkpartija, kuras teju katrs iznāciens ir medusmaize visiem mūsu valsts ienaidniekiem?

Autors: Jurģis Liepnieks

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


27
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
bhdnd
bhdnd

Būtu vēlams izlasīt TB/LNNK Zīles programmu 2006.gada vēlēšanām. Krīze tika paredzēta. Kalvītis pielika pensijas un kļuva otrreiz par premjeru un turpinājā gāzēt grīdā. TP kritiķi ķilksēja, ka Kalvītis par maz dod, nevis, ka šāda ekonomika ilgi nevilks. Tā laika “Diena” Zīles programmai iedeva 4 banānus, tipa, slikta ESOT. https://www.tb.lv/id-9-saeimas-velesanas/articles/roberta-ziles-sociali-ekonomiska-programma “Valdība nav radusi efektīvu aizsardzību pret inflācijas uzbrukumu makroekonomiskai stabilitātei un iedzīvotāju labklājībai pieaugošas enerģētiskās atkarības no Krievijas apstākļos. Neefektīvā konkurences politika ļauj dažiem uzņēmumiem gūt milzīgu peļņu, no kuras tikai niecīga daļa tiek investēta Latvijā, bet lauvas tiesa – izvesta ārpus valsts. Savukārt nekustamā īpašuma tirgus bezzobainais regulējums ir ļāvis… lasīt vēl »

Ivanovskis
Ivanovskis

kas ir puaro saimnieks – L Lapsa jeb tomēr Krievijas vēstniecība, ka ielaiž garīgi slimo J.Lepneku ar pilnām tiesībām murgot par valstij svarīgām tēmām

TP fane
TP fane

Es turklāt Andri Šķēli uzskatu par visgudrāko un vistrādīgāko latvieti,kas Jurģim deva iespēju.
Un arī patriotioskāko! Bet Jurģis tagad truditsa na slavu…

edvards
edvards

Par savu latvietību kaunos tādos brīžos , kad man par tautiešiem piesakās Jurģis Liepnieks ar savu saimnieku Andri Šķēli , kuri , izmantodami dienesta stāvokli , apzaguši Latvijas valsti milzīgos apmēros , veicinot latviešu nabadzību !

Baareniite
Baareniite

Un kura sikpartija ir nozagusui patieso krieviskumu? Padarijusi to tikai krievvalodigu.

Baareniite
Baareniite

Jurgis,valoda bija vispirms un tad bija gimene religija utt. Valoda ir viss. Un latvieshu valoda ir valsts konstituucijaa nostiprinaata. Taatad shis jautaajums ir sleegts diskusijai. Nevajag te nest melnsimtniecisko shovinismu.

Ivanovskis
Ivanovskis

toreiz steigā piemirsās vēl viena no šī vājā raksteļa preteklībām nolikt vienā līnijā frontiniekus ar īstajiem vācu SD(aizmugures militāro soda dienesta – Jekelns) rokaspuišiem, kuri tiešām arī tiesā saņēma pēc nopelniem, kaut realitātē paši nedrīkstēja ne soli spert bez vācu pavēles(patvaļu vācu kārtība sodīja, ja vajag arī ar nāvi)
Tā tam lumpeņrakstnieciņam GURU Jurģim nu atkal izdevās sajaukt pēc vācu stila “Scheiss mit Reiss” (jeb latviski “rīsus ar sūdiem”(rozīnīšu vietā)

ir letiņiem humors!!!!
ir letiņiem humors!!!!

smotri truģitsja na slavu…

Balsosim par Nacionālo apvienību
Balsosim par Nacionālo apvienību

Ir labi, ka ir tāda partiju apvienība kā NA, būs par ko balsot vēlēšanās.

Liepnieka fane
Liepnieka fane

sanācis slikts raksts; mūsdienās sabiedrības nepastāv bez ideoloģijas, NA ideoloģija pauž un pārstāv eiropeiski konservatīvas valsts nācijas intereses; bet latvietību jau kopj katrs individuāli; un pieminēt savus kareivjus ir goda lieta bez okupācijas valstu piegaršām! šoreiz nepiekritu nemaz,bet raksti Jurgi,es lasu,cītīgi; dažreiz sanāk ļoti izcili

haralds
haralds

poli††echnologs Liepnieks iestājas par tradicionālajām vērtībām šī vārda he†erofobiskajā nozīmē?

Ivanovskis
Ivanovskis

ka kaut kādi vīri visai pietuvināti RD būtu komentējuši apm. tā “Bļin, eto ļi ņe tot samij (šestķeronka A.Š.) kotorogo mi vitaščiļi ot ogromnih ņeprijatnosķei smotri truģitsja na slavu…

Ivanovskis
Ivanovskis

LIEPNIEKA surogāts būt prasījis stipras – korekcijas : atbrīvoties tirgus bābas lamuvārdiem; tad no pilnīgi skaidriem paša J.L. postulējumiem par NA darbu Valdībā un Saeimā – kas visai attāls no realitātes, lai neteiktu ka pilnīgi viss samelots un tad galvenais – NA simpatizējot nacismam un pat 3.reicham nu par šādiem melumeliem šķiet putiniešu ordenis puslīdz kabatā. ir jau vēl un vēl sīkie Var redzot viņa savādi apgaroto skatu, nākas pieņemt ka lielais Guru nav visu līdz galam vēl pateicis gaidām ar nepacietību(un tad fotogrāfijā jau vajag sev piespraust nopelnīto bļembaku no krievimpērijas, var jau pats sevi noņemt ar Selfy, lai… lasīt vēl »

Līnis
Līnis

manuprāt pietiek publiski vienreiz mūžā publiski melot sabiedrībai un atradīsies ar atmiņu apveltīta publikas daļa kas ne tikai to atcerēsies bet arī pilnīgi nekad vairs neņems liepnieku (ar mazo burtu) nopietni.

ttt
ttt

tieši tāpat “nozagta” ir zaļā domāšana un zemnieku savienība

rytuiopfycrtugyhijyft
rytuiopfycrtugyhijyft

par 16 .martu jau rakstiju zem cita raksta ,bet citādi viss tiek eksplotēts

Ivanovskis
Ivanovskis

…ar pie varas esošo cūcībām, nekaunību un negausību!…
it kā cēls mērķis bet zemūdens akmeņi kas noder “i naši i vašim” krieviski – “spolna” tas ko dara Liepnieks ir agonija. pēc tam kad tika “aizvākts” no latvieršu politikas kā bezcerīgs un tagad kož, kož, kož…

edvards
edvards

Gan jau Šķēle savam sunītim kādu kaulu atmet !

Hitlers
Hitlers

Heil !

Daddy
Daddy

NA ierindas biedri un atbalstītāji ir visvieglāk muļķojamā auditorija, kas pat nesaprot, ka patiesībā Ušakovs ar Broku cieši saspēlējas, lai mobilizētu viens otra elektorātu un gadījumā, ja Ušakovs zaudētu vēlēšanas, mērs būtu tieši ģimenes draudzene Broka, kas neļaus izjaukt shēmas ātri un radikāli. Aiz tā visa stāv saprotams liela nauda, bet tūdaliņu partijas biedri ar savām balstiņām un aktivitāti to visu atbalsta, kamēr viens otrs, uz to visu noskatoties, berzē rokas aiz sajūsmas. Liepnieks kaut kādu iemeslu dēļ rakstā ir pavēris durtiņas uz šo virtuvi, devis mājienu, nešaubīgi viņš varētu pastāstīt arī vairāk, bet tam tāpat nav nekādas nozīmes, jo… lasīt vēl »

Dobele
Dobele

Piekritu Jurga Liepnieka viedoklim par Nacionalo Apvienibu

Viesturs
Viesturs

Liepnieka kunga atsauce uz Eiropu ļoti ož pēc naftalīna, proti, Eiropa jau pāris gadu desmitus vārda tiešajā nozīmē degradē sociāli, ekonomiski, militāri un demogrāfiski. Tādad jebkura atsauce uz Eiropu nozīmē, ka cilvēks novēl LR neperspektīvo mūsdienu ,,Eiropas” likteni. Tas ņemams vērā arī autora pausto viedokli par nacionālismu. Bet vispār TB/VL ir reāli Latvijas stabilākais, tālredzīgākais un uzticamākais politiskais spēks. Kādi tik politiskie klauni/biznesmeņi/narcisi Latvijas politikā nav bijuši – Saimnieks, Tautas partija, Jaunais laiks, Vienotība, Saskaņa, kura balstas uz vienu cilvēku – Ušakovu… pat Artuss… Ļaudis ar īstermiņa izpratni par valstisko procesu kārtību, sevī iemīlējušies, sev un citiem pierādīties griboši :))… lasīt vēl »

Hmm
Hmm

Šoreiz gan jāpiekrīt Jurģim. Daži pompozi pasākumi un tālāk liels čiks. Nacionāļu ministru darbība ir vērsta drīzāk uz atgriešanos pie PSRS pārvaldes tipu. Gerhards ar saviem centieniem likvidēt pašvaldības un atgriezties pie izpildu komiteju modeļa. Par vides sadaļu nemaz nav jēgas runāt. Braukt tantiņām dzērumā ar dienesta mašīnu arī nav labi. Rasnačs , kas jau kļuvis par anekdoti. Parādnieks, kam vieta kādā Meksikāņu seriālā. Kā tur bija ar to Abreni? Vispār skumīgi.

TTT
TTT

Ne jau tikai labais spārns ir nozagts, arī kreisais ir pie mums nozagts.

Bāleliņš
Bāleliņš

Ir alternatīvai – Nacionalā Savienība “Taisnīgums”. Kapēc tā nav pieminēta rakstā?

Volands
Volands

Jā , Jurģi, jaunā Krastiņa videnē tev neko neiemācīja, ka nacionālisms ir ekstrēmisms ( psihiska novirze) un tam nav nekā kopēja ar cilvēka veselīgo nacionālisma pašapziņu.

Volands
Volands

Nacionālā pašapziņa ir vajadzīga (!) un tās ir veselīgas jūtas bez fanātisms – dzīves dziņa, bet nacionālisms perversa galējā forma, kas atšifrējās , kā savas nācijas pacelšana virs citā, citas nonicinot. Šo lietu acīm redzot, Siguldas 1 vidusskolā Jurģim neiemācīja. Un tagad mēs lasām ekstrēmiska virziena slavināšanu , bez būtības izpratnes!Volands