Jaunākie reitingi: Saeimā iekļūtu septiņas partijas, pieaudzis neizlēmušo skaits

reitingi

Ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt, parlamentā visticamāk iekļūtu septiņas partijas. Šādu ainu atklāj jaunākie partiju reitingi, ko veicis pētījumu centrs SKDS pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma.

Lielākais atbalsts aizvien būtu partijai “Saskaņa” – 17,2 procenti, taču tā piedzīvojusi arī lielākās izmaiņas starp partijām ar mīnus 4,3 procentpunktiem, vēsta LTV “Panorāma”.

Nedaudz atbalsts sarucis Zaļo un Zemnieku savienībai, ko izvēlējušies 9,4 procenti (-2,1 procentpunkts). Gandrīz  nemainīgs atbalsts ir Nacionālajai apvienībai ar 6,9 procentiem (+0,8 procentpunkti), bet mazliet sarucis partijai “KPV LV” – tagad par to balsotu 6,2 procenti (-1,3 procentpunkti). Tām ar pozitīvu tendenci pret augusta aptauju seko Jaunā konservatīvā partija ar 5,2 procentiem (+2,3 procentpunkti) un “Attīstībai/Par!” ar 5,0 procentiem (+1,9 procentpunkti). Bet “Jauno Vienotību” atbalstītu 3,8 procenti respondentu (-1,3 procentpunkti).

Septembra vidū atbalsts Latvijas Reģionu apvienībai bija 2,2 procenti (-0,7 procentpunkti), Latvijas Krievu savienībai  – 1,7 (+0,5 procentpunkti), “No sirds Latvijai” – 1,5 procenti (-0,3 procentpunkti) un “Progresīvajiem” –  1,2 procenti (+0,3 procentpunkti).

Pārējo vēlēšanām pieteikto partiju saraksti nav sasnieguši pat pusprocenta atbalstu.

“Par alternatīvu” 0,4% (+0.3)

LSDSP/KDS/GKL 0,4% (+0,3)

”Latviešu nacionālisti” 0,3% (+0,2)

Rīcības partija 0,3% (+0,3)

Latvijas Centriskā partija 0,2% (+0.1).

Nedaudz pieaudzis ir arī to aptaujas dalībnieku skaits, kas vēl nezina, par kuru sarakstu balsot. Tādu ir ceturtā daļa aptaujāto (25,5%, plus 2,5 procentpunkti), bet 12,7 procenti aptaujāto pateica, ka nepiedalīsies vēlēšanās (+0,7 procentpunkti).

Ja neizlēmušo balsis sadalītos tieši proporcionāli savu izvēli izdarījušajiem, Saeimā tad iekļūtu septiņas partijas: “Saskaņa” (27,8%), Zaļo un Zemnieku savienība (15,2%), Nacionālā apvienība (11,1%), “KPV LV “(10,1%), Jaunā konservatīvā partija (8,4%), “Attīstībai/Par”! (8,1%) un “Jaunā Vienotība” (6,1%). Šādi rēķinot, pārmērīgi tālu no piecu procentu barjeras nebūtu arī Latvijas Reģionu apvienība (3,6%), bet divu procentu robežu, kas pēc reāla vēlēšanu rezultāta ļauj saņemt valsts finansējumu, šajā aptaujas griezumā pārsniedz arī Latvijas Krievu savienība (2,8%) un “No sirds Latvijai” (2,4%). Ļoti tuvu ir “Progresīvie” (1,9%).

Aptauju veica pētījumu centrs SKDS pēc LTV pasūtījuma. Aptauja no 8. līdz 18.septembrim veikta visā Latvijas teritorijā, klātienē aptaujājot teju tūkstoš pilsoņu, kas sasnieguši 18 gadu vecumu. Šoreiz atšķirībā no augustā veiktās aptaujas izlasē iekļauti arī par 75 gadiem vecāki respondenti.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
patriots
patriots

Labākā izvēle tiem, kas stāv par latvisku Latviju — NA.