Kāpēc marihuānas pīpēšana izraisa paaugstinātu apetīti, noskaidrots pētījumā

marihuāna

Bordo universitātes neirologi noskaidrojuši, kāpēc smēķējot marihuānu jūtami palielinās apetīte.

Šķietamā ēstgriba saistīta ar to, ka marihuānas aktīvās komponentes – tetrahidrokanabinols un citi kanabinoīdi – galvas smadzeņu ožas centrā paaugstina “ēdiena smaržas” receptoru jutīgumu. Tā teikts publikācijā žurnālā Nature Neuroscience.

Tāpat kā visā pasaulē, arī Francijā zālītes pīpēšana kļuvusi par vienu no populārākajām nodarbēm jauniešu vidū. Tāpēc Bordo universitātes ekspertu grupa Džovanni Marsikano vadībā ķērās pie marihuānas smēķēšanas blakusefektu pētīšanas.

Zinātnieki izzināja mānīgās apetītes izcelsmi un mehānismus. Pētnieki salīdzināja, kā pēc ilgstošas badošanās darbojas peļu nervu sistēma.

Pētījuma autorus interesēja, vai apetīte ir saistīta ar tā dēvēto CB1 receptoru darbību. Tie ir nervu šūnu receptori, kurus aktivizē molekulas, kas pēc struktūras ir līdzīgas tetrahidrokanabinolam.

Lai to noskaidrotu, zinātnieki izaudzēja peļu populāciju, kurai bija “atslēgts”par CB1 molekulu veidošanos atbildīgais gēns. Pēc ilgstošas speciālas diētas pelēm tika ļauts neierobežoti piekļūt pārtikai. Šai metodei, pēc zinātnieku domām, vajadzēja parādīt atšķirību starp nervu šūnu darbību un grauzēju apetīti.

Eksperimenta rezultātā grauzēju smadzeņu ožas centrā zinātniekiem izdevās reģistrēt vairākas neironu ķēdes, kuru aktivitāte, salīdzinot ar “parastām” pelēm no kontrolgrupas, “atslēgto” CB1 receptoru dēļ bija anomāli zema.

Šo smadzeņu darbības izmaiņu rezultātā peles pēc ilgstošas badošanās neizrādīja pārāk lielu interesi par ēdienu. Šis process, pēc zinātnieku domām, ir līdzīgs tam, kad cilvēka organismā ir nonākuši dažādi kanabinoīdi.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Jūs varētu interesēt

Populārākie raksti

Lasītāju viedokļi

Ierakstiet pirmo komentāru!

avatar
wpDiscuz