Deputātiem un ministriem sagaidāms algu pieaugums

algu pieaugums

Saeimas deputātus, ministrus un citas augstas amatpersonas nākamgad gaida algas pielikums, raksta nra.lv.

Ministru mēnešalga uz papīra būs vairāk nekā 4000 eiro, tas ir, gandrīz par 200 eiro lielāka nekā pašlaik. Nesen algas pielikums aptuveni 1400 eiro apmērā piešķirts arī Valsts prezidentam. Viņš tagad nopelna apmēram 4500 eiro mēnesī. Tomēr viņa alga joprojām atpaliek no Saeimas deputātu iespējām pelnīt.

Tautas kalpu un amatpersonu atalgojumu nosaka atkarībā no vidējās algas valstī, piemērojot katram amatam attiecīgu koeficientu. Kāpjot vidējam atalgojuma līmenim valstī, palielinās arī šo amatpersonu ienākumi. 2015. gadā vidējā alga Latvijā bija 818 eiro, kas bija par aptuveni 7% augstāka nekā 2014. gadā, virknei amatpersonu, piemēram, premjeram, ministriem, valsts kontrolierim un Valsts kontroles padomes locekļiem, tiesībsargam, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam, tā vietniekam un padomes locekļiem, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam, tā vietniekam, sekretāram un Centrālās vēlēšanu komisijas locekļiem, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājam un Augstākās izglītības padomes locekļiem u.c. šogad alga (uz papīra) ir lielāka nekā pērn. Arī nākamgad visas amatpersonas, kuru alga ir atkarīga no vidējās algas valstī, saņems lielāku atalgojumu, jo, pēc Centrālās statistikas pārvaldes aprēķiniem, vidējā alga valstī 2016. gadā bijusi 859 eiro, tas ir, par 5% augstāka nekā 2015. gadā. Līdz ar to, piemēram, premjera atalgojums pieaugs par 202 eiro, ministru – par 192 eiro mēnesī uz papīra.

Neatkarīgās aprēķini liecina, ka četru gadu laikā ministru alga būs pieaugusi par 45% jeb par 1239 eiro ik mēnesi.

Arī Saeimas deputāti nākamgad saņems par 131 eiro lielāku pamatalgu nekā šogad un par 300 eiro lielāku nekā pērn. Tāpat dāsnāks atalgojums gaida Saeimas priekšsēdētāju un tā biedru, Saeimas sekretāru un tā biedru, Saeimas frakciju un komisijas priekšsēdētājus un to biedrus, Saeimas komisijas sekretārus, Saeimas apakškomisijas priekšsēdētājus un citas Saeimas amatpersonas.

Deputāti, kuri pilda vairākus amatus, atalgojuma pieaugumu izjutīs vēl būtiskāk. Piemēram, deputātam, kurš pilda gan frakcijas priekšsēdētāja, gan komisijas priekšsēdētāja amatu, nākamgad alga uz papīra sasniegtu 5137 eiro, tas ir, vismaz par 570 eiro vairāk nekā Valsts prezidentam, kura alga tikko palielināta.

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa alga uz papīra pašlaik ir 4561 eiro, kas ir gandrīz par pusotru tūkstoti eiro mēnesī lielāka nekā iepriekš. Latvijas Valsts prezidenta kancelejas publiskotā informācija liecina, ka algas pieaugumu šogad saņēmuši arī Valsts prezidenta kancelejas komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciālisti, viņu vidējai algai augot no 1229 eiro līdz 1504 eiro mēnesī. Vienlaikus alga diezgan ievērojami samazināta personālvadības speciālistam – no 1908 eiro līdz 1536 eiro.

Tāpat Valsts prezidenta kancelejā šobrīd paredzētas par 16 amata vietām mazāk nekā iepriekš. Sabiedriskās attiecības veido vien trīs cilvēki agrāk paredzēto sešu vietā, par informācijas tehnoloģijām rūpējas divi speciālisti iepriekšējo trīs vietā. Par diviem darbiniekiem mazāk ir arī sekretariātā un par astoņiem – saimnieciskajā un tehniskajā nodrošinājuma sektorā.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka, pamatojoties uz darbinieku ikgadējās novērtēšanas rezultātiem, Valsts prezidenta kanceleja labākajiem darbiniekiem pagājušā gada nogalē izmaksājusi kopumā 47 590 eiro prēmijās. Tajā pašā laikā šogad Valsts prezidenta kancelejas kapacitātes stiprināšanai, tajā skaitā atalgojuma palielināšanai, šīs iestādes budžets ir palielināts par 459 tūkstošiem eiro.

algu pieaugums

algu pieaugums

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
HEIDE.
HEIDE.

Un vai viņi kādreiz sapratīs,kā dzīvo maznodrošinātie,pensionāri???Par strādājošiem viņiem visiem liekas ,ka visi saņem piemaksas konvertos,BET KĀDUS KONVERTUS SAŅEM PENSIONĀRI???? VIŅIEM VĒL NAV KAUNA PATEIKT,KA NODOKĻUS VISI MAKSĀ VIENĀDI,KAUNS,ES ĻOTI CERU,KA PIENĀKS LAIKS ATBILDĒT PAR GENOCĪDU PRET SIRMGLVJIEM,Arī cilvēktiesību sargam Jansonam liels kauns,tikai rūpŗties,aizstāvēt bērnu tiesības,bet vecu cilvēku tiesības tikai pieminēt,tā starp citu,nevar kungiem pretī stāties,jo barojas visi no vienas siles…….

Dafka
Dafka

Kamer mes pasi tauta ielas neiziesim tamer nekas nenotiks tikai slauks muus. Kamer ir aitas tamer taas cirps. Diemzel taa tas ir jau daudzus gadus,nav ko zeloties pie datora bet ir jaiet ielas.

Karina
Karina

Eu 100 nevajadzīgie cilvēki, par kādiem nopelniem palielinām sev algas???

kalašnikovs
kalašnikovs

Šie maitas laikam nekad neaizrīsies!