Iedzīvotāju pesimisms pieaug

pesimisms

Gan uzticēšanās valdībai, gan ticība tam, ka ekonomiskā situācija nākamā gada laikā Latvijā uzlabosies, turpina pasliktināties. Latvijas iedzīvotāju pesimisms pieaug. Par to liecina „Baltic International Bank Latvijas barometrs” veiktais pētījums.

„Baltic International Bank Latvijas barometrs” tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālākās norises. Paralēli katrā no aptaujām sabiedrībai tiek uzdots arī indikatoru jautājumu kopums, kas norāda uz vispārējā sabiedrības noskaņojuma izmaiņām.

Latvijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti nav iepriecinoši. 2016. gada oktobrī valsts iedzīvotāji bija noskaņoti ievērojami pesimistiskāk nekā pirms mēneša. Ir pasliktinājies vērtējums gandrīz visām pētījumā analizētajām jomām. Izņēmums ir ar ģimenes materiālo situāciju saistīti vērtējumi, kas oktobrī ir pat nedaudz uzlabojušies.

  • 2016. gada oktobrī 24% respondentu uzskatīja, ka situācija Latvijā attīstās pareizā virzienā. Pretēju viedokli pauda 56% pētījuma dalībnieku. Kopējās situācijas attīstības vērtējuma indekss mēneša laikā ir ievērojami pasliktinājies (septembrī: -15, oktobrī: -33). Jāpiebilst, ka tas ir zemākais vērtējums kopš 2013. gada novembra.
  • Vērtējot pašreizējo Latvijas ekonomikas stāvokli, 4% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju 2016. gada oktobrī to uzskatīja par labu. Kritiski pašreizējo ekonomikas stāvokli vērtēja 54% respondentu. Pašreizējā ekonomikas stāvokļa vērtējuma indekss mēneša laikā ir samazinājies par trim punktiem (septembrī: -28, oktobrī: -31).
  • Aptuveni viena desmitā daļa (9%) respondentu 2016. gada oktobrī atbildēja, ka, viņuprāt, ekonomikas situācija šobrīd uzlabojas. Savukārt uz situācijas pasliktināšanos norādīja 37%. Salīdzinot ar septembri, oktobrī Latvijas ekonomikas stāvokļa izmaiņu vērtējuma indekss ir samazinājies (septembrī: -20, oktobrī: – 29).
  • Prognozējot ekonomikas situācijas izmaiņas pēc gada, kopumā 12% uzskatīja, ka Latvijas ekonomikas situācija pēc gada būs uzlabojusies. Viedokli, ka situācija, viņuprāt, būs pasliktinājusies, pauda 28% respondentu. Latvijas ekonomikas stāvokļa attīstības prognozes indekss mēneša laikā ir pasliktinājies no -4 līdz -10 punktiem.
  • Kā jau tika minēts, mēneša laikā ir uzlabojies vērtējums ģimenes materiālajai situācijai. Indekss ir pakāpies no -12 septembrī līdz -10 oktobrī. Savas ģimenes materiālo situāciju par labu uzskatīja 13% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, bet par sliktu – 29% respondentu.
  • Vērtējot kā mainīsies ģimenes finansiālais stāvoklis pēc gada, optimistiski noskaņoti bija 19% respondentu, bet pesimistiskas prognozes izteica 12% pētījuma dalībnieku. Ģimenes materiālā stāvokļa attīstības prognozes indekss mēneša laikā ir nedaudz paaugstinājies (septembrī: +3, oktobrī: +4).
  • 2016. gada oktobrī atzinīgu vērtējumu iespējām atrast labu darbu Latvijā kopumā sniedza 6% respondentu, bet negatīvi noskaņoti bija 60% pētījuma dalībnieku. Darba izredžu vērtējuma indekss oktobrī ir -38 (septembrī: -37).
  • Salīdzinot ar 2016.gada septembri, oktobrī ir pasliktinājies valdības darba vērtējums: indekss ir samazinājies no -35 līdz -42 punktiem. Kopumā pozitīvi valdības darbu oktobrī vērtēja 16% respondentu, bet negatīvi – 74%.

 

Kopējās situācijas attīstības vērtējums

iedzīvotāju pesimisms

Viedokli, ka situācija Latvijā kopumā attīstās pareizā virzienā, 2016.gada oktobrī pauda 24% respondentu (septembrī: 32%). Kritisku vērtējumu situācijas attīstībai sniedza 56% pētījuma dalībnieku (septembrī: 47%). Kopējās situācijas attīstības vērtējuma indekss mēneša laikā ir pasliktinājies no -15 līdz -33, kas ir zemākais novērotais rādītājs kopš 2013.gada novembra.

 

Valdības darba vērtējums

iedzīvotāju pesimisms pieaug

Vērtējot valdības darbu 2016. gada oktobrī, apmierinātību ar to pauda 16% respondentu (septembrī: 20%), bet neapmierināti bija 74% (septembrī: 71%). Salīdzinot ar 2016.gada septembri, oktobrī Valdības darba vērtējuma indekss ir pasliktinājies (septembrī: -35, oktobrī: -42), liecina „Baltic International Bank Latvijas barometrs” veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.

 

„Baltic International Bank Latvijas barometrs” ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma, viedokļu un attieksmes pret dažādiem sociāliem, ekonomiskiem u.c. jautājumiem pētījums. Dati tiek iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi katru mēnesi tiek aptaujāti ne mazāk kā 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Ar visu pētījumu var iepazīties ŠEIT.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: „Baltic International Bank Latvijas barometrs”

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar