Edgars Rinkēvičs izvairās atzīt jebkādu saistību ar miljonāru Meļņiku

Ja ticēt ārlietu ministram, kādreizējam Valda Zatlera kancelejas vadītājam Edgaram Rinkēvičam, viņš kādreizējo Zatlera “ārštata padomnieku Nr.1” un vēlāk Zatlera Reformu partijai cieši klāt stāvējušo miljonāru Vasiliju Meļņiku vispār knapi pazīstot un pilnīgi neko nespējot par viņu pateikt, vēsta Pietiek.com.

Kā iepriekš informēja portāls, lai gan savā memuāru grāmatā Kas es esmu bijušais Valsts prezidents Zatlers nodēvējis miljonāru Meļņiku par savu “ārštata padomnieku Nr. 1”, viņš kļūst ārkārtīgi aizņemts, uzzinot, ka vajadzētu ko sīkāk pastāstīt par šī padomnieka darbību, un tieši tāpat no jautājumiem par Meļņiku līdz šim bija bēdzis viens no cilvēkiem, kas savulaik stāvēja pie Zatlera Reformu partijas šūpuļa, – tagadējais ārlietu ministrs Rinkēvičs.

Pēc mēnešiem ilgas bēgšanas un izvairīšanās Rinkēvičs beidzot ar sava preses pārstāvja starpniecību ir sniedzis šādas atbildes saistībā ar neoficiālajām ziņām par Meļņika patieso lomu gan viņa paša un Zatlera, gan arī Zatlera reformu partijas politiskajā dzīvē:

– Kādus konkrēti padomus Vasilijs Meļņiks sniedza valsts prezidentam Valdim Zatleram ārštata padomnieka statusā? Par ko tie bija?

– Valsts prezidenta darbs un izskatāmo jautājumu loks ar padomniekiem ir Valsts prezidenta ekskluzīva prerogatīva.

– Kāda bija Vasilija Meļņika loma Zatlera Reformu partijas veidošanā un finansēšanā? Vai partija konsultējās ar Vasiliju Meļņiku politisku lēmumu pieņemšanā? Ja jā, kādu?

– Nekāda. Nekonsultējās.

– Kāda bija Vasilija Meļņika loma Jūsu priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanā 12.Saeimas vēlēšanām?

– Nekāda.

– Par kādiem jautājumiem esat ticies un runājis ar Vasiliju Meļņiku ārlietu ministra amatā? Vai Vasilijs Meļņiks ir ieteicis kontaktēties ar kādiem politiskiem, biznesa spēkiem ārvalstu vai Latvijas?

– Ārlietu ministrs kopš 2012.gada janvāra ir Latvijas – Krievijas Starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētājs. Gatavojot komisijas sēdes, ministrs ar Vasīliju Meļņiku kā Latvijas – Krievijas Lietišķās sadarbības padomes līdzpriekšsēdētāju ir ticies vairākkārt. Piemēram, pēc Latvijas Darba devēju konfederācijas iniciatīvas š.g. 13.februārī .

V.Meļņiks nav sniedzis ieteikumus par kontaktiem ar politiskām un ekonomiskām aprindām.”

Gatavojoties atbilžu sniegšanai uz šiem jautājumiem, Rinkēvičs bēguļoja un izvairījās mēnešiem ilgi. Sākotnēji – šā gada martā – Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ivars Lasis laipni piekrita noorganizēt Pietiek interviju ar Rinkēviču un pat piedāvāja iespējamos tikšanās laikus.

Taču tad, kad preses pārstāvis uzzināja jautājumus, par kādiem Pietiek vēlas runāt ar ministru, pēc sazināšanās ar pašu ministru konkrēta laika precizēšanai paziņoja, ka Rinkēvičs atteicies no šādas intervijas, un ieteica mēģināt šos jautājumus uzdot pēc kādas valdības sēdes.

Tā kā lielāko daļu valdības sēžu Rinkēvičs neapmeklē, Pietiek izdevās ministru sastapt, kad viņš ieradās Saeimā uz parlamentārās izmeklēšanas komisiju par bankas Citadele pārdošanu. Lūgts veltīt pāris minūtes atbildēm uz dažiem jautājumiem saistībā ar Meļņiku, ministrs ar acīmredzamu izbīli balsī paziņoja: „Ne tagad! Es sniedzu tikai ar preses sekretāru saskaņotas intervijas.”

Savukārt ministra jaunais preses padomnieks Mārtiņš Drēģeris, ar kuru ministrs ir sācis doties arī ārvalstu braucienos, paziņoja, ka Rinkēvičs esot ļoti aizņemts, turklāt viņam gaidāmas vairākas ārvalstu vizītes. Tikai pēc ilgākas saskaņošanas ar preses pārstāvja starpniecību Rinkēvičs sniedza šādas atbildes.

Šī lielā noslēpumainība varētu būt izskaidrojama ar Pietiek rīcībā esošajām neoficiālajām ziņām par Meļņika patieso vietu un lomu Zatlera kancelejā, pēc tam Zatlera Reformu partijas finanšu plūsmu nodrošināšanā un vēl pēc tam arī ārlietu ministra personiskās labklājības nodrošināšanā.

Pietiek jau informējis, ka Meļņiks kā Zatlera ārštata padomnieks sadarbībai ar uzņēmējiem sāka darboties 2010.gada 2.martā. Toreiz, raksturojot savu jauno padomnieku, toreizējais prezidents paziņoja, ka Meļņiks ir pietiekami cienījama un informēta persona, lai kļūtu par valsts pirmās personas padomnieku. “Šajā ekonomiskajā situācijā un priekšvēlēšanu gadā ir būtiski saprast uzņēmēju attieksmi pret notiekošo valstī,” nepieciešamību pēc padomnieka sadarbībai ar uzņēmējiem pamatoja Zatlers.

Taču ziņu aģentūru arhīvos vienīgās ziņas, kas atrodamas par Meļņika veikumu prezidenta padomnieka amatā, ir par vizīti Krievijā, kur viņš bija viens no valsts pirmās personas delegācijas dalībniekiem.

„Lietvedībā par Vasīilija Meļņika paveikto Valsts prezidenta Valda Zatlera laikā nav nekādu dokumentālu liecību. Viņš ir bijis ārštata padomnieks, kas savus pienākumus veicis nesaņemot atalgojumu,” lakonisku atbildi uz jautājumu, vai iespējams iepazīties ar Meļņika veikumu iepriekšējā prezidenta padomnieka amatā, sniedza līdzšinējā prezidenta Andra Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne.

Neko par Meļņika aktivitātēm un padomiem nevēlējās vai nevarēja stāstīt arī Pietiek uzrunātie Valsts prezidenta kancelejas darbinieki, kas tajā strādājuši Zatlera laikā. Valsts prezidenta padomniece juridiskajos jautājumos Inese Lībiņa-Egnere sacīja, ka viņas darbi ar Meļņiku neesot krustojušies.

„Es nebūšu īstais cilvēks, kam jautāt. Man kā juridiskajai padomniecei nebija tiešu kontaktu ar Meļņiku,” sacīja Lībiņa-Egnere. Viņa apstiprināja, ka redzējusi Meļņiku viesojoties pie Zatlera, taču neesot bijusi informēta par tikšanos saturu, rezultātiem un sniegtajiem padomiem.

Tāpat neko par Meļņika veikumu nezinot teikt arī Zatlera padomniece protokolārajos jautājumos Evija Ķēniņa, norādot, ka neesot piedalījusies ne viņa izraudzīšanā, ne kādos citos kontaktos. Arī Normunds Beļskis, kurš neviennozīmīgā gaismā pieminēts Zatlera memuāros, teic, ka neko par Meļņika aktivitātēm Zatlera prezidēšanas laikā nezinot.

Taču īpaši interesanti, ka arī pats Zatlers izrādījies tik aizņemts, ka neredz iespēju “tuvākajā laikā” atbildēt uz jautājumiem par Meļņiku. Zatlera sekretāre, kura Pietiek informēja par eksprezidenta aizņemtību “tuvākajā laikā”, kas neļaušot sniegt atbildes uz jautājumiem par Meļņika darbību ārštata padomnieka darbā, uz jautājumu, kad šāda saruna varētu notikt tālākā laikā, vairs nav spējusi atbildēt.

 

Avots: Pietiek.com

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
zilo brālība?
zilo brālība?

Varbūt atrisinājums ir tajā, ka Rinkevičš ir ļoti populārs gejs un saikne ar abiem pārejiem- miljonāru un ex-prezi personāžiem ir uz šī paša pamata? Bet tie nevēlas lepni nākt ārā no skapja kā Rinkevičs un lepoties ar savu gejismu kā šamējais.

J
J

Ne dēļ šī raksta, bet manuprāt, mūsu ārl. ministrs ir jāpatriec.