Čekas maisu pētnieki lūdz Saeimu steidzami pieņemt Atklātības likumu

čekas maisi

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) jeb tā dēvēto čekas maisu zinātniskās izpētes komisija vērsusies pie Saeimā pārstāvētajām partijām, aicinot rīkoties, lai vēl šis parlaments pieņemtu “Atklātības likumu”, kas paredz publicēt VDK un Komunistiskās partijas nomenklatūras dokumentus.

Zinātnieki maijā Saeimā iesniedza savus priekšlikumus likumprojekta “Atklātības un totalitārā režīma atkārtošanās novēršanas likums” (Atklātības likums) un Ministru kabineta rīkojuma projekta veidā.

Likumprojektā ir piedāvāta PSRS okupācijas režīma dokumentu digitalizēšanas un publicēšanas, kā arī pētniecības kārtība. Komisija rekomendē VDK dokumentus pakāpeniski digitalizēt un publicēt tiešsaistē ne vēlāk kā līdz 2028.gada 4.maijam, kā arī to darīt noteiktā secībā. Kā pirmās komisija rosina digitalizēt un publicēt Latvijas Komunistiskās partijas nomenklatūras kadru kolekcijas personas lietas.

Komisija norādījusi, ka sagatavoto tiesību aktu projektu mērķis ir, īstenojot Satversmes ievadā nostiprināto totalitārisma nosodījumu, ar atklātības un Latvijas vēstures pētniecības palīdzību novērst totalitāra režīma atkārtošanās iespējamību Latvijas teritorijā un pārvarēt Latvijas Republiku okupējušo varu propagandas un slepenības kultūras sekas.

VDK zinātniskās izpētes komisijas komisijas loceklis Ojārs Stepens iepriekš norādīja, ka apmēram 70% no iedzīvotāju priekšstatiem par LPSR VDK kartotēku ir aplami, jo informācija šajās kartotēkās neaprobežojas tikai ar kultūras un mākslas darbiniekiem, kā arī tā joprojām ir pieejama šeit pat Latvijā, nevis Krievijā. Tāpat mīts ir, piemēram, tas, ka viss no VDK kartotēkas ir izņemts.

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar