Izskatot čekas maisu komisijas sūdzību par darbu kavēšanu, NDK vēršas pret pašiem pētniekiem

Āboltiņa čekas maisi

VDK dokumentu jeb tā dēvēto čekas maisu zinātniskās izpētes komisija rīkojusies destruktīvi, jo nav ņēmusi vērā Satversmes aizsardzības biroja (SAB) likumīgās prasībās. Tā secinājusi Solvitas Āboltiņas vadītā Nacionālās drošības komisija (NDK).

Ministru kabinetam būtu jāpiedāvā risinājums turpmākai čekas maisu izpētei, norāda no partijas “Vienotība” izslēgtā politiķe.

Nacionālās drošības komisija šo jautājumu apsprieda, lai noskaidrotu situāciju ar likumā dotā uzdevuma izpildi. VDK zinātniskās izpētes komisija bija vērsusies NDK, informējot, ka tiek kavēts pētnieku darbs.

NDK secināja, ka VDK izpētes komisija saņēma līdzekļus darba veikšanai un sākotnēji bijusi apņēmības pilna ievērot nosacījumus, lai ar šo informāciju strādātu. Taču pēdējā laikā šis darbs ir kļuvis destruktīvs gan atsakoties izpildīt SAB izvirzītās pilnīgi likumīgās prasības, gan cenšoties panākt automātisku čekas maisu publiskošanu, pauda Āboltiņa.

Saskaņā ar 2014.gadā pieņemtajiem likuma grozījumiem tika paredzēta informācijas publiskošana ar speciālistu komentāriem, pauda politiķe. Iztrūkstot zinātniskajiem skaidrojumiem, varētu rasties neprognozējamas sekas, norāda Āboltiņa.

SAB ir vairākās vēstulēs skaidrojis pētnieku komisijai, ka ir gatavs īstenot likuma mērķi, kā arī skaidroja likumisko regulējumu drošības iestāžu, tajā skaitā Satversmes aizsardzības biroja darbam, norādīja politiķe. Viņa vērsa uzmanību, ka pašlaik spēkā esošais regulējums tika pieņemts arī ar mērķi, lai neciestu nevainīgi cilvēki.

Vaicāta par NDK nostāju attiecībā uz šo tā dēvēto čekas maisu atvēršanu, Āboltiņa norādīja, ka šis jautājums nav komisijas kompetencē.

VDK dokumentus glabā SAB struktūrvienība Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs.

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar