Deputāti: Atteikties no bērnunamiem un internātskolām nav iespējams

bērni

Audžuģimeņu skaits Latvijā ir nepietiekams, tāpēc no bērnunamiem un internātskolām pavisam atteikties nav iespējams.

Tā trešdien, 18. oktobrī, secināja Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti, kas uz sēdi bija aicinājuši atbildīgās ministrijas, pašvaldību un bāriņtiesu pārstāvjus. Komisijas sēdē izskanēja, ka arī audžuģimenēs konstatējami tādi paši bērnu tiesību pārkāpumi kā bērnunamos. Primāri būtu jāstrādā ar bioloģiskajām ģimenēm, lai bērni no tām nebūtu jāizņem, vēsta Latvijas Radio.

Latvijā audžuģimeņu skaits svārstās ap 600. Vienā ģimenē drīkst audzināt ne vairāk par sešiem bērniem. Taču statistika rāda, ka vairākos desmitos šādu ģimeņu nav ievietots neviens bērns.

Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti pauda viedokli, ka, virzoties uz audžuģimeņu kustības popularizēšanu, nepieciešams nevien ieviest audžuģimeņu reģistru, bet arī veikt kvalitātes novērtējumu, jo audžuģimenēs arī esot tādas pašas problēmas kā bērnunamos.

“Sabiedrības nostāja ir, ka bērnunami kā institūcijas vispār ir jāaizver ciet. Līdz ar to ir šie labie gadījumi gan bērnunamos, gan audžuģimenēs, un ir arī šie īleni gan audžuģimenēs, gan bērnunamos.

Piemēram, audžuģimene ir paņēmusi sešus bērnus un viņi faktiski savu dzīves lielāko daļu pavadījuši internātskolā. Vasaras brīvlaikos internātskolas vadība lūdzās audžuģimenei, lai paņem kaut mēnesi šos bērnus savā ģimeniskā vidē, kur viņiem juridiski arī vajadzētu atrasties,” stāstīja deputāte Astrīda Harju, kura ilgstoši bijusi Apes novada domes priekšsēdētāja.

Vairāki deputāti arī pauda uzskatu, ka daļa audžuģimeņu neizvērtē savas iespējas un uzņem maksimālo bērnu skaitu, lai nopelnītu. Tam nepiekrīt Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Ploka (“Vienotība”). “Iespējams, ka kādai audžuģimenei tas arī ir finansiāls jautājums, bet tikpat labi mēs varam teikt, ka vienā otrā ģimenē bērni nāk pasaulē tikai pabalstu dēļ, tā kā vispārināt mēs to nevaram.”

Pašlaik audžuģimenes par vienu bērnu saņem 113 eiro. Tikai nākamgad atalgojumu plānots palielināt līdz 171 eiro par pirmo bērnu.

Deputāti secināja, ka pavisam atteikties no bērnunamiem un internātskolām nebūšot iespējams. Vairākās pašvaldībās nav nevienas šādas ģimenes.

Sēdes laikā aktualizēts arī jautājums par pašvaldību bāriņtiesām un sociālajiem dienestiem kontekstā ar otrdienas raidījumu „Īstenības izteiksme”, kurā stāstīts par kādas mammas cīņu par vecāku tiesībām Salacgrīvā.

“Mēs esam atvērtas durvis, jebkura Latvijas bāriņtiesa. Tā prioritāte jau šodien nebūtu ārpusģimenes aprūpes, tas ļoti lielais piedāvājums, bet prioritāte būtu to jauno ģimeņu atbalsts. Jauno ģimeņu dzīvei, jauno ģimeņu prasmei rūpēties un gādāt par bērniem, lai nebūtu tādas situācijas, kāda viņa ir izveidojusies šodien. Vakardienas raidījums, jā, šokējošs stāsts, bet tikai – ko varu pateikt?” vaicā Bāriņtiesu darbinieku asociācijas vadītāja Baiba Meldere.

Tas esot bijis stāsts no mātes redzējuma, lai gan bāriņtiesa no komentāriem atteicās un arī e-pastā neatbildēja. Gadā bāriņtiesas no ģimenēm visā Latvijā izņem ap 1000 bērnu.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Latvijas Radio

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar