10 ideālas produktu kombinācijas, kas uzlabo veselību

produktu kombinācijas

Gandrīz visu produktu sastāvā ir organismam nepieciešamās vielas, taču pareizās produktu kombinācijas atrodot var iegūt vēl efektīvāku rezultātu.

 

1. Brokoļi + tomāti

produktu kombinācijas

Kombinējot dzelzi saturošus produktus (zaļumi, brokoļi, bietes, ķirbji, spināti, dzērvenes, artišoki, žāvēti augļi un it īpaši āboli, pākšaugi, teļa gaļa) ar C vitamīnu saturošiem (tomāti, citrusaugļi, ogas un it īpaši upenes, paprika, pētersīļi, dilles, mārrutki, kāposti), organismā labāk uzsūcas dzelzs.

 

2. Zaļā tēja + citrons

produktu kombinācijas

Zaļā tēja satur katehīnu, kam piemīt antioksidanta īpašības. Pievienojot tējai citrona sulu, tā iedarbība kļūst piecas reizes stiprāka. Uztura speciālisti iesaka dzert zaļo tēju pie zivju ēdieniem, jo tā palīdz bloķēt dzīvsudraba nonākšanu asinīs. Uzskata, ka zaļās tējas dzeršana katru dienu palīdz zaudēt svaru.

 

3. Salāti + olīveļļa

produktu kombinācijas

Salāti, piemēram, spināti, kā arī tomāti satur karotinoīdu antioksidantus, kas labāk absorbējas organismā, ja tiem pievieno olīveļļu vai avokado, jo tie satur veselīgos taukus. Īpaši veselīga kombinācija ir tomāti + avokado. Avokado mononepiesātinātie tauki kombinācijā ar tomātu likopēniem ir četras reizes efektīvāki vēža apkarošanā.

 

4. Tumšā šokolāde + āboli

produktu kombinācijas

Āboli lielā daudzumā satur kvarcetīnu – svarīgs sirds veselībai ar pretiekaisuma īpašībām. Savukārt tumšā šokolāde ir bagātīgs flavonoīdu avots.

 

5. Banāni + jogurts

produktu kombinācijas

Šis pāris cīnās pret trombu veidošanos asinsvados, uzlabo asinsriti un samazina risku saslimt ar dažādām sirds slimībām. No banāniem un jogurta pagatavots smūtijs ir ideāla kombinācija pēc fiziskām aktivitātēm, jo tas labāk palīdz uzsūkties glikozei un aminoskābēm, kas ir noderīgas muskuļiem.

 

6. Lasis + brokoļi

produktu kombinācijas

C vitamīns un karotinoīds, ko satur brokoļi, kopā ar laša omega–3 taukskābēm darbojas kā smadzeņu darbības pastiprinātājs.

 

7. Mellenes + vīnogas

produktu kombinācijas

Uztura speciālisti atklājuši, ka ogas un augļi ir efektīvāki tad, ja tos ēd vairākus veidus kopā, nevis atsevišķi pa vienam. Kopā tie ir spēcīgāks antioksidantu avots, kas palīdz profilaktiski atvairīt virkni slimību.

 

8. Sarkanā gaļa + rozmarīns

produktu kombinācijas

Zinātnieki brīdina, ka grilēti un ilgi cepti ēdieni satur kancerogēnas vielas, kas var izraisīt vēzi. Izrādās, rozmarīns satur antioksidantu, kas spēj uzsūkt gaļā esošos brīvos radikāļus, ja tos gatavo kopā.

 

9. Ķiploki + zivis

produktu kombinācijas

Zivis satur ļoti daudz vērtīgu vielu, bet tajās ir arī holesterīns. Pagatavojot zivi ar ķiploku, holesterīna daudzums samazinās.

 

10. Mandeles + jogurts

produktu kombinācijas

Likopēns vislabāk uzsūcas organismā kopā ar labajiem taukiem. Līdzīgi labie tauki palīdz uzsūkties arī A un E vitamīnam. Burkāniem, brokoļiem, zirņiem, kartupeļiem, spinātiem u.tml. ir jāpievieno olīveļļa. Tāpat arī lai uzsūktos D vitamīns piena produktos, tiem var pievienot riekstus. Ideāla kombinācija ir mandeles ar jogurtu.

 

Avots: Food Network

Jūs varētu interesēt

Populārākie raksti

Lasītāju viedokļi

Ierakstiet pirmo komentāru!

avatar
wpDiscuz