Draudi, uz kuriem Latvija virzās tagadējā nīkuļošanas režīmā

draudi Latvijai

Draudi Latvijai atkal iestigt purvā, ja tā nīkuļos tāpat kā šobrīd, ir pavisam reāli. Par to portālā nra.lv raksta žurnālists Arnis Kluinis, pamatojoties uz Swedbank ekonomistu Mārtiņa Kazāka un Lijas Strašunas pausto.

Pirmais – tagadējie Latvijas valdības mēģinājumi ar šādu tādu nodokļu celšanas un jaunu nodokļu izdomāšanas palīdzību ieplānot Latvijas 2016. gada valsts budžetā valsts aparāta uzturēšanai minimāli nepieciešamos ieņēmumus neparedz valsts infrastruktūras uzturēšanu pat labo nodomu formātā.

Par ļoti uzskatāmu piemēru šīs infrastruktūras sabrukumam kalpo tiltu stāvoklis, ko ceļu būves nozare demonstrē ar mērķi panākt lielākus valsts pasūtījumus ceļu un tiltu labošanai. Līdzīgi varētu uzrādīt jebkuru citu infrastruktūras segmentu.

Otrais – pašreizējā situācija kļūst par jaunu dzinuli emigrācijai. Vietējā mērogā valdība it kā speciāli tracina iedzīvotājus kaut vai ar sāls nodokļa solīšanu tāpēc vien, ka kāds valdībā iesprucis miljonārs izdomājis, kā tieši viņš šo nodokli nemaksās: viņš ēdīs tikai veselīgās austeres bez sāls.

Ārējie draudi, nevis glābiņš, varētu būt gaidāms saistībā ar ekonomiskās konjunktūras uzlabošanās Eiropas lielvalstīs. Dienvidzemju migrantu ekspansija varētu nevis likvidēt, bet palielināt pieprasījumu pēc eiropeiskas izcelsmes cilvēkiem, lai vizuāli mazinātu neeiropeisko cilvēku pieplūduma efektu, raksta Kluinis.

 

Avots: nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar