Čekas maisu komisija norobežojas no SAB vadītāja izvēles politiskās procedūras

čekas maisi

LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes jeb tā dēvētā čekas maisu komisija publiskā paziņojumā norobežojas no saistības ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora Jāņa Maizīša izvēles procedūru un argumentiem, kā arī publiskajā telpā izskanējušās valsts drošības iestādes kritikas saistībā ar zinātnieku pētniecisko darbu.

“Komisija stingri norobežojas no mēģinājumiem saistīt zinātnisko darbību ar izlūkdienesta vadītāja izvēles politisko procedūru. Komisiju veido 23 zinātnieki, no tiem 13 vēstures un citu zinātņu doktori, kuri kā politiski neatkarīgi vēstures eksprti ieteikti no Latvijas vēstures institūta, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un Latvijas Nacionālā arhīva, kā arī daudzi citi zinātnieki, kā pieaicināti lietpratēji. Pētnieku darbs nav tieši saistīts ar biroja funkciju izpildes novērtēšanu,” sacīja komisijas vadītājs Kārlis Kangeris (attēlā).

SAB pamatfunkcijas, kā atgādina Kangeris, ir izlūkošana un pretizlūkošana, lai nosargātu konstitucionālo iekārtu, Latvijas neatkarību un teritoriālo nedalāmību. “Nacionālā arhīva funkcija nav raksturīga pretizlūkošanas iestādes funkcija Rietumu pasaulē. Atbildību par to, ka pārkāpjot provenances principu okupētājvalsts represīvas institūcijas dokumentārais mantojums nav nodots nacionālajai arhīva iestādei, nes likumdevēja un valdības politiķi, nevis valsts drošības iestādes vadība. Arī atbildību par likumdošanas brāķi, kas likumā paredz ārkārtīgi plašu komisijas uzdevumu un neparedz konkrētas pilnvaras, nes Saeimas Juridiskā komisija, ne drošības iestāde,” skaidro komisijas vadītājs.

Sadarbību ar biroju 2018. gada februārī komisija, kā apgalvo Kangeris, vērtē kā konfidenciālu, lietišķu un konstruktīvu. Vienpadsmit zinātnieku aizpildījuši aptaujas lapas atļaujas ieguvei darbam ar valsts noslēpumu.

Pirmajiem diviem zinātniekiem 2018. gada 12. februārī arī izsniegtas valsts noslēpuma atļaujas.

Komisija un birojs apņēmušies neizpaust pētnieku personības, kas sāks zinātnisko darbu birojā.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lamata
Lamata

Kangera sacīto vajadzētu izlasīt Šnorem, kurš balsoja pret Maizīša atkārtotu ievēlēšanu SAB vadītāja amatā. Apbrīnojami nejēgas ir deputāti, ja plātās ar savu muļķību, pat nemēģinot saprast, ka izlūkošanai un pretizlūkošanai nav nekāda sakara ar šī biroja telpās novietoto VDK kartotēku. Likums par personas datu aizsardzību jāpilda arī Maizītim, Nav pārliecības, ka Šnore arī to zinās.