Ekonomists par iedzīvotāju vecumdienām – mēs mirsim strādājot!

vecumdienas

“Mēs strādāsim krietni ilgāk, nekā visi iedomājamies. Mēs mirsim strādājot!”. Tik skarbi Latvijas iedzīvotāju vecumdienas prognozē Swedbank ekonomists Mārtiņš Kazāks.

TV3 Ziņu un pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” organizētajā diskusijā Kazāks uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi cilvēkiem dot iespēju. Sistēma ir jāveido tāda, lai Latvijas iedzīvotājs spētu būt noderīgs darba tirgū. Tāpat arī ļoti būtiska ir izglītība un veselība.”Varbūt nestrādās vairs piecas un sešas dienas nedēļā, bet mazāk. Tomēr visi būs spiesti strādāt tāpēc, ka mēs vienkārši dzīvosim ilgāk,” prognozē Kazāks.

“Ja mēs skatāmies uz igauņiem, tad viņiem iedzīvotāju skaits nesarūk. Līdz ar to plinti krūmos mest nevar. Nevajag domāt, ka te viss būs pazudis un pēc 20 gadiem mēs būsim tikai pusotrs miljons. Tās lietas var mainīties krietni ātrāk un pozitīvā virzienā. Mēs nevaram vilkt gumiju un teikt – tagad mēs atrisināsim dzimstības jautājumu, bet pēc pieciem gadiem ķersimies klāt izglītības jautājumiem. Tas viss ir jādara vienlaikus.

Kazāks arī akcentē, ka robotizācijas dēļ liela daļa no pašlaik strādājošajiem zaudēs darbu, jo viņu prasmes vairs nebūs vajadzīgas.

Jāskatās, vai šie cilvēki būs spējīgi iegūt jaunas prasmes. Vai valsts būs izveidojusi tādu vidi, lai šie cilvēki būtu spējīgi šīs jaunās prasmes iegūt. Ja tas netiks izdarīts, šie cilvēki brauks prom, secina Kazāks.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Opis
Opis

Kas vainas Kazākam – sēdi siltā krēslā un bīdi skaitļus excelī.

Abc...z
Abc...z

Tāds ne pārāk prātīgs raksts. Kur gaidīs mūsu pensionārus,kur viņi brauks … ?

Ilona
Ilona

Kur tie cilvēki brauks prom savos 80 gados??? Skaidrs ir tas, ka Latvijai nodokļus maksāt nedrīkst! Tā ir vistīrākā krāpšana! Mantojuma tiesību uz soc.nodokļiem nav, savos 30-40 darba gados esam samaksājuši nodokļos tik daudz, lai pietiktu pensijas izmaksām uz 10 iespējamajiem dzīves gadiem vismaz 700 eiro apmērā! Kur paliek mūsu nauda??? Kungu vajadzību apmierināšanai???