Balsu pirkšana vēlēšanās: apsūdzētie atzīst, ka pirkuši balsis “Vienotībai”, nevis “Saskaņai”

balsu pirkšana vēlēšanās

Divi apsūdzētie pirmdien Daugavpils tiesā atzina, ka balsu pirkšana vēlēšanās bijusi par labu “Vienotībai, nevis sociāldemokrātiskajai partijai “Saskaņa”.

Apsūdzētais Anatolijs Sproge atzīst, ka pircis balsis par 4.sarakstu jeb «Vienotību», un noliedza, ka būtu pircis balsis par labu 11.sarakstam jeb «Saskaņai».

Viņš daļēji atzina uzrādīto apsūdzību pēc Krimināllikuma 90.panta 2.daļas – par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētai vai brīvi piedalīties tautas nobalsošanā, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Par šādu pārkāpumu draud sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Sproge neatzina apsūdzību pēc 221.panta 3.daļas – par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) vai realizāciju, ja to izdarījusi organizēta grupa vai tas izdarīts lielā apmērā. Bet atzina apsūdzību pēc šī panta 2.daļas, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Sproge neatzina cietušās puses Valsts ieņēmumu dienesta prasību par materiālo kompensāciju 290 eiro apmērā.

Arī Fjodors Martinovs atzina, ka balsis pircis par labu 4.sarakstam, nevis 11.sarakstam. Martinovs daļēji atzina apsūdzību pēc 90.panta 2.daļas.

Liecinieks Ivans Grigorjevs atzina, ka balsot gājis, lai iegūtu pasē zīmogu. Viņš nobalojis par to sarakstu, kas viņam lūgts. Par kuru sarakstu, viņš neatceroties. Par balsošanu neesot saņēmis ne naudu, ne pudeli.

Iepriekš policijai Grigorjevs liecināja, ka balsojis par 4.sarakstu un par to kā samaksu saņēmis puslitra pudeli ar neatšķaidītu spirtu.

Kā zināms, šodien Daugavpils tiesa Preiļos sāka skatīt krimināllietu, kurā divi vīrieši apsūdzēti par balsu pirkšanu kādas partijas labā 2013.gadā notikušajās Saeimas vēlēšanās.

Savukārt iepriekš tika ziņots, ka Martinovs tiek saukts pie kriminālatbildības saistībā ar to, ka viņš 2014.gada rudenī pirms oficiālās 12.Saeimas vēlēšanu dienas Līvānu novada Rožupes pagastā pēc Sproges piedāvājuma vienojies, ka atradīs cilvēkus, kuri par naudas atlīdzību vai spirtu būtu ar mieru nobalsot vēlēšanās par 11.sarakstu – partiju «Saskaņa» – un izdarīs plus atzīmi pretī kandidāta Andreja Elksniņa uzvārdam.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar