Jaunā sākuma uzvaras gājiens

Jurģis Liepnieks

It kā nav jau pirmā sašķēlusies partija, bet sašķelties dažus mēnešus pēc partijas izveidošanas, mēnesi pēc vēlēšanām? Dienu pirms darbu ir uzsākusi jaunievēlētā Saeima?

Tas tomēr ir ievērības cienīgs rezultāts. Zatlera partijas reakcija uz šo notikumu kārtējo reizi demonstrē katastrofālo politisko analfabētismu, kāds valda šajā partijā. Tā neesot šķelšanās, bet gan dažu biedru atdalīšanās. Notikušais nav pārsteigums, jo Olšteins vairākkārt manīts tiekamies ar Edgaru Jaunupu. (tuvākā ZRP partnera Vienotības valdes locekli ).  Kā gan viņi iedomājas īstenot jelkādu politiku, ja viņu deputāti nedrīkst aprunāties pat ar savu tuvāko partneru valdes locekļiem?

Bet ko nu par šiem sīkumiem. Tie, kas šad tad ieskatās Puaro.lv, zina, ka mēs no pirmās dienas esam uzskatījuši ZRP par nejaušu cilvēku nejaušu apvienību, kurus iedomājas, ka vada maza enerģisku cilvēku grupiņa, kuru vieno tikai varaskāre.  Tā sauktais ZRP kodols. Skaidrības labad nosauksim viņu vārdus – Valdis Zatlers, Edgars Rinkevičs, Mārtiņš Tenbergs (vismaz līdz šodienai), Sandra Sondore Kukule, Edmunds Sprūdžs, Roberts Ķīlis.

Nav brīnums, ka frakcija ir neizpratnē par notiekošo, jo, kā redzams, Zatlers un Sprūdžs ir vienīgie, kas ir ievēlēti Saeimā. Pārējie vai nu ir izstrīpoti, vai nav uzskatījuši par sevis cienīgu nolaisties līdz kaut kādām tur vēlēšanām. Tā sakot – īsti ietekmīgiem cilvēkiem nav vajadzīgs nekāds tautas mandāts, lai iesēstos kādā iekārotā ministra krēslā vai lai noteiktu, ar ko veidot koalīciju.

Skaidrs, ka partija, kuru cenšas vadīt ārpus tās stāvoša biedru grupiņa, kura piedevām vēlas ieņemt visus amatus, deputātiem laipni atvēlot „pastāvi pie ratiem” un  „balso, kā mēs teiksim”  lomu, nevar pastāvēt, bet ka tās gals sāksies tik ātri ,pārsteidz pat mani.

Pēdējo dienu notikumi, protams, lej ūdeni uz to cilvēku dzirnavām, kas apgalvoja, ka ZRP vismaz daļa deputātu ir tā vai citādi ierauti Ventspils oligarhu cīņās un to īstās intereses šajā partijā sākotnēji bija saistītas ar pēdējā un izšķirošā ietekmes instrumenta iegūšanu Tieslietu, Iekšlietu un Satiksmes ministrijās.

Redzot, ka nebūs iespējams iegūt ietekmi nevienā no nosauktajām ministrijām un saprotot, ka kodolu interesē amati tikai paša kodola biedriem, kādam tas bija pēdējais piliens.

Tajā pat laikā ir pilnīgi skaidrs arī tas, ka visi seši no ZRP pametušajiem cilvēkiem nav nekāda monolīta grupa, kuru vienotu vienādas un kopīgas intereses, kas liek domāt, ka arī viņu politiskie likteņi un ceļi būs dažādi. Patiesība, kā jau ierasts, var nebūt viena un vienkārša. Ekonomiskās intereses te var sadzīvot ar ideālismu un patiesām šausmām, tuvumā vērojot mērkaķi pie granātu kastes.

Tā vai citādi, bet skaidrs, ka Zatlers līdz ar šo ir zaudējis savu zelta akciju šajā Saeimas sasaukumā. Brīnums nav noticis, analfabētam politikā Valdim Zatleram nav izdevies divos mēnešos izveidot ne partiju, ne sapulcināt ap sevi profesionāļu komandu, kur nu vēl kaut kādu jaunu sākumu vai kaut ko tamlīdzīgu.

Tagad drīzāk var apgalvot, ka zelta akcija Saeimā ir tieši šai Olšteina grupai, jo tā padara iespējamu arī koalīciju ar ZZS līdzdalību. Savukārt esošās nacionālās koalīcijas pastāvēšana būs pilnīgi atkarīga no tieši šīs grupas balsīm.

Vēl vairāk. Zatlera ievēlēšana par Saeimas priekšsēdētāju nu ir pilnībā atkarīga no atšķēlušos sešu deputātu balsīm, lai gan ņemot vērā, ka tas ir aizklāts balsojums, nevar neko zināt arī par visu Vienotības un paša Zatlera partijas balsīm.

Es būtu pārsteigts, ja Zatlers iegūtu šo amatu, kas ļautu siltas vietiņas Saeimas priekšsēdētāja birojā iegūt arī viņa galma dāmai Sandrai Sondorei Kukulei un citiem neievēlētiem kodola pārstāvjiem.  Nesaprotu, kāpēc tas kādam varētu būt izdevīgi. Vienīgais, kas Zatleru var glābt, ir, ja līdz rītam neparādās īsts konkurējošs un šo amatu no tiesas gribošs kandidāts. Taču no otras puses šeit kaut ko prognozēt būtu pilnīga vieglprātība. Nez vai jebkas šajā valdības veidošanas procesā līdz šim ir noticis tā, kā to kāds būtu varējis prognozēt.

 

Autors: Jurģis Liepnieks

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar