Ja kādam nav skaidrs, kāpēc KNAB aizturēja Artusu Kaimiņu

Artuss Kaimiņš

Šķiet, ikvienam politikas vērotājam gan Latvijā, gan aiz tās robežām ir savs viedoklis par to, kāpēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) trešdien, 20.jūnijā, aizturēja Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu un viņa partijas biedru Ati Zakatistovu.

Neieslīgstot komentāros, piedāvājam vēlreiz noskatīties video, kurā visā krāšņumā bija dzirdamas Kaimiņa un Zakatistova sarunas par naudu un politiku, kā arī uzmanīgi izlasīt KNAB sniegto deputāta aizturēšanas pamatojumu.

Ar slepeno kameru filmētā video galveno varoņu izteikumu klāstā ir arī šādi:

Atis Zakatistovs: „Mēs ar Viesturu turpinām strādāt, jo mums, man arī citas iespējas nav, ja mēs tagad pārstājam, tad man vispār kāposts nenāk un šitais te, un es tūlītās bankai esmu parādā katru mēnesi par šito…”

Atis Zakatistovs: „Vienreiz esmu saņēmis 2000 EUR plus PVN. 1400 samaksāju par šo dzīvokli. Nē par dzīvokli atsevišķi tiek piemaksāts… Es saņemu par pakalpojumu 500 EUR no citurienes skaidrā. Par to, lai es turpinātu, varētu strādāt partijā.”

Atis Zakatistovs (atbildot uz jautājumu: „Paga, Ati, fundamentāls jautājums: ja tu nebūtu KPV, ja tev nebūtu ar šo visu nekāda sakara, tev Tamužs dotu “divīti”?”): „Dotu mazāk, jā.”

Artuss Kaimiņš: „Man Edgars atsūta rēķinus, viņi visi tiek apmaksāti. Un tad, kad Agnesei faking ir alga un Linardam ir alga, un ja mums vajag konkrēti to, tad tas tiek nopirkts. Es no tā visa paturu 1000 EUR. Kad man vajag naudu, kad es ceļoju, man ir kredīt… šitais te… kredītkarte, kredītkarte. Citadelē. Tāpēc, ka esmu deputāts, man ir septiņas štukas, ko es varu tērēt. Kā es viņu tērēju, tā es ielieku 500 EUR katru mēnesi. Tā es dzīvoju. Respektīvi, es, respektīvi, respektīvi, ko es nopelnu ir 2700 EUR. Ar Saeimu es nopelnu, 1000 man ir klāt.”

 

KNAB informē:

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētā kriminālprocesa ietvaros vakar, 20.jūnijā, Saeima atbalstīja KNAB lūgumu un deva atļauju veikt kriminālprocesuālās darbības attiecībā pret Saeimas deputātu.

Minētais kriminālprocess uzsākts 2017.gada 5.jūnijā par iespējamām pretlikumīgām darbībām, par kurām paredzēta kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 288. 2 panta pirmās daļas par politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju) apvienības nelikumīgu finansēšanu, 288. 3 panta par starpniecību politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju) apvienības nelikumīgā finansēšanā un 288. 4 panta pirmās daļas par politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju) apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā, veicot kriminālprocesuālās darbības, KNAB ieguva materiālus, kas satur ziņas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu, kuru rezultātā politiskā organizācija saņēma nelikumīgu finansējumu. Noskaidrots, ka 2016. gada pavasarī uzņēmuma “A” padomes priekšsēdētājs vienojās ar politiskās organizācijas valdes locekli, ka personu grupā ar viltu iegūs (izkrāps) finanšu līdzekļus lielā apmērā no uzņēmuma “B”, nolūkā tos novirzīt politiskās organizācijas nelikumīgai finansēšanai. Uzņēmuma “A” padomes priekšsēdētājs paziņoja uzņēmuma “B” valdes priekšsēdētājam, ka vēlas nolīgt kādu personu stratēģisku konsultāciju sniegšanai personīgi viņam kā padomes priekšsēdētājam. 2016. gada 1. jūnijā tika noslēgts līgums starp uzņēmumu “B” un uzņēmumu “C” par konsultāciju sniegšanu. Analoģisks līgums par konsultāciju pakalpojumu sniegšanu tika noslēgts arī 2016. gada 30. decembrī. Saskaņā ar līgumu, ik mēnesi uzņēmums “B” pārskaitīja naudas līdzekļus 2000 eiro apmērā un pievienotās vērtības nodokli uz uzņēmuma “C” bankas kontu. Tas turpinājās līdz 2017. gada jūnijam, kad plašsaziņas līdzekļos parādījās ziņas par Saeimas deputāta, politiskās organizācijas valdes locekļa un uzņēmuma “A” padomes priekšsēdētāja sarunām. Sarunās politiskās organizācijas valdes loceklis paziņoja, ka saņem no uzņēmēja 2000 eiro mēnesī. Savukārt uzņēmējs jautājis par viņam iegūstamo nosacīto labumu, vai tā būs nauda, vai vara, vai Ekonomikas ministra postenis. Minētie finanšu līdzekļi tika novirzīti maksājumu veikšanai, kuru rezultātā, pamatojoties uz noslēgtiem līgumiem, politiskajai organizācijai bija iespējams bez maksas izmantot partijas biroja telpas. Krāpšanas rezultātā iegūtie finanšu līdzekļi lielā apmērā tika izmantoti politiskās organizācijas nelikumīgai finansēšanai. Turklāt noskaidrots, ka Saeimas deputāts kārtējā valsts amatpersonas deklarācijā par 2015.gadu norādīja nepatiesas ziņas par ienākumiem lielā apmērā.

Kriminālprocesa ietvaros 20.jūnijā KNAB aizturēja trīs personas. Šodien, 21.jūnijā, procesa virzītājs pieņēma lēmumu personas atbrīvot no īslaicīgās aizturēšanas izolatora, piemērojot tām aizdomās turēto statusu.

Divas personas atzītas par aizdomās turētām par Krimināllikuma 288. 2 panta otrajā daļā (Par politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju) apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās) un 177.panta trešajā daļā (Par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu (krāpšana), kas izdarīta personu grupā un lielā apmērā) paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Viena persona atzīta par aizdomās turēto par Krimināllikuma 288. 4 panta pirmajā daļā (Par politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju) apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā) un 219.panta otrajā daļā (Par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā) paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Jānis kalns
Jānis kalns

Un ridzenes sarunas,kur sadala valsti nekas?,visi tīri a te pa kapeikam piekasas.

kate
kate

Cik nu gadījies tādus klipiņus paskatīties, jābrīnās par šo ‘deputātu’, it kā izglītotu cilvēku valodas stilu.

xbbb
xbbb

Domāju, ka tagad būtu tikai godīgi arī visu pārējo partiju “klipiņus” palaist tautās, ar sarunām pirtīs un lepnos savrupnamos.

Megrē
Megrē

Skaidrs, ka ņēma naudu no Tamuža caur Zakatistovu, vispār nekādu šaubu. Kā pats Kaimiņš būtu teicis kādreiz suņubudā intervējot politiķus, tagad par viņu jāsaka – nu nevajag dirst, skaidrs, ka ņēmi!

Laura
Laura

Domāju, ka politikā būt un nemelot it nemaz nav iespējams. Ja mēs zinātu, ko dara pārējie, tad šis viss būtu pilnīgs sīkums. Sīknauda. Jā, visticamāk tā arī bija, bet ticiet, ka pārējiem tās nelegālas naudas plūsmas, zagšana, lobēšana ir daudz daudz daudz lielākos apmēros. Neviens nevar palikt 100% tīrs šados apstākļos.

Tehno
Tehno

Bet ja tavs vienīgais darbs ir citu kritizēšana un nelikumību meklēšana tad pašam ir jābūt kristāltīram. Neko citu kā tukšu muldēšanu un kritizēšanu Kaimiņš nav paveicis.

eseses
eseses

Tehno-Pamēģini tu tā pamuldēt!Kritiķis atradies!gan jau esi kādas citas partijas padibene!Īsāk sakot-sūds…