Bijuši mēģinājumi čekas maisus papildināt

čekas maisi

No Latvijas rīcībā nonākušajiem čekas maisiem jeb Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu kartotēkas izņemt neko nevarēja, taču ir bijuši mēģinājumi tos “papildināt” jau pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.

To LTV raidījumā “Viens pret vienu” skatītājiem atklāja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra konsultants Indulis Zālīte.

Viņš ir pārliecināts, ka no kartotēkas izņemt neko nevarēja, jo visas kartiņas bija sanumurētas pēc īpašiem centra noteikumiem, bija “noteikumi, kā mēs strādājām”.

Bet ir bijuši mēģinājumi kaut ko pielikt klāt, norādīja Zālīte. Bija gadījums ar mikrofilmu fragmentiem, kurus kāds anonīms cilvēks iemetis pastkastītē 5. Saeimas priekšsēdētāja biedram Andrejam Krastiņam.

Zālīte pauda, ka materiāli, kas tikuši izmantoti šajos mēģinājumos, bijuši kvalitatīvi sagatavoti, tomēr neprecīzi.

Zālīte pieļāva, ka kartotēku varēja iztīrīt līdz 1991. gada augusta pučam, bet ne pēc tam.

https://www.facebook.com/ltvzinas/videos/2115069251908341/

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LTV

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
sertifikāts
sertifikāts

Notiek neatlaidīga zombēšana, ka tie lūk ir bij. LPSR bijušie aģenti, kam sen vairs neesot nekādas nozīmes, utt. Bet nē: tā kā PSRS mantiniece un aktīvu pārņēmēja ir Krievija un nekāda vienošanās starp Latviju un Krieviju par aģentūras pārņemšanu nav notikusi, visi kas ir šajos maisos, juridiski un faktiski ir Krievijas aģenti, ar visām izrietošajām sekām. Aģenta šķietama iekrišana vai upurēšana ne vienmēr nozīmē ka darbība, ietekme vai manipilācija būtu beigusies.