7 uzkodas, kas savienojumā ar alkoholu garantē svētku vakaru tualetē

uzkodas alkoholam

Jūs būsit izbrīnīti – šīs septiņas uzkodas, kuras zinātnieki neiesaka lietot kopā ar alkoholu, visbiežāk ir tradicionāla piedeva spirtotajiem dzērieniem. Taču, ja vēlaties Ziemassvētkus un Vecgada vakaru sagaidīt kopā ar pārējo kompāniju, nevis vientulībā tualetē apkampjot podu, kā arī pēc svētkiem saglabāt labu pašsajūtu (cik nu tas iespējams…), paklausiet šiem padomiem, un ne tikai Ziemassvētkos un Vecgada vakarā.

Kā uzkodas alkoholiskajiem dzērieniem nelietojiet:

1.Krēma kūkas un tortes

Alkohols un saldumi ir sīvākie konkurenti cilvēka gremošanas sistēmā. Organisms, glikozes vilināts, pirmkārt metīsies pārstrādāt treknās, saldās kūkas un tortes. Bet alkohola pārstrādi atliks uz vēlāku laiku. Rezultāts – insulīna šļāciens asinīs, ātrs reibums un nežēlīgas paģiras, jo organisms ir saindējies ar alkohola toksīniem.

 

2. Šokolādi

Labam konjakam ļoti bieži kā uzkoda tiek piedāvāts šokolādes gabaliņš. Taču – ak, vai! Šokolāde savienojumā ar alkoholu ir kā sitiens ar beisbola nūju aizkuņģa dziedzerim. Alkohols jau pats par sevi rada tam slodzi, izraisot īslaicīgas spazmas. Tostarp šokolāde var radīt daļēju caurteces bloķēšanos, kas ir cēlonis iekaisumam un pankreatītam.

 

3. Svaigus tomātus

Spirtotie dzērieni, it sevišķi šņabis, ar tomātiem nesadzīvo. Abi produkti pastiprina viens otra negatīvo ietekmi uz organismu. Tomātu organiskās skābes stipri kairina kuņģa gļotādu, bet alkohols to vēl pastiprina. Rezultāts – uzpūties vēders vai gremošanas traucējumi un vemšana.

 

4. Ceptu treknu gaļu

Trekns un cepts ēdiens pastiprina un paildzina spirtoto dzērienu darbību. Turklāt tā ir papildu slodze kuņģim un aknām, kā arī, protams, žultspūslim.

 

5. Asu ēdienu

Arī tādi ierasti uzkožamie, kā meksikāņu virtuves brīnumi pastiprina alkohola negatīvo ietekmi. Un komplektā ar šņabi „nodrošina” kuņģa dedzināšanu un barības vada kairinājumu, kas var izraisīt vemšanu.

 

6. Marinētus gurķīšus

Atšķirībā no sālītiem gurķiem, kas organismā palīdz uzturēt ūdens un sāls līdzsvaru, marinētie gurķi un tomāti rada papildu slodzi aknām un nierēm, kas jau tāpat strādā vaiga sviedros, pārstrādājot alkoholu.

 

7. Vīnogas, melones, arbūzus

Vīns, siers un vīnogas – ierastais salikums svētku vakarā. Patiesībā augļi tīri labi sader kopā ar vieglo alkoholu, it sevišķi – baltvīnu.Taču, jo tie ir saldāki, jo organismam vairāk labpatiks pirmkārt pārtrādāt tos (glikoze!), un tikai pēc tam mūsu ķīmijas laboratorija ķersies klāt alkoholam – reibums būs jūtamāks. Turpretī melone savienojumā ar stipro grādīgo dzērienu zarnu traktā izraisa dziļumbumbas sprādzienu burtiskā nozīmē – sāk tur laisties neprātīgās dejās un pat dziedāt dziesmas (lasi – burbuļot).

 

 

Bet ko tad lai uzkož, velns parāvis?!

Vīnam piedien siers…

Vīna malkam uzkodiet gabaliņu siera, kas satur kalciju un citas minerālvielas. Tās palīdzēs uzsūkties vērtīgajam polifeniolam, ko satur vīns. Kā sacīt jāsaka, prieks gan garšas kārpiņām, gan ķermenim.

…bet šņabim – gaļa

Padomju laikos Vecgada vakarā kā uzkoda galdā bija neiztrūkstoša bļoda ar vinegretu. Un pareizi! Jo šajos salātos ar bērnības garšu ir gan kartupeļi – adsorbenti, gan skābēti kāposti – C vitamīna avots. Tieši pēdējais kā vēja brāzma izbrāžas no organisma, līdzi paķerot alkoholu. Tāpēc gastronomisko izvirtību laikā organismam ir vienkārši nepieciešami skābēti kāposti, bet otrā rītā – skābu kāpostu sula, kas kā veldzējošs balzāms dziedēs paģiras. Hrestomātija!

Šņabim ir vērtīgi uzkost arī liesu gaļu (bet ne ceptu!) vai zivis, kā arī jūras veltes. Dzīvnieku olbaltumvielas organisms pārstrādā ilgi – četras līdz astoņas stundas. Bet, ja tiek lietots alkohols – vēl ilgāk. Turklāt saglabājas nosacīta drošība – cilvēks jūtas paēdis, mazliet apreibis, organisms noņemas ar gaļas pārstrādāšanu un procesā palēnām izdala alkoholu, kas tikpat lēni sadalās aknās. Tā var visu nakti svinēt!

 

SVARĪGI

Ja gribat ātri piedzerties „mērkaķī”, kraujiet savā šķīvī kūkas, tortes, augļus un ielejiet lielu glāzi ar Coca colu vai citu tikpat briesmīgu limonādi. Turpretī, ja vēlaties cilvēka ģīmī un adekvāti pavadīt Ziemassvētku vakaru un sagaidīt Jauno gadu, ēdiet pēc iespējas vairāk ceptus vai vārītus dārzeņus un olbaltumvielām bagātus liesus produktus.

Nav ieteicams olbaltumvielas – gaļu, zivis u.c. produktus – lietot kopā ar saldiem liķieriem un uzlējumiem, kā arī deserta vīnu. Pretējā gadījumā būs apgrūtināta kuņģa sulas sekrēcija, gaļa izbrāzīsies caur kuņģi un iekritīs zarnu traktā nesagremota. No rīta vēders burkšķēs tā, ka dzirdams blakus istabā, bet aknas spers sānos no šausmām pārstrādājot alkoholu un visu to produktu gūzmu, kas tika krāmēts mutē svētku vakarā.

 Izsaki savu viedokli komentāros un seko mums Facebook un Twitter!

Jūs varētu interesēt

Populārākie raksti

Lasītāju viedokļi

1 Komentārs on "7 uzkodas, kas savienojumā ar alkoholu garantē svētku vakaru tualetē"

avatar
Kārtot pēc:   jaunākie | vecākie | populārākie
Spiidola
Spiidola

peec komentaara sagribeejaas vinegreta–jaiet gatavot….

wpDiscuz