Izjukušas Bordāna vadītās valdības veidošanas sarunas

Bordāns

Trešdienas, 14.novembra, rītā izjukušas valdības veidošanas sarunas, ko vadīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns.

Trīs partijas – “Attīstībai/ Par!”, Nacionālā apvienība un “Jaunā Vienotība” aicina Valsts prezidentu Raimondu Vējoni izvirzīt citu kandidātu premjera amatam.

Minēto partiju pārstāvji paziņoja, ka sarunas ir izjukušas, jo nav izdevies vienoties par nākamās valdības veicamajiem darbiem.

Kā liecina AP līdera Daniela Pavļuta vēstule apvienības biedriem, AP informējusi JKP līderi Jāni Bordānu, ka apvienība ir nolēmusi apturēt sarunas par dalību Bordāna valdībā.

Vēstulē biedriem AP politiķis norāda, ka aicina Valsts prezidentu pēc valsts svētkiem 18.novembrī un konsultācijām ar partijām nominēt citu premjera kandidātu. Savstarpējas uzticēšanas un cieņas deficīts ir pirmais valdības koalīcijas sarunu izbeigšanās iemesls, pauž Pavļuts.

Viņš norāda, ka situācijā, kurā četras partijas ir ieguvušas ļoti līdzīgu vēlētāju atbalstu, valdības veidotājam ir jābūt vienlaikus izlēmīgam un diplomātiskam, spējot aktīvi vadīt sarunas un neapvainot partnerus un medijus. AP politiķis akcentē, ka valdība šādā situācijā nav un nevar būt vienas partijas mērķu un vajadzību instruments.

Savukārt partijas “KPV LV”, kura iepriekš pauda atbalstu Bordānam kā iespējamam premjeram, pārstāvji uzsvēra, ka partijām tagad vajadzētu satikties “pie uguns un ūdens” un nomierināties, lai sadzītu uzplēstās brūces.

Valdības veidošanas sarunās bija iesaistīti pieci politiskie spēki – Jaunā konservatīvā partija (JKP), “KPV LV”, “Attīstībai/Par!”, Nacionālā apvienība un “Jaunā Vienotība”.

Otrdien pēc notikušās sarunas ar Finanšu ministrijas amatpersonām politiķi apjautuši, ka premjera amata kandidāta Bordāna piedāvātajā valdības deklarācijas projektā jau ietverto solījumu izpildei nākamgad naudas valsts budžetā nebūs. “Attīstībai/Par!” un Nacionālā apvienība uzskata, ka valdības deklarācijas plāns ir jāpārstrādā, jo nevar dot neizpildāmus solījumus.

Prezidenta nominētais premjera amata kandidāts Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) pēc nedēļu ilgām sarunām vairs neturpinās centienus izveidot valdību.

Manis iecerētā valdība vairs nav iespējama, un prezidentam jārīkojas izšķirīgi, tā, iznākot pa Rīgas pils vārtiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu sacīja Bordāns.

Formāli Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa aicinājums Jānim Bordānam sastādīt valdību arvien ir spēkā, taču Bordāns trešdien, 14. novembrī, pēc tikšanās ar prezidentu mediju pārstāvjus informēja, ka vairs neturpinās centienus atsākt koalīcijas sarunas.

Bordāns arī noliedza, ka viņš varētu būt ticis nominēts kā premjera amata kandidāts jau ar iepriekšēju nodomu, ka viņa valdības veidošanas sarunas izgāzīsies.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
vēlētājsiespējams
vēlētājsiespējams

APAR un NA valdībā nedrīkst ņemt!!!!!!!!!!!!!!
Šīs partijas , kas vienreiz izrīkojās kā nodevēji , to turpinās , viņi pirmoreiz darīja visādus māņu gājienus ,lai tikai izgāztu valdības veidošanu un to darīs arī tagad , jo tāda ir visu nodevēju taktika :mānīt un kaitēt .

Tad jau labāk lai ir mazākuma valdība ar stingru , pārliecinātu, varošu un atbildīgu politiku :
32+8+11= 51 saeimā ievēlētie /bez Lemberga,bez Brigmaņa mahinācijām un shēmošanām/